StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB KLOOF ZEKER NIET GROTER LATEN WORDEN.

Westerlo was vrijdagavond in de topper tegen Lommel niet indrukwekkend, maar het maakte de klus dik verdiend en gedecideerd af. De bal ligt nu in het kamp van W-B om de kloof opnieuw te reduceren tot 5 punten, maar daarvoor is een eerste overwinning van het seizoen op de Freethiel een must. Het heeft op dit moment nog geen zin om de blik op Westerlo te richten, want W-B zit in een fase waarin het match per match moet bekijken en vooral scherper gaan voetballen. De 9 op 12 op verplaatsing is uitstekend, maar op de Freethiel moet het stukken beter. Thuis verliezen van Westerlo en Deinze meteen bij het begin van een nieuw seizoen is vervelend, maar kan gebeuren en valt op omdat het twee thuismatchen na mekaar waren. Het was vooral de manier waarop die verontrustte omdat er geen ploeg, maar 11 individuën op het veld stonden en voetbal blijft in hoofdzaak een ploegsport. Mijn bescheiden aanvoelen zegt dat onze coach Marc Schneider er nog niet in geslaagd is zijn pionnetjes op hun sterkste positie uit te spelen en daardoor heel wat spelers hun normaal rendement "nog" niet halen. We mogen terecht onze twijfels hebben over de beschikbare kwaliteit, maar voetballend beter doen dan tot nu toe in het merendeel van de matchen het geval was, dat moet zeker mogelijk zijn met ons potentieel. Of dat zal volstaan om een overwinning comfortabeler over de streep te trekken is geen garantie, maar de kans is wel reëel. Laat ons hopen dat Edmundsson die op het Lisp zijn eerste goal scoorde (weliswaar in buitenspel) nu definitief gelanceerd is, want hij is zo'n speler die met voldoende vertrouwen een ploeg naar een beter niveau kan tillen. Benieuwd of nieuwkomer Derrick Tshimanga zijn debuut zal maken en wanneer krijgt Albaanese eindelijk een kans ? Titularis zijn moet men verdienen, maar iemand die vorig seizoen in zijn eerste jaar op het hoogste niveau heeft bewezen over een actie te beschikken en een doelpunt te kunnen maken, zou in het huidige elftal niet misstaan.

Virton haalde deze week de kranten omdat het sinds kort in zijn rangen een zingende doelman heeft en niet zo maar een, want de 20-jarige Jérémie Markiese zal volgend jaar ons land vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival. Dat zulke combinaties vandaag nog mogelijk zijn is toch geweldig en riepen bij mij meteen herinneringen op uit de tijd dat Jean Janssens dagelijks naar de dokken in Antwerpen reed om zijn bescheiden Beverse loonzakje wat vetter te maken, Paul Van Genechten de brandveiligheid van 't Stad verzekerde en Bob Stevens met zijn job bij een bekende stroomleverancier er de oorzaak van was dat de energieprijzen toen ook al uit de pan swingden (ik denk dat voor Bob het voetbal echt een bijverdienste was). Die fantastische tijden keren nooit meer terug, maar wat sympathiek toch dat Jérémie Markiese een appeltje tegen de dorst achter de hand houdt indien zijn muzikale plannen niet het verhoopte resultaat opleveren. Markiese is overigens niet de eerste doelman bij Virton, want die eer is weggelegd voor Anthony Sadin en reken maar dat de supporters van W-B hem na vanavond beter zullen kennen, want hij is een goeie keeper, zeg maar een puntenpakker. En zou Din Sula een beetje op revanche belust zijn nadat hem niks in de weg werd gelegd om de Freethiel te verlaten ?

Ik heb het hier wel eens vaker geschreven, tijdens de voorbereiding zondigde Virton tegen zowat alle regels die "kunnen" bijdragen tot een geslaagd seizoen. Van voorbereiding was nauwelijks sprake vanwege een gebrek aan spelers, maar ondertussen leert de realiteit dat zij met 6 punten er slechts 3 minder tellen dan W-B waarvan iedereen dacht dat het de beste voorbereiding sinds jaren achter de rug had en dat op diverse vlakken. Winst van W-B straks zou er wel voor zorgen dat de Waaslanders dubbel zoveel punten totaliseren dan de Walen, maar nergens in het Belgisch profvoetbal worden zo weinig beren geschoten als op de Freethiel en dus wordt het bang afwachten tot ongeveer 18 uur om te zien of die verdubbeling een feit is.

Ondanks de grote afstand die beide ploegen van mekaar scheiden op de wegenkaart, hebben W-B en Virton iets gemeen : hun advocaten zaten de voorbije 2 jaar meer in de rechtbank dan in de bestuurskamer en alhoewel dit bij de concurrentie op afkeuring en afschuwen werd onthaald, diezelfde concurrentie zou exact dezelfde juridische wegen bewandelen indien zij in dezelfde situatie zouden zitten, want van een goed bestuurder wordt verwacht dat hij tot het uiterste gaat om de belangen van zijn club te behartigen en ik kijk uit naar de reactie van al die na&iullevelingen als straks de afwikkeling van de operatie "Propere Handen" in een stroomversnelling komt.

Patrick Van Wesemael.