StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Na bekeruitschakeling gedoodverfde titelkandidaat, maar is dat ook zo?

Ja, de bekeruitschakeling tegen FCV Dender was pijnlijk. Zeer pijnlijk zelfs, zeker gezien het spelverloop van de wedstrijd. Want dan niet helpt zijn quotes vooraf waaruit blijkt dat de club de ambitie had om de beker te winnen. Daar durft een krant dan al eens op terug te komen. Wat ze dan ook doen, is dan maar dat andere doel opnieuw uitlichten: de promotie. Waasland-Beveren wordt plotsklaps gebombardeerd tot titelkandidaat nummer 1. Maar is dat wel zo?


De ambitieuze supporter zal hierop altijd volmondig "ja" antwoorden. De supporters die Louis Verstraete als missing link zagen om dat doel te bewerkstelligen na de transfer deadline day ook. Aan de andere kant zitten de hoopvolle doch pessimistische supporters. Zij zullen stellen dat het kan, mits het nodige geluk en een zichtbare verbetering van het voetbal. Waar ligt de waarheid? Zoals altijd, allicht ergens in het midden.

Het klopt dat Waasland-Beveren absoluut een kern heeft om mee te doen bovenaan. Ervaring wordt goed afgewisseld met jeugdige spelers met een behoorlijk potentieel. Qua aanvallend geweld mag er ook niet geklaagd worden op de Freethiel. Met Maderner die al twee keer kon scoren in drie wedstrijden, en Hoggas die evenveel scoorde als er wedstrijden zijn zit je op dat vlak goed. Maar zoals de nieuwssite www.doorfansvoorfans.org zo mooi beschreef hebben we vooral veel aanvallende body. Veel meer dan technisch hoogbegaafde spelers en snelheidsduivels. Is dat een nadeel? Niet per se, als je niet het voetbal gaat spelen waar je zo'n spelers voor nodig hebt. Op de counter doelpunten maken, dat zal niet ons handelsmerk worden dit seizoen. Wat we wel blijvend moeten verbeteren zijn onze hoekschoppen en andere stilstaande fases. Met spelers als Maderner, Vukotic, Mujakic, Edmundsson en Verstraete zelfs op een goede dag, heb je opties genoeg in de box.

Maakt een sterke aanvalslinie van ons een titelkandidaat? Nog niet meteen, maar het is wel een belangrijke factor. Een goede aanvalslinie moet gecombineerd worden met een solide verdediging. In doel zitten we goed. Met Jackers hebben we een betrouwbare doelman in de rangen die ons met verschillende reddingen al meermaals van puntenverlies wist te behoeden. Zowel in 1A als in 1B. Echter is de centrale as van vorig seizoen gezien de wedstrijdbladen van afgelopen wedstrijden onaangeroerd gebleven. En dat maakt ons al een pak kwetsbaarder. We slikten afgelopen seizoen namelijk de doelpunten van alle reeksgenoten op het hoogste niveau. Dat zou je als bestuur en technische staf zijnde zorgen moeten baren. Echter werd dat niet de eerste linie die stevig verbouwd werd. En dat toont aan dat deze kern wel degelijk pijnpunten bezit.

Pijnpunten die een ploeg als SK Deinze al perfect bloot wist te leggen en daardoor kwam winnen op de eigenste Freethiel. Deinze, een ploeg waarvan dit seizoen veel verwacht wordt, maar niet dat ze de titel gaan pakken. In eigen huis winnen of op z'n minst gelijkspelen is dus niet zo een onrealistische gedachte. Het feit dat we op de Freethiel verloren van Deinze maakt dat we ook gevoelig zijn voor een slippertje hier en daar. Iets wat Waasland-Beveren in het verleden nog meemaakte, vooral op momenten waar het écht de punten thuis moest houden of absoluut moest zien te winnen op verplaatsing. Dat in het achterhoofd houdend kan voor twijfel zorgen binnen de spelerskern en de bestuurskamer, als dat nog veel voorvalt dit seizoen.

Daarom zal de wedstrijd van komend weekend cruciaal zijn. Enerzijds om de rug te rechten na de blamage in de beker. En anderzijds om de ambities om kampioen te worden en meteen terug te promoveren kracht bij te zetten. Zijn we mits een overwinning tegen KVC Westerlo al kampioen? Absoluut niet. Moeten we koste wat kost meteen ons wederoptreden maken in de Belgische hoogste klasse? Wat mij betreft ook niet, gezien de opbouw waarin de club zich momenteel nog steeds bevindt. Maar een overwinning zou de criticasters en negativo's wel voor minstens één week de mond snoeren. En gezien de krantenkoppen van afgelopen weekend, lijkt mij dat taak nummer één.

Seppe Meul.