wedstrijd Zondag 26 november 1978 om 15.00 u.

Seizoen 1978 - 1979, Eerste afdeling, 14de competitiespeeldag

SK BEVEREN 2 - 1 SPORTING CHARLEROI

Freddy Truyens, de verlosser.

Beveren startte de partij dus zoals verwacht zonder Heinz Schönberger maar kon wel de opgelapte Hofkens recupereren. In plaats van de afwezige Westduitse spelmaker kwam Freddy Truyens aan de aftrap, zowat de meid voor alle werk bij de Wase bekerhouder. Charleroi van zijn kant, begon sinds lang geleden aan een wedstrijd zonder zijn ontslagen coach Felix Week.
De partij kon niet slechter beginnen voor Beveren want na amper vijf minuten verkeek rechtsachter Jaspers zich op een dieptebal van Gebauer waardoor Braun het leer makkelijk kon meepikken en alleen op de uitgelopen Pfaff kon afstormen. Braun liet de nationale doelman kansloos : 0-1 na vijf minuten spelen. Beveren wist meteen waarvoor het stond en koos resoluut voor de aanval, doch het aanvalsspel draaide nogal vierkant. Pas na 20 minuten het eerste Beverse doelgevaar maar zowel Stevens als Truyens botsten op een secure bezoekende doelman Sumera. Dat deze doelman aan zijn beste partij van het seizoen bezig was bewees hij vijf minuten later toen Stevens een voorzet van Albert naar de kruising kopte waarop Sumera een fantastische redding in huis had. Pal voor de rust was hij er toch aan voor de moeite. De bezoekende verdediger Cloquet trapte losweg naast een lage center waarop een actie tussen Stevens en Janssens tot bij Albert belandde, die deze kans niet onbenut liet : 1-1, meteen de rustscore.

Ook na de pauze was de inspiratie bij geelblauw niet optimaal en waren de doelkansen aanvankelijk eerder schaars. Gelukkig was er kapitein Jean Janssens die geregeld klasseflitsen liet zien en zijn belager Cloquet alle kleuren van de regenboog liet zien. Pas in het laatste kwartier kwam Beveren onder stoom en kwamen de kansen dan ook bij de vleet. Zo werd een gevaarlijke knal van Albert afgeblokt door Dekker en kenden zowel Janssens als Truyens dikke pech toen hun pogingen het doelhout troffen.
Terwijl enkele supporters reeds het stadion begonnen te verlaten bleef Beveren verwoed op die winninggoal jagen en werd daar drie minuten voor tijd ook voor beloond. Janssens verstuurde nog maar eens een hoge voorzet in het bezoekende doelgebied waarop doelman Sumera zich klaar hield om de hoge bal te plukken.
Hij werd daarbij echter zwaar belaagd door Albert en moest het leer lossen waarna Truyens de winninggoal in het dak van het doel kogelde. Protest bij de bezoekers natuurlijk maar scheidsrechter Delsemme keurde het doelpunt toch goed. Wel een oververdiende zege voor geelblauw, zeker en vast, maar toch 1 met een reukje aan. Op hetzelfde moment leed Anderlecht een 1-0 nederlaag op de Bosuil waarop SK Beveren opnieuw alleen de fiere leider is met 1 puntje voorsprong op het verrassende duo Waterschei en Antwerp.

De ploegen :
SK Beveren :

Jean-Marie Pfaff, Jaspers, Vangenechten, Buyl, Baecke, Hofkens, Truyens, Cluytens, Stevens, Albert en Janssens.

Sporting Charleroi :
Sumera, Cloquet, Rohmann, Van Welle (16' Van Nerum), Vermeir, Cordiez, Dekker, Iezzi, Jacobs (80' Bardaux), Gebauer en Braun.

Doelpunten :
6' Braun 0-1, 45' Albert 1-1, 87' Truyens 2-1.

Scheidsrechter :
Delsemme

Toeschouwers :
8000

Freddy Truyens : wissel van goudwaarde.
Matchwinnaar Freddy Truyens kwam drie jaar geleden op de Freethiel terecht. Via de jeugdreeksen en de reservenwedstrijden beleefde Freddy zijn stille opgang bij SK Beveren. Een opgang die gepaard ging met ups en downs want een vaste plaats in het eerste elftal heeft hij nog niet beet.
Toch noemt technisch directeur Robert Goethals hem een wissel van goudwaarde. "Klagen mag ik in feite niet", vertelt Freddy. "Vertrokken als achttiende kernspeler ben ik nu al twaalfde man geworden. Toch mag ik daar geen vrede mee nemen maar zoals de ploeg nu draait zal ik moeilijk in het eerste elftal geraken. Wat me echter nog het meest ergert, is de werkloosheid waarvan ik al een hele tijd het slachtoffer ben. Zonder werk valt er ook niet aan trouwen te denken. Ik hoop op beide vlakken een definitieve doorbraak", aldus nog Freddy.