wedstrijd Woensdag 6 september 1978 om 20.00 u.

Seizoen 1978 - 1979 : Eerste afdeling : 3de competitiespeeldag

CLUB BRUGGE 2 - 1 SK BEVEREN

Verdiende gelijkmaker bleef uit.

De landskampioen, zonder Leekens en Volders, trachtte van bij het begin met verre en strakke voorzetten de verdediging van de bekerhouder te ontgrendelen en kende daar reeds vroeg succes mee. Vandereycken bediende Simoen en diens voorzet werd door Julien Cools onhoudbaar voorbij doelman Pfaff getrapt : 1-0 na 8 minuten. Ondanks het veldoverwicht van de thuisploeg diende Pfaff weinig werk op te knappen maar halfweg de eerste helft had de nationale doelman wel meeval toen een zwaar schot van De Cubber door de deklat werd gestuit. Het antwoord van Beveren volgde snel maar het schot van Janssens belandde op de vuisten van de goed uitgelopen doelman Barth.
Kort voor de pauze was de Westduitser Albert, randje buitenspel, voor het eerst echt gevaarlijk maar ook ditmaal voorkwam de thuisdoelman de Beverse gelijkmaker, ruststand 1-0 dus.

Sensatie vroeg in de tweede helft toen Ceulemans met een verre bal Courant probeerde te bereiken.
Courant en Buyl leken een onschuldig duel aan te gaan in het Beverse strafschopgebied tot Courant plots onderuit ging. Scheidsrechter Ponnet stond vrij ver van het gebeuren maar wees toch resoluut naar de stip. Simoen liet deze unieke kans niet onbenut en bracht zijn ploeg op een vrij geruststellende 2-0 voorsprong. Buyl was woedend om de beslissing van de scheidsrechter, trok zijn shirt uit en verliet het speelveld. Aanvoerder Janssens en trainer Goethals konden de Beverse voorstopper toch overtuigen om tussen de lijnen te blijven. Beveren gaf zich echter nog niet gewonnen en begon de Brugse defensie regelmatig onder druk te zetten, mede door de inbreng van Wissmann en een sterk spelende Marc Baecke. De partij brak nu volledig open en de landskampioen prees zich gelukkig toen een schot van Janssens via de binnenkant van de paal terug in het veld sprong.
Aan de overkant kon Pfaff zijn klasse demonstreren op schoten van De Cubber en Courant maar het was duidelijk dat Beveren nu het initiatief had genomen en 20 minuten voor tijd werd dat beloond toen Albert een hoekschop vrijstaand kon binnenkoppen : 2-1. De thuisploeg begon zowaar paniekerig te acteren en Beveren, gesteund door een talrijk supporterslegioen, begon er nu volledig in te geloven. In het laatste kwartier was Janssens tweemaal dicht bij een doelpunt en drie minuten voor affluiten dook Albert plots alleen voor het Brugse doel maar de verdiende gelijkmaker werd door doelman Barth verijdeld.
De eerste competitiezege dus voor de Bruggelingen en meteen ook de eerste nederlaag voor geelblauw maar dat had het woensdagavond echt niet verdiend in Olympia.

De ploegen :
Club Brugge :
Barth, Bastijns, Meeuws, Ranson (60' Verheecke), Maes, Cools, Vandereycken, De Cubber, Simoen, Courant en Ceulemans.

SK Beveren :
J-M Pfaff, Jaspers, Vangenechten, Buyl, Baecke, Hofkens (55' Wissmann), Schönberger, Truyens (70' Cluytens), Stevens, Albert en Jean Janssens.

Doelpunten :
8' Cools 1-0, 47' Simoen 2-0 (pen.), 70' Albert 2-1

Scheidsrechter :
Ponnet

Toeschouwers :
16000

De woede van Freddy Buyl.
Net als vorig seizoen voelde SK Beveren zich benadeeld door de scheidsrechter in het Olympiastadion.
Vorig jaar was het scheidsrechter Peeters die grandioos blunderde en vanavond ging Ponnet serieus de mist in toen hij Club een penalty toekende na een onschuldige botsing tussen Courant en Buyl.
Nadat de strafschop werd omgezet verliet Freddy Buyl halfnaakt en woedend het terrein en er was veel overtuiging nodig van zijn medemaats en trainers om hem tot andere gedachten te brengen.
Na de partij troffen we een reeds bedaarde Freddy Buyl aan in de kleedkamer. " Ik was in die bewuste fase vlugger op de bal dan Courant maar deze ging tegen mij aanleunen en liet zich dan vallen. Ik kon mijn ogen en oren niet geloven dat Ponnet een strafschop floot en daarna lachte Courant mij nog vierkant uit ook. Ik wilde het werkelijk afstappen. Op die manier spelen is zinloos. Het is hier wel elk jaar iets maar wat kan je er aan doen. Het zal misschien beteren als we ooit eens de Europabeker winnen en ook eens op Wembley mogen spelen", besloot de Beverse voorstopper zijn betoog met een lach en een kwinkslag.