wedstrijd Woensdag 4 november 1987 om 20.00 u.

Seizoen 1987 - 1988 , UEFA-beker 1/16 finales terugwedstrijd

KSK BEVEREN 1 - 0 VITORIA GUIMARAES (pen. 4-5)

Patrick Stalmans treft de paal.

Trainer Ladislav Novak liet uiteindelijk toch linksachter Eddie Maes aan de kant waardoor Lambrichts wat meer de linkerflank in de gaten moest houden en Van Britsom de nodige steun moest verlenen aan de defensie.
Het duurde 25 minuten vooraleer een nog eens behoorlijk volgelopen Freethiel het eerste doelgevaar kon aanschouwen en het kwam op naam van de bezoekers. De poging van de dribbelvaardige N'Dimga werd door een geweldige zweefsprong van Rosez verijdeld. Even later zag diezelfde N'Dimga zijn spectaculaire omhaal maar net naast gaan. Beveren zette daar bitter weinig tegenover. Het bleef bij enkele schuchtere pogingen waarbij de Beverse spitsen zich dan nog meermaals lieten betrappen op buitenspel. Naarmate de rust naderde, toch wat Beverse druk maar meer dan wat hoekschoppen leverde dat niet op, ruststand 0-0 dus.

Beveren moest dus absoluut scoren en kwam beter uit de kleedkamers. Er werd meer gejaagd en agressiever op de bal gespeeld. Peeraer en Lemoine speelden meer in steun van de spitsen maar toch miste Beveren nog aanvallende stootkracht.
Daarom werd aanvaller François in het veld gebracht en hij stond nog maar enkele seconden op het terrein wanneer Lemoine een vrije trap rechtstreeks in doel wist te plaatsen. De eerste bal van geelblauw tussen de palen en meteen 1-0.
De partij kwam nu pas echt goed op gang in een nu kolkend Freethielstadion.
Schmedding kwam dicht bij het verlossende doelpunt maar zijn kopbal werd knap gered door doelman Jesus. In dezelfde minuut voorkwam Rosez een fataal Portugees tegendoelpunt door gepast in de voeten te duiken van invaller Kioma.

Het bleef dus 1-0 en op naar de verlengingen. Daarin moest Beveren onherroepelijk achteruit door de zware druk van de bezoekers. Doelman Rosez ontpopte zich tot de ware uitblinker na enkele schitterende reddingen op pogingen van Nkama en Ademir (tweemaal). Geelblauw wist uiteindelijk toch nog de strafschoppenreeks uit de brand te slepen en dat had het dus voornamelijk aan hun doelman te danken.
De eerste negen penalty's werden allemaal keurig omgezet en voor Beveren scoorden François, Kusto, Lemoine en Schmedding. De tiende strafschop werd door Stalmans tot zijn eigen verbijstering tegen de staander getrapt. Een verschrikkelijk slot dus voor een moedig KSK Beveren.

De ploegen :
KSK Beveren :

Rosez, Lodders, Danny Pfaff, Lambrichts, Stalmans, Lemoine, Van Britsom (105' Maes), Peeraer (63' François), Kusto, Fairclough en Schmedding.

Vitoria Guimaraes :
Jesus, Costeado, Miguel, Nene, Carvalho, René, N'Dimga, Nascimento (65' Kioma), Caio Junior (85' Nkama), Adao en Ademir.

Doelpunt :
63' Lemoine 1-0

Gele kaarten :
Carvalho en Nene.

Scheidsrechter :
Delmer (Frankrijk)

Toeschouwers :
13000

Patrick Stalmans : "Mijn bal moest erin."
Het Europese verhaal van KSK Beveren is dus na woensdagavond ten einde.
Men kan zich de vraag stellen hoelang het zal duren vooraleer geelblauw nog eens op dat Europese toneel zal verschijnen, zeker als men het huidige klassement in de Belgische eerste afdeling bekijkt.
De ongelukkigste voetballer van Beveren was ongetwijfeld Patrick Stalmans. "Op training heb ik nooit problemen met penalty's", zei Stalmans na afloop. "Maar dan heb je natuurlijk niet de stress die er nu wel was. Het stond 4-5 en mijn bal moest er gewoon in. Ik wou de bal onhoudbaar in de hoek plaatsen maar trof dus die verdomde paal. Dat wordt een nachtje zonder slapen met steeds die ene rotfase voor de ogen", aldus nog de ongelukkige Stalmans.