wedstrijd Woensdag 25 oktober 1978 om 20.00 u.

Seizoen 1978 - 1979, Eerste afdeling, 10de competitiespeeldag

SK BEVEREN 2 - 1 RSC ANDERLECHT

Erwin Albert kopt Anderlecht in de vernieling.

De Westduitser Albert, wiens paraatheid tot enkele uren voor de partij nog erg onzeker was, liet reeds in de openingsminuut een "acte de présence" optekenen.
In een korte demarrage flitste hij eerst voorbij een talmende Broos en vuurde dan richting Anderlecht-doel waar doelman De Bree met een schitterende reflex uitpakte.
Nog binnen de eerste vijf minuten kroop diezelfde Albert voor de tweede maal achter het kanon. Keurig vrijgespeeld door Cluytens ging hij deze keer echter zo overhaast te werk dat hij deze glasheldere kans naar de bliksem joeg. Een schitterende ouverture dus die een kokend Freethielstadion in al zijn voegen deed kraken. Het prestigieuze Anderlecht liet zich echter niet afschrikken en mepte enkele malen gevaarlijk terug. Zo had doelman Pfaff veel moeite met een vrije trap van Rensenbrink en kon de nationale doelman nog maar net de kwieke Vander Elst van een doelpunt houden.
Ook een mooie combinatie tussen het Nederlandse duo Geels-Rensenbrink leverde geen Brussels doelpunt op. Halfweg de eerste helft schreeuwde de Freethiel om een strafschop toen Hofkens door de bezoekende defensie was geflitst maar eerst door Dusbaba en later door De Bree bij het been werd gegrepen. Scheidsrechter Schoeters floot niet, gaf zogezegd balvoordeel maar de kopbal al vallend van Hofkens miste het lege doel.
Geelblauw liet zich echter niet ontmoedigen en speelde Anderlecht nu in de verdrukking.
Nog éénmaal geraakten de leiders voor de rust uit deze omknelling toen Coeck vanop links voorzette en Rensenbrink bij de tweede paal kon binnenknikken : 0-1, pal voor de rust.
De tweede helft was amper acht minuten oud toen Bob Stevens van de invallersbank werd gehaald om schokbreker Truyens te vervangen. Lange Bob mocht in de spits naast die andere "toren" Albert postvatten, wat meteen succes opleverde. De mee opgerukte Jaspers verstuurde een hoge voorzet richting penaltypunt waar Albert het hoogst opveerde en met een schitterende kopbal doelman De Bree kansloos liet : 1-1.
Beveren rook bloed en bleef doorgaan. Een onvermoeibare Janssens flitste nog maar eens voorbij enkele tegenstanders en leverde vanop de doellijn een voorzet af die via de vingertoppen van De Bree tot bij Albert belandde die zijn tweede doelpunt van de avond binnenkopte : 2-1. De Freethiel ontplofte als nooit tevoren.
Anderlecht moest nu komen en Haan verstuurde een loeier die echter door Pfaff briljant onschadelijk werd gemaakt. Verder kwamen de leiders niet meer en het was integendeel Beveren dat nog het dichtst bij een derde doelpunt kwam. Eerst redde Vander Elst een kopbal van Stevens op de doellijn en in de absolute slotfase werd nog een doelpunt van Albert afgekeurd wegens buitenspel. Zo werd Anderlecht behoed voor een grotere afstraffing die het in feite wel verdiende. Door deze zege komt Sportkring, samen met die andere outsiders Lierse en Waterschei, tot op één punt van Anderlecht maar geelblauw heeft dus wel nog één wedstrijd te goed.
Deze partij mag trouwens bestempeld worden als één van de betere wedstrijden dit seizoen in de hoogste afdeling, zoniet de beste.
Met als grote winnaar SK Beveren en het Freethielpubliek.

De ploegen :
SK Beveren :

Jean-Marie Pfaff, Jaspers, Vangenechten, Buyl, Baecke, Hofkens, Schönberger, Truyens (54' Stevens), Cluytens, Albert en Janssens.

Anderlecht :
De Bree, Vander Elst, Broos, Dusbaba, Thissen, Vercauteren, Haan, Coeck, Nielsen, Geels en Rensenbrink.

Doelpunten :
45' Rensenbrink 0-1, 57' Albert 1-1, 65' Albert 2-1.

Scheidsrechter :
Schoeters

Toeschouwers :
15000

DE ENE GOETHALS IS DE ANDERE NIET.
Als Swat Vander Elst in de slotfase van een toch wel opwindende partij, niet een kopbal van Stevens van de doellijn redt, staan hier duidelijke cijfers op het scorebord.
En dan heeft de flamboyante Goethals het nog duidelijker verloren van de bescheiden Goethals. Wellicht heeft Anderlecht woensdagavond gespeculeerd op een zege op een diefje. Dit is dus niet gebeurd omdat de ene Goethals minder bang was dan de andere. Durf werd dus nog maar eens beloond. Daarmee zitten we met een nette situatie aan de top van het klassement. Het thuis ongeslagen SK Beveren heeft de competitie een nieuwe injectie gegeven nadat iedereen dacht dat Ruud Geels met Anderlecht gans België zou omploegen en het kampioenschap tot een lachertje zou maken. Dat zit er nu kennelijk niet meer in alhoewel we niet te ver willen gaan met onze nachelijke conclusies.