Donderdag 12 augustus 2004 om 20.00u.

UEFA-beker 2004-2005, 2de voorronde heenwedstrijd

KSK BEVEREN 3 - 1 FC VADUZ (Liechtenstein)

Kwafilicatie nog niet volledig verzekerd.
Nog voor er op de Freethiel een bal werd getrapt, verdiende de eerste Europese wedstrijd van Beveren in 17 jaar al het etiket "historisch". De Waaslanders begonnen immers met elf Ivorianen aan de opdracht. Een volledig Afrikaans elftal in een Europese cupwedstrijd, een absolute primeur.
En de elf balkunsteraars hadden er duidelijk zin in tegen Vaduz uit Liechtenstein.
Ze lieten de Beverse supporters geregeld kraaien van de pret. Op het middenveld heersten de subliem acterende Marco Né en Junior, maar aanvankelijk konden de bezoekende verdedigers standhouden. Tot Marco Né met een heerlijke dieptepass Tokpa op links vrijspeelde. De kleine Ivoriaan schoof rustig onder doelman Silva de openingstreffer binnen, 1-0 halfweg de eerste helft. Nauwelijks een paar minuten later buffelde Romaric een vrije trap staalhard in de winkelhaak : 2-0. De Freethiel was in opperste genot.
Doch pal voor de rust verraste Dos Santos bijna doelman Copa met een schot op de buitenkant van de paal. We gingen de rust dus in met een 2-0 tussenstand maar Beveren was dus toch gewaarschuwd.
Maar na de pauze hadden de Ivorianen blijkbaar de waarschuwing niet goed begrepen want de aandacht bij de thuisploeg verslapte duidelijk waardoor Zam plotseling de aansluitingstreffer kon binnenkoppen, 2-1 na tien minuten in de tweede helft.
Iedereen plots weer wakker bij Beveren en de Ivorianen gingen op zoek naar een ruimere winstmarge. Die kwam er ook via een fraai stiftballetje van uitblinker Marco Né, 3-1 halfweg de tweede helft. Daarna ging het weer spoken op de Freethiel want de bezoekers hadden het nu duidelijk lastig. De fel ingevallen Vleminckx zag zijn doelpunt echter afgekeurd wegens een voorafgaande duwfout en ook Badjan was dicht bij de geruststellende vierde treffer. Die kwam er dus niet maar de 3-1 moet binnen twee weken volstaan om de kwafilicatie veilig te stellen al had Beveren het zichzelf ,zonder dat concentratieverlkies in het vierde kwartier, nog een pak gemakkelijker kunnen maken.

De ploegen :
KSK Beveren :

Copa, Badjan, Eboué, Diabis, Mahan, Seka (57' Vleminckx), Junior, Marco Né, Tokpa, Romaric en Diallo (67' Lardenoit).
FC Vaduz :
Silva, Telser, Hasler, Gohouri, Mi. Stocklasa, Zam, Ekye Bismark (86' Perez), Ma. Stocklasa, Burgmeier (20' Weller), Dos Santos en Fischer (68' Polverino).

Doelpunten :
23' Tokpa 1-0, 26' Romaric 2-0, 55' Zam 2-1, 66' Marco Né 3-1

Gele kaarten :
Mi. Stocklasa, Bismark Ekye, Mahan, Ma. Stocklasa en Dos Santos.

Scheidsrechter :
Lattik (Estland)

Toeschouwers :
4000

ALEXANDRE TOKPA :
"Onbeschrijfelijk gevoel ". Pas enkele weken geleden werd Tokpa overgevlogen vanuit het Ivoriaanse Abidjan en nu al scoorde hij zijn eerste doelpunt voor KSK Beveren. "Gewoonweg zalig, een onbeschrijfelijk gevoel. Ik voel me hier zo ontzettend goed. Ik ben tevreden te mogen spelen in een echte vriendenclub zoals Beveren. Ik haal reeds een vrij goed niveau maar ik moet vooral tactisch nog beter worden. Ik heb de ambitie om hier de beste te worden", aldus nog de maker van het openingsdoelpunt.