StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

bloemen IN MEMORIAM : URBAIN BRAEMS.

* Wederom een Bevers voetbalicoon die het aardse voor het hemelse bestaan ruilt.
Het gaat heel snel : na Wilfried Van Moer amper een tweetal weken geleden, heeft nu ook ere-burger van Zottegem Urbain Braems ons op 87-jarige leeftijd verlaten. Urbain heeft nooit voor SK Beveren gevoetbald, maar als trainer behaalde hij schitterende resultaten met onze geliefde club waaronder in 1978 de eerste grote trofee in de clubgeschiedenis, de Beker van België na een 2-0 overwinning in het Heizelstadion tegen Sporting Charleroi.

Urbain flirtte in zijn prachtige trainersloopbaan met enkele ploegen wiens naam wat lastig ligt in Beveren (Anderlecht en Lokeren), maar persoonlijk heb ik daar nooit aanstoot aan genomen en ik heb hem voldoende gekend om te weten dat hij de meeste voldoening uit zijn trainerscarrière op de Freethiel heeft gevonden.

Ik kan mij weinig mensen herinneren in het voetbalwereldje met wie ik zulk een fantastische vriendschapsband had als Urbain en zijn vrouw Lylian. Urbain had een enorme bewondering voor mij omwille van de positieve manier waarop ik als blind iemand door het leven ga en de enthousiaste manier waarop ik volgens hem over het voetbal en in het bijzonder SK Beveren, kon praten. Legendarisch voor hem waren de goals zoals ik die beschreef aan hem en die Eddy Jaspers een keer scoorde in het Guldensporenstadion van Kortrijk en dat in het doel waarachter ik mij bevond. We liepen mekaar in die tijd regelmatig tegen het lijf en telkens weer sneed hij dat onderwerp aan. Geweldig toch hoe mensen die zoveel in het voetbal hebben meegemaakt, nog kunnen genieten van eenvoudige dingen en het bewijs ook dat zelfs mensen die zoveel hebben bereikt in onze favoriete sport, bovenal gewone mensen zijn met alle gevoeligheden die daarbij horen. Later toen Urbain trainer werd van het Griekse Panionios en het Turkse Trabzon en er nog geen sprake was van GSM, bleven we maandelijks in contact met het versturen en uitwisselen van de ondertussen lang vergeten cassettebandjes. De ene kant door mij ingesproken, de andere kant door Urbain die steevast begon met een Griekse begroeting. Zijn Turks was volgens mij minder, want in die taal heb ik hem niet mogen beluisteren. Van nostalgie gesproken ! Met Urbain Braems verliest het voetbal iemand met een prachtig palmares waarop de naam van SK Beveren zonder twijfel met gouden letters staat geschreven, maar vooral ook iemand die als mens geen moeite had om zijn sportieve successen geen dominante rol toe te bedelen op zijn menselijke gaven. Dit soort mensen hebben mijn passie voor het voetbal en in het bijzonder dat wat op de Freethiel werd en wordt gespeeld, voor eeuwig aangewakkerd en daarvoor ontbreken de juiste woorden om mijn dankbaarheid op een passende wijze uit te drukken. Het ga je goed Urbain en veel succes, want je gedrevenheid inschattend zie ik je nog coach worden van een hemels sterrenelftal en doe daarom zeker de groeten aan Wilfried, Marc, Paul en de vele SKB'ers die onze Beverse voetbalharten ooit zo hebben beroerd.

Hierna de indrukwekkende erelijst van Urbain Braems die we voor jullie bij Wikipedia vonden in de hoop dat deze niet te veel onjuistheden bevat.

Erelijst
1974 Landskampioen (Anderlecht)
1975 Beker van België (Anderlecht)
1978 Beker van België (Beveren)
1983 Beker van België (Beveren)
1984 Landskampioen (Beveren)
1992 Beker van Turkije(Trabzonspor)


PVW.