StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

bloemen IN MEMORIAM : WILFRIED VAN MOER.
Zijn kwaliteiten in nederigheid waren minstens even groot als die van voetballer.

Dinsdag in de namiddag werd de voetbalwereld in rouw gedompeld toen bekend raakte dat Wilfried Van Moer ons had verlaten. De wellicht beste Belgische voetballer ooit was maandag door een zware hersenbloeding getroffen en overleed dinsdag in een Leuvens ziekenhuis.

Er zullen dezer dagen tal van artikelen verschijnen waarin de trofeeën en voetbalkwaliteiten van Wilfried uitvoerig worden belicht en daarom wil ik het graag houden bij een persoonlijke ervaring die hem als mens nog het best typeert.

Toen een paar jaar geleden het tweede deel van het boek over de geschiedenis van SK Beveren in motel Beveren werd voorgesteld, waren meerdere oud-spelers uitgenodigd waaronder Wilfried Van Moer, maar ook Jean-Marie Pfaff. De man die de voorstelling van het boek voor zijn rekening nam (ik dacht dat het een zekere Meneer Willems was), had bij mijn weten een aantal willekeurige passages uit dit prachtig werkstuk gekozen om voor te lezen. Daarin kwamen de namen van Wilfried Van Moer, Jean Janssens en Heinz Schönberger meermaals voor, maar op Jean-Marie zelf na had daar waarschijnlijk op dat moment niemand aanstoot aan genomen. Of toch, plots schoof iemand in de drukte in stilte tot bij mij en fluisterde in mijn oor : "het zou toch niet mogen dat ze Jean-Marie over het hoofd hebben gezien". De stem in mijn oor was die van Wilfried Van Moer die de eigen lof ondergeschikt maakte aan het ontbreken van een passage over onze Numero Uno. Dat ontbreken was uiteraard geen bewuste keuze van de moderator, maar dit voorval is een perfecte weergave van wie Wilfried Van Moer als mens was. Groots als voetballer, maar misschien nog grootser in bescheidenheid. Een volkse en eenvoudige man die zijn Beverse herkomst nooit zou loochenen. Overigens, de moeder van Wilfried en de moeder van Freddy Buyl waren 2 zussen en destijds kwam de moeder van Wilfried die, net als Wilfried naar Limburg was uitgeweken, elke zomer een tweetal maanden naar Beveren logeren om met haar zus (moeder van Freddy) door te brengen. Wilfried was ook steevast aanwezig op begrafenissen in Beveren van gewezen ploegmakkers die hem helaas zijn voorafgegaan, want de gemeente en voetballend Beveren bleef hem nauw aan het hart liggen. Hij heeft mij meermaals verteld eens vaker naar de thuiswedstrijden op de Freethiel te willen komen, maar de voorbije jaren was zijn zicht opmerkelijk afgenomen en 's avonds rijden met de wagen over grotere afstanden zag hij niet meer zitten. Wilfried is er 76 geworden en heeft ons veel te vroeg moeten verlaten. Vaarwel klasbak, we zullen je missen, maar bedankt voor het talloze voetbalgenot dat je ons hebt nagelaten. Je naam zal voor eeuwig in ons collectief geheugen blijven.
Namens de Belgische voetbalwereld, supportersclub Freethielvrienden Bornem en in het bijzonder de Beverse voetbalgemeenschap, hou ik er aan de echtgenote van Wilfried Anita en zijn dochters Pascale en Tania ontzettend veel sterkte toe te wensen bij het verwerken van dit plotse overlijden.

Lees ook hieronder de spelersfiche die Geert De Vreese van Wilfried Van Moer maakte en die in onze fichebak terug te vinden is.

Patrick Van Wesemael.

VAN MOER Wilfried

01-03-1945
Belg.

Wilfried, geboren in Beveren, sloot zich logischerwijze aan bij SK Beveren en dit op 9 december 1957. Maakte met o.m. Jean en Omer Janssens, Robert Rogiers en Freddy Buyl deel uit van de gouden generatie die furore maakte bij geel-blauw.
Werd op 16-jarige leeftijd door trainer Fons De Winter als spits reeds in het eerste elftal gebracht en debuteerde in een wedstrijd tegen Maccabi in de bevordering (vierde klasse).
Behaalde in 1963 met Sportkring de titel in die bevordering met een verpletterend overwicht. Zo behaalde geel-blauw liefst 54 punten uit 30 wedstrijden en wist het 111 maal te scoren w.o. 23 doelpunten van Wilfried.
Werd in 1965 naar eersteklasser FC Antwerp getransfereerd maar keerde 15 jaar later terug naar de Freethiel. Wilfried was toen al 35 jaar.
Behaalde met Sportkring op het einde van het seizoen 1980-'81 een mooie vierde plaats met als beloning een Europees ticket voor de toenmalige UEFA-beker.
Schitterde tijdens dat seizoen o.m. in de thuiswedstrijd tegen Anderlecht (27-9-1980) waarin geel-blauw de latere landskampioen een zware 4-1 nederlaag aansmeerde en Wilfried samen met Heinz Schönberger het middenveld van Anderlecht op een hoopje speelde.
Scoorde het enige doelpunt in de uitwedstrijd tegen KV Kortrijk (0-1, 14-12-1980) waarin hij niet alleen de oudste, de kleinste maar bovenal de beste speler was op het terrein.
Speelde het volgende seizoen (1981-'82) dus Europacupvoetbal met Beveren en scoorde in die campagne één doelpunt tijdens de 1/16 finales en dit in de thuispartij tegen het Joegoslavische Hajduk Split (21-10-1981). Het volstond echter niet om een nederlaag (2-3) en ook de latere uitschakeling te vermijden.
Speelde één maand later een ronduit fantastische partij uit bij zijn ex-club Standard Luik (23-11-1981). Wilfried was die namiddag de motor van een ijzersterk Beveren en de Luikse bekerwinnaar werd op een zware 0-3 thuisnederlaag getrakteerd met o.m. twee goals van Wilfried zelf. De "kleine generaal" kreeg toen zelfs van het fanatieke Luikse publiek een staande ovatie bij zijn applausvervanging.
Wilfried eindigde met geel-blauw tenslotte op een zevende plaats en omdat Beveren in de halve finale van de Belgische beker werd uitgeschakeld door de latere bekerwinnaar Thor Waterschei bleef de Freethiel het volgende seizoen dus verstoken van Europacupvoetbal.
Wilfried verliet na dat seizoen wel de Freethiel (1982) en werd op 37-jarige leeftijd speler-trainer bij tweedeklasser Sint-Truiden.
Kwam in december 1987 echter nog eens terug naar KSK Beveren maar ditmaal dus als trainer. Geel-blauw was vrij verrassend in de degradatiezone beland en zodoende werd trainer Ladislav Novak aan de kant geschoven en nadat hulptrainer Eddy Roelandt enkele weken het trainersroer had overgenomen mocht Wilfried dus proberen om het geel-blauwe schip in veiliger wateren te doen belanden. Het werd op zijn zachtst gezegd een moeilijke klus maar uiteindelijk kon Wilfried met Beveren op de laatste speeldag het behoud verzekeren na een 1-1 gelijkspel thuis tegen de kersverse Europacupwinnaar KV Mechelen (21-5-1988).
Toch bleef Wilfried na dat seizoen niet bij Beveren en verliet hij dus voor de derde maal de Freethiel om ditmaal trainer te worden bij tweedeklasser Diest (1988).

Schitterende voetballer van absolute Europese klasse en zonder twijfel één van de beste voetballers die België ooit heeft gekend. Wilfried was met zijn 1m69 niet van de grootste maar zijn daden op het terrein waren des te groter. Had zowat alle facetten van het voetbal in zich : verdedigen, scoren of het spel verdelen. Wilfried kon het allemaal.
Won liefst driemaal de "Gouden Schoen", éénmaal als speler van Antwerp (1966) en tweemaal als Standard-speler (1969-1970). Werd in 1980, op 35-jarige leeftijd, vierde in het referendum van "Europees voetballer van het jaar". Werd met Standard drie maal na elkaar landskampioen (1969-1970-1971).
Behaalde in zijn carrière 57 A-caps en dit verdeeld in twee verschillende periodes (1966-1975 en 1979-1982) en wist daarin 9 maal te scoren. Speelde met de nationale ploeg op de WK's 1970 in Mexico en 1982 in Spanje. Behaalde met de Rode Duivels op het EK in 1980 (Italië) de finale maar die werd verloren van West-Duitsland (1-2).
Werd meestal zwaar aangepakt door zijn tegenstander en bleef niet gespaard van blessures met als dieptepunt zijn beenbreuk op het EK 1972 na een zware tackle van de Italiaan Bertini.
Werd in 1996 bondscoach van het Belgisch elftal in opvolging van Paul Van Himst maar na enkele wedstrijden werd Wilfried reeds aan de deur gezet. Wilfried had geen al te beste relatie met de pers en de Belgische voetbalbond verweet hem vooral zijn gebrek aan communicatie.

clubs als speler :
SK BEVEREN (1957-1965)
R. Antwerp FC
Standard Luik
FC Beringen
SK BEVEREN (1980-1982)
Sint-Truiden VV (speler-trainer)

clubs als coach :
Sint-Truiden VV (speler-trainer)
FC Assent
KSK BEVEREN (1987-1988)
KTH Diest
Belgische nationale ploeg (assistent-bondscoach)
Belgische nationale ploeg (bondscoach)

aantal wedstrijden (aantal goals) :
1960-1961 : 4 ( 2)
1961-1962 : 28 (13)
1962-1963 : 30 (23)
1963-1964 : 30 ( 9)
1964-1965 : 29 ( 9)
1980-1981 : 21 ( 2)
1981-1982 : 28 ( 4)

totaal aantal wedstrijden (totaal aantal goals) :
170 (62)

plaats in het elftal :
eerst aanvaller, later middenvelder

eersteklassedebuut bij SK Beveren :
uit bij Club Luik (27-08-1980)
eerste goal voor SK Beveren in de eerste afdeling :
thuis tegen Lierse SK (22-11-1980)

GDV.