StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Evaluatie speeldag 4.
Vandaag snijden we de werkweek middendoor en hebben de emoties van het weekend een plaatsje gekregen. Speeldag 4 zit er op en de eerdere conclusie dat 1B een heel open verloop krijgt, wordt alleen maar bevestigd. Omdat we vertrouwd zijn met de omgeving, beginnen we dit overzichtje helemaal onderaan met Moeskroen dat, ondanks een vroege voorsprong van good old Teddy Chevalier, toch met 3-1 onderuit ging in Deinze. Les Hurlus zijn nog puntenloos, maar zij hebben absoluut voldoende kwaliteit om de achtervolging met succes in te zetten. Moeskroen ervaart thans het bekende verhaal van de hoek en de klappen, want bij een 2-1 tussenstand werd hun een geldig doelpunt van Lepoint ontnomen. Deinze blijft het ondertussen prima doen en gaf op de Freethiel volgens heel wat thuissupporters van W-B een iets betere indruk dan Westerlo. En wat gezegd van Virton dat een week voor aanvang van het seizoen zogezegd maar over 2 spelers kon beschikken waaronder onze Din Sula, maar ondertussen ging het op een diefje met een puntje lopen in Molenbeek en zette het knap Lommel een hak (3-1 winst). Wat Virton presteert is toch spotten met de vele theorieën over spelers op tijd halen, een goeie voorbereiding is cruciaal enz. En geweldig wat Lierse Kempenzonen voor mekaar krijgt. Onbevangen voetballen, vlot winnen en dat met het nodige spektakel. Mag ik Lommel, RWDM en W-B de lichte tegenvallers van het moment vinden ? Slecht is het niet altijd, maar wel iets vaker dan goed. Te weinig regelmaat deze eerste speeldagen en de middenmoot is een correcte weergave van hun vertoon tot nu toe. Het laatste woord is voor leider Westerlo dat naar Beveren kwam om de 3 punten mee te nemen en dat ook deed, of moet ik zeggen, met toestemming mocht doen van W-B. Het is te gemakkelijk waarschijnlijk om te stellen dat, als W-B met dezelfde verbetenheid aan de eerste als aan de tweede helft was begonnen en Vukotic niet was uitgevallen (hij had Dierckx overigens tot dan goed in zijn greep), de wedstrijd een ander verloop had gekregen. De vraag die velen zich stellen is, waarom Hoggas op de flank uitspelen en Bertone en Verstraete te ver terugzakken ? En als onze ploeg al niet zoveel spelers met een actie en snelheid telt, dan zou Albanese altijd moeten spelen.

* Lezersmail van Peter Cathoor.
Het is weer een tijdje geleden, maar vandaag maken we graag nog eens plaats voor een supporter die zijn ongenoegen langs dit kanaal wil ventileren en als Peter Catthoor in de pen kruipt, is dat gewoonlijk best pittig. We delen natuurlijk een groot gedeelte van zijn ontgoocheling over de verloren thuiswedstrijden en de bekermatch in Dender, maar de manier waarop pikt nog het meest.
Teleurstellend is het zeker, want alhoewel weinig uitgesproken bij de fans om achteraf niet het deksel op de neus te krijgen, stiekem hopen we allemaal om dit seizoen wat vaker aan het feest te zijn en ons verstoppen achter het excuus dat er te weinig kwaliteit is, vind ik te gemakkelijk. Ik heb de moed nog niet opgegeven en in de hoop dat Peter wederom zijn klavier teistert wanneer het tij keert, publiceren we zijn lezersmail. Veel leesplezier en wie zich geroepen voelt om zijn sportieve gevoelens met ons te delen, doe gerust !

PVW

Lezersmail Peter Cathoor
Om te beginnen, moet ik toegeven dat het helemaal niet meer leuk is om supporter van Beveren te zijn. Het is zelfs pijnlijk geworden: een martelgang die nu al bijna 4 jaar duurt. En die telkens weerkerende ontgoochelingen vallen mij steeds zwaarder. Ik heb er eigenlijk geen zin meer in. En als ik de bezetting van de Freethiel overschouw - en de vele reacties van kameraden die liever thuis blijven - vrees ik ook dat ik niet de enige ben met dit gevoel.

De huidige ontgoocheling komt vooral voort uit hoop die al na 4 speeldagen aan diggelen is geslagen. Achteraf gezien was het ongewettigde hoop, maar ik koesterde ze tegen beter weten in. Omdat ik zo hard verlangde naar eens een leuk voetbalseizoen. Omdat ik droomde om mijn ploeg wat vaker te zien winnen en te zien meestrijden voor promotie. Dat was toch een gerechtvaardigde wens na drie jaren van kommer en kwel? Zeker als je het grootste budget van 1B hebt.

Had ik beter moeten weten? Mensen die meer van voetbal kennen als ik waarschuwden me reeds afgelopen zomer dat Beveren met deze kern hooguit middenmoot in 1B zou zijn. Ik weigerde dat te geloven, en na die zege op Lommel was ik er echt van overtuigd dat we een medekandidaat voor het hoogste schavot waren.

Helaas kwamen dan de matchen op de ondertussen vervloekte grond. Ik weet niet hoe het komt, maar deze ploeg is op de eigen Freethiel nu al meerdere seizoenen een schim, los zand, een onsamenhangende optelsom van individuen. Maar geen voetbalploeg die van het eigen stadion een moeilijk te nemen vesting maakt. Elke tegenstander die de laatste twee jaar naar de Freethiel afzakt, mag zich meteen drie punten rijker rekenen.

Wat is deze keer de oorzaak van een zoveelste malaise? Feit is dat coach Marc Schneider allesbehalve een sterke indruk nalaat. Ik zie een tactisch systeem dat niet werkt, geen gameplan en vooral spelers die op foute posities worden uitgespeeld. Maar waar ik me nog het meeste zorgen over maak: hij slaagt er niet in om zijn spelers scherp aan de aftrap te krijgen. Het heilige vuur, de motivatie, de verbetenheid, de wil om te winnen: het ontbreekt elke week! Het zou onder bijvoorbeeld iemand als Vreven of Clement niet waar geweest zijn. Of onder Paul Theunis: die gooide tijdens het seizoen 1996-1997 in tweede klasse zelfs met een wasmand naar Hans Belligh na een match met te weinig inzet. Het zal er onder Marc misschien gezellig aan toegaan, maar daar haal je geen prijzen mee. Theunis werd kampioen met SKB, met een vrij matige spelerskern die toen allerminst als grote favoriet aan het seizoen was begonnen. Om maar te zeggen welk verschil een trainer kan maken. Daarom ook keek ik na de rampzalige passage van Nicky Hayen zo hard uit naar een goede coach. Ik hoopte dat Schneider aan dat profiel zou voldoen. Maar ik begin er meer en meer voor te vrezen ...

De hoofdschuldige van dit alles is echter Roger Stilz. Waar hij vorig seizoen morbide weigerde om een falende Hayen de wacht aan te zeggen - en zo Beveren liet degraderen met een ploeg waarmee het altijd in de hoogste klasse had moeten blijven – heeft hij deze zomer zijn coach opgezadeld met een spelerskern die hopeloos snelheid tekort komt. Als je als trainer dan persé 4-4-2 wil spelen met aanvallen over de flanken, krijg je dit soort ongein.

Ik vrees dat Stilz niet bekwaam is voor de functie die hij uitoefent. In het recente verleden kregen Danny De Maesschalck en Dirk Huyck bakken kritiek voor hun sportieve beleid. Vaak was dit ook terecht, maar vergeet niet dat zij met wat eurocentjes naar de markt moesten. Stilz kreeg wel een zak met geld, zowel vorig seizoen als nu, maar komt met een onvolledige boodschappentas terug. Ik weet wat ik het ergste vind...

De hoop op een mooi seizoen is na vier speeldagen vervlogen. En dat doet alweer veel pijn. Benieuwd hoeveel dapperen tijdens de komende wintermaanden nog naar de fratsen van Marc en Roger zullen komen kijken...

Peter Cathoor