Donderdag 31 juli 1986 om 19.00 u.

Malinwa-cup 1986, 1/2 finale

KSK BEVEREN 2 - 1 AJAX AMSTERDAM

Lesje in efficentië.
Zoals verwacht begon Ajax aanvallend aan de partij. De Amsterdammers lieten een speelse indruk na en combineerden doorgaans voortreffelijk. Toch geraakte Ajax zelden voorbij de versterkte Beverse verdediging. Rijkaart probeerde het dan maar met enkele schoten vanuit de tweede lijn maar doelman De Wilde liet zich niet uit zijn lood slaan en bleef uiterst waakzaam. Alhoewel de Nederlanders dus meestal in de aanval waren kreeg Beveren de toeschouwers aan zijn kant en dit dankzij snel en gevat countervoetbal. Dit werd uiteraard in de hand gewerkt door het feit dat Ajax doorgaans met slechts drie verdedigers voetbalde.
Zo kreeg de vlugge Schmedding tot tweemaal toe de kans om zijn ploeg op voorsprong te brengen maar het vizier van de Westduitse aanvaller stond niet scherp genoeg. De eerste helft was echter te weinig gekruid met spectaculaire momenten zodat de brilscore bij de rust niemand echt kon verrassen.

Tijdens de pauze wisselde Beveren-coach Novak de Engelse testspeler Flanagan voor de nieuwe aanwinst Ekeke en mocht Marco Van Basten in de kleedkamer blijven. Bij het begin van de tweede helft verhoogde Ajax het tempo en zocht zo snel mogelijk het openingsdoelpunt. Zo schoot Balint keihard op de zijpaal en moest Filip De Wilde alles uit zijn kast halen om een kopstoot van Bosman onschadelijk te maken. Op het uur werden de Amsterdammers echter koud gepakt toen de Kameroener Ekeke eerder onverwacht de Waaslanders op voorsprong bracht. Nauwelijks vijf minuten later stond Ekeke opnieuw aan het kanon en bracht Beveren op een comfortabele 2-0 voorsprong.
Een kwartier voor tijd kwam er weer spanning in de partij. Ondanks een prachtige inspanning van De Wilde kon Wauters toch de aansluitingstreffer aantekenen. Ajax bleef nu wel verder aandringen maar dat veranderde wel niets meer aan de stand en zodoende mag Beveren zaterdag opnieuw de finale spelen van deze tweede editie van de Malinwa-cup.

De ploegen:
KSK Beveren :

De Wilde, Gorez, Danny Pfaff, Lambrichts, Maes, Stalmans, Paul Theunis, Lemoine (76' Lodders), Kusto, Flanagan (46' Ekeke) en Schmedding.

Ajax :
Menzo, Silooy, Spelbos, Boeve, Rijkaard, Wauters, Balint, Van 't Schip, Muhren, Van Basten (46' Grim) en Bosman.

Doelpunten :
61' Ekeke 1-0, 67' Ekeke 2-0, 75' Wauters 2-1.

Gele kaarten :
Wauters

Finale : KV MECHELEN 3 - 1 KSK BEVEREN na verlengingen
Beveren heeft het tornooi van KV Mechelen niet gewonnen. Nadat het vorig jaar de eerste uitgave op zijn naam schreef , diende het nu zijn meerdere te erkennen in de thuisploeg. Desondanks was Beveren-trainer Novak niet ontgoocheld. "Ik zou ook niet weten waarom", vertelde de Tsjech. "We zijn gedurende negentig minuten de evenknie van Mechelen geweest en geloof me vrij, KV heeft een sterke ploeg. In de eerste periode waren we de betere ploeg en kregen we de beste kansen maar konden er maar één van benutten. Na de pauze was Mechelen iets beter dan ons en maakten verdiend gelijk. In de verlengingen was Mechelen wat frisser dan wij maar wat telt voor ons is dat de stand na de reguliere speeltijd 1-1 was", aldus de ietwat introverte Ladislav Novak.