StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Schilder ons niet af zoals die enkelingen.
Wij vinden het ook tragisch.

Ik heb veel vrienden en kennissen die niets met voetbal te maken hebben. Voor hen ben ik dan ook de 'rare' in de groep die zo'n buitenproportionele adoratie heeft voor 22 spelers die achter een bal aanhollen. Of ik ben 1 van die gekken in de tribune die zich lazarus drinkt en de scheidsrechter en/of tegenstanders uitscheldt, al dan niet met racistische of xenofobe ondertoon.

De gebeurtenissen van afgelopen weekend hebben die vooroordelen geen goed gedaan. En ik kan onmogelijk de enige zijn die dit heeft moeten aanhoren de voorbije week. Hoe kan het ook anders. Tijdens 1 en dezelfde speeldag hebben voetbalsupporters zich niet in 1, maar in 2 wedstrijden compleet misdragen. En deze keer ook crimineel.

Zowel tijdens Beerschot-Antwerp als Standard-Charleroi, niet toevallig 2 derby's, werd een vuurpijl in het vak van de bezoekende supporters gegooid of geschoten. Deze daden zijn niet alleen buitenproportioneel fout, ze zijn ook nog eens levensgevaarlijk. Daarom moeten de daders van deze feiten gestraft worden. En niet alleen met stadionverboden. Maar echt gestraft. Er wordt gesproken over poging tot doodslag. Voor mij is dat de enige juiste conclusie, en zelfs die kan nog uitdraaien in een relatief lichte straf.

De Beerschot-fan in kwestie liet al weten op dat bewuste moment dronken en buiten zijn zinnen te zijn. Net zoals ik bent u allicht ook ooit dronken geweest. Een vuurpijl van zo'n 1500 graden Celsius ongecontroleerd in een troep mensen gooien was dan niet de eerste daad die in mij opkwam. Het is geen excuus, noch een reden om op begrip te rekenen. De Pro League trad ondertussen ook al berispend op. Zo zijn er in 2021 geen bezoekende fans meer welkom op de Belgische velden. En Standard in het bijzonder legt de supporters ook een specifieke straf op. Zo zullen de sfeertribunes tijdelijk gesloten blijven.

Sancties zijn nodig. Zowel moreel, als psychologisch. Maar net zoals de vrienden en kennissen dat doen, wordt een hele grote groep onschuldige mensen uitgesloten voor de daden van enkelingen. Is dat jammer? Absoluut. Je straft er ouders en hun kinderen, onschuldige jongeren, ouderen die een uitje naar het stadion als hun enige nuttige bezigheid zien, en volwassenen die het als plek zien waar ze tot rust komen, mee. En dat is fout.

Er hangen camera's in alle stadions. Veel zelfs. Verhoog de individuele straffen, spoor de daders beter op, en zorg dat er meer bewustwording komt rond alcoholmisbruik en het gebruik van pyrotechnisch materiaal. Begrijp mij niet verkeerd. Voetbal en bier worden vaker wel dan niet in dezelfde zin gebruikt. Het hoort samen. En daar is niets mis mee. En zelfs het gebruik van pyrotechnisch materiaal juich ik toe. Maar dan wel, net zoals met alcohol trouwens, gecontroleerd. Reguleer het gebruik ervan. Sluit compromissen en ga als clubbestuur in dialoog met supporterskernen om te bespreken hoe dat praktisch mogelijk is.

Beste vrienden, familie, kennissen en Pro League,
Wij zijn niet allemaal dezelfde. Sterker nog, de mensen die willen genieten van een wedstrijd zonder daar haatspraak of overmatig alcoholgebruik in te betrekken zijn zelfs ruim in de meerderheid. Schilder ons daarom niet af. Berisp, bestraf en vervolg. Maar individueel, niet collectief.

De trouwe voetbalsupporter dankt u.

Seppe Meul.