wedstrijd Woensdag 21 oktober 1987 om 22.00 u.

Seizoen 1987 - 1988 , UEFA-beker 1/16 finales heenwedstrijd :

VITORIA GUIMARAES 1 - 0 KSK BEVEREN

Geelblauw houdt kwafilicatiekansen gaaf.

Guimaraes-voorzitter Machedo overwoog 's middags om de partij niet te laten doorgaan wegens de slechte staat van het veld maar omdat er de komende dagen geen weersverbetering inzit, werd er tenslotte toch maar gevoetbald. Het terrein lag er door het stormweer inderdaad verschrikkelijk bij maar daar trok KSK Beveren zich bij aanvang niet veel van aan en het startte met veel zelfvertrouwen.

Zo kreeg Kusto, na een vrije trap van Maes, na drie minuten reeds een reuzekans maar de thuisdoelman dook gepast in de voeten van de Pool. In het derde kwartier was geelblauw opnieuw dichtbij de openingstreffer. Een sterke Van Britsom bediende op links Schmedding die aan de tweede paal Kusto vond maar Marek besloot jammerlijk in het zijnet. Vitoria kon daar in de eerste helft weinig tegenover stellen en was enkel gevaarlijk op een vrije trap van de Zaïrees Nkama maar doelman Rosez had een knappe redding in huis, ruststand 0-0 dus.

Pech voor Beveren vijf minuten na de pauze toen Maes het terrein diende te verlaten wegens een enkelblessure. Peeraer kwam in de ploeg en Stalmans werd de nieuwe linksachter. Een positiewissel die de partij enigszins deed kantelen. De thuisploeg begon nu Beveren achteruit te drukken en dwong verschillende hoekschoppen en vrije trappen af maar wel zonder gevaar. In ieder geval, Beveren kwam er nog nauwelijks uit en moest ook steeds meer ruimte laten op het middenveld.
Halfweg de tweede helft leidde de Portugese druk tot een door Beveren fel gekontesteerde strafschop. Volgens de Spaanse ref werd Ademir door Van Britsom neergetrokken en de bal ging op de stip. Diezelfde Ademir trok zich niets aan van het Beverse protest en liet Rosez kansloos vanop de stip : 1-0. De druk van de thuisploeg bleef nu aanhouden maar aan verdere doelkansen kwam Vitoria niet meer. Integendeel, in de slotminuut kreeg geelblauw nog een uitgelezen kans om met een uitstekende uitgangspositie terug te keren naar het Waasland. Franz-Jozef Schmedding liet de huizenhoge kans echter jammerlijk liggen zodat het dus bij een nipte 1-0 nederlaag bleef voor de Waaslanders. Een meer dan verraderlijke uitgangspositie zeker omdat Beveren de laatste weken niet echt vlot weet te scoren en ook omdat Guimaraes dit seizoen nog geen enkele uitwedstrijd verloor.

De ploegen :
Vitoria Guimaraes :

Jesus, Costeado, Miguel, Nene, Basilio, Carvalho (60 Rui Vieira), Nascimento, René (42' Kipulu), Adao, Ademir en Nkama.

KSK Beveren :
Rosez, Lodders, Danny Pfaff, Lambrichts, Maes (50' Peeraer), Stalmans, Van Britsom, Van Der Heyden, Kusto, Schmedding (90' François) en Fairclough.

Doelpunt :
70' Ademir 1-0 (penalty)

Europese debutanten.
In Guimaraes werd met belangstelling uitgekeken naar het Europese debuut van de youngsters Van Britsom en Van Der Heyden. Van Britsom was na afloop erg aangeslagen omwille van zijn strafschopovertreding. "Ademir schermde de bal af maar leunde daarbij achterover", zei Marc. "Daardoor geraakte ik enigszins uit evenwicht. Ik klampte mij eventjes aan hem vast en hij liet zich meteen vallen", aldus nog Van Britsom. Stefan Van Der Heyden van zijn kant geraakte maar moeilijk in de wedstrijd en toonde iets te veel respect voor de tegenstander. Maar de pas 18-jarige student toonde bij momenten wel zijn talenten en hopelijk krijgt hij bij Beveren de tijd om rustig te rijpen. Of geladen confrontaties zoals de Europacupmatch van woensdag daartoe heilzaam zijn, is een andere vraag.