StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Terug naar weleer en wie weet ,
In de Freethielsprokkels vandaag hebben we een leuke bijdrage van Peter Cathoor die in de geschiedenis duikt en tot een wie weet hoopgevende vaststelling komt.

Kan de geschiedenis zich herhalen?

Op regenachtige herfstdagen kan het soms boeiend zijn om je in de geschiedenis te verdiepen. Zeker als je zoals ondergetekende ooit als historicus aan een diploma bent gesukkeld. Zo leert die geschiedenis dat onze geliefde club na haar degradatie in 1990 ook niet te best aan het seizoen was begonnen. De verwachtingen waren nochtans hooggespannen en een directe terugkeer naar eerste klasse eigenlijk een must. Logisch ook als je weet dat Beveren toen spelers als Van Vossen, Van Ankeren, Van Ham, Van Britsom, Van der Heyden, Massagie, Lodders en De Vlieger in zijn rangen had. Niettemin was de start in tweede klasse aarzelend, met onder andere nederlagen in Turnhout en op Diest (met een jonge Chidi Nwanu in de rangen).

Internet en sociale media waren in die dagen nog lang niet uitgevonden, maar toch uitten de Beverse fans hun ongenoegen. Ook het bestuur was allerminst tevreden. De thuiswedstrijd tegen Eendracht Aalst in oktober 1990 was voor coach Boskamp eentje van de laatste kans. En die leek het tij niet te kunnen keren, want na een uur wedstrijd stond er 1-3 op het scorebord. Maar net zoals afgelopen zondag tegen Virton volgde nog een onwaarschijnlijke ommekeer – ook mede omdat de bezoekers verzuimden om het af te maken. Ondanks een penaltymisser van Van Ankeren won Beveren alsnog met 5-3. Maar Van Britsom gaf nadien in de pers ruiterlijk toe dat zijn ploeg veel geluk had gehad. Klinkt deze week erg bekend in de oren, niet?

De ommekeer tegen Aalst vormde wel de prelude van een ongeziene Beverse succesreeks. Geel-blauw reeg nadien de overwinningen aan elkaar (zo werd onder andere titelconcurrent SK Sint-Niklaas in het eigen Puyenbekestadion met 1-6 verpletterd) en speelde met de vingers in de neus kampioen.

Zou de match tegen Virton anno 2021 ook een kantelpunt voor Beveren vormen? En zou de geschiedenis zich dus herhalen? Ik zou echt niks liever wensen, maar ik vrees dat de aloude brug tussen droom en realiteit alweer onoverbrugbaar is. Niet alleen had Beveren in 1990 meer kwaliteit dan in 2021, ook trainer Boskamp slaagde er sneller in om een hechte ploeg en een vaste tactiek te smeden. Marc Schneider zal waarschijnlijk wel een brave jongen zijn, maar hij begeestert zijn spelers niet. En vooral: hij heeft na 7 speeldagen nog altijd geen enkel idee hoe hij zijn ploeg moet zetten en organiseren. Zonde, want met een goede trainer zouden we met deze spelerskern van meer mogen dromen. Niet van een seizoen zoals in 1990-1991, maar misschien wel van 1996-1997 toen trainer Theunis op de laatste speeldag de titel pakte in tweede klasse. Onze concurrenten waren toen… Westerlo en Deinze. Wat zeiden we ook weer over geschiedenis die zich herhaalt?

Peter Cathoor