StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Hoe gevaarlijk is RWDM?

Met nog 8 wedstrijden op de teller komt het einde van de competitie stilaan in zicht. Waasland-Beveren staat na 20 speeldagen 3e op 2 punten van de grootste concurrent om de 2e plaats, RWD Molenbeek. Om nog kans te maken op promotie is die 2e plek een absolute must. Hoe gevaarlijk is de club uit Molenbeek om die droom te saboteren?


RWDM is recentelijk nog overgenomen door John Textor, één van de mede-aandeelhouders van de Engelse Premier League-club Crystal Palace. Dat bracht hen meteen een kapitaalinjectie op, maar ook bijgestelde ambities. Voor de winterstop sprak de Brusselse club de ambities om te promoveren nooit echt uit. Sinds de wintermercato klinkt de roep van 1A in Molenbeek steeds luider. Terecht? Dat lijkt mij wel. RWDM bewijst al een heel seizoen dat het een stabiele subtopper is die de kans om te promoveren niet zou laten liggen. Zo blijkt nu ook. Maar is hun kern sterker dan die in Beveren?

We beginnen in doel. Daar vinden we Théo Defourny. Deze keeper heeft al heel wat wedstrijden en Belgische clubs op zijn teller staan. Bakken ervaring maar nooit ergens écht de uitgesproken nummer 1. Dit seizoen is hij dat wel in Brussel en dat doet hij aardig.

Voor hem heeft hij de viermansverdediging Sankhon-Ruyssen-Le Joncour-Vorogovskiy staan. Sankhon kwam vorige zomer aan en speelde eerder al voor Sint-Truiden. In Limburg kwam hij op een zijspoor terecht maar in 1B heeft hij zijn carrière met verve terug geherlanceerd. De centrale as bestaat uit de brekers Le Joncour en Ruyssen. Een Belgisch-Frans duo dat maar moeilijk te doorbreken valt. Dat bewijzen ze met slechts 25 tegendoelpunten. Met 29 gescoorde doelpunten levert dat een doelpuntensaldo van +4 op. FYI, W-B staat op een doelpuntensaldo van +7, meer gescoord maar ook meer geïncasseerd. Op links is er sinds deze winter Vorogovskiy van Beerschot bijgekomen. Ook hij heeft zijn plek in de basis al gevonden en bewijst dat hij die plaats waard is. Op de Freethiel is men eigenlijk al het hele seizoen zoekende naar een solide achterhoede. Met het uitvallen van Vukotic moest er gesleuteld worden, maar sinds deze winter lijkt de basis gevormd. Tot de wedstrijd tegen Moeskroen zou ik zeggen dat die glansrijk geslaagd was. Maar kaas met gaten is in Beveren nooit écht heel ver weg. Zij zullen het vertrouwen opnieuw moeten winnen in de eerstvolgende wedstrijd. Wat de verhouding betreft durf ik te stellen dat het punt hier naar RWDM gaat.

Op het middenveld vinden we een Jupiler Pro League tintje terug bij RWDM. Met Keita-Rommens-Claes hebben ze een drietand met een verleden op het hoogste niveau. De ene al wat langer geleden dan de andere. Maar aan ervaring en metier in de centrale as op het middenveld geen gebrek. Ook hier is W-B lang zoekende geweest. Met probeersels in de vorm van Verreth, Nkaka, en Jur Schryvers. Uiteindelijk is het de drietand Verstraete-Bertone-Gillet geworden. Ervaring, creativiteit en de over-mijn-lijk mentaliteit gecombineerd. Gezien de laatste wedstrijden mogen we stellen dat het middenveld op punt staat wanneer de betreffende spelers op niveau zijn. Puntje voor W-B.

In het laatste compartiment heeft RWDM afgelopen mercato stevig ingekocht. Met De Camargo, Oularé, en Hazard hebben ze een indrukwekkend lijstje aan aanvallers binnengehaald. Qua inzetbaarheid kunnen ze momenteel enkel rekenen op De Camargo die terugkeert naar zijn eerste professionele Belgische voetbalclub. Hij kon in zijn tweede wedstrijd ook al belangrijk zijn met een doelpunt. Die twee andere zullen pas in een latere fase van de competitie, zij het richting volgend seizoen, klaar zijn voor 90 minuten. Los van deze namen was hun voornaamste spits Togui. Voorlopig was die met 3 doelpunten nog maar weinig succesvol.

In het Beverse kamp kunnen we een aardige voorlinie voorleggen. Zeker na deze wintermercato. Daarin mochten we Al Badaoui verwelkomen en die toonde meteen zijn waarde. Daarnaast hebben we met Maderner een topschutter in de rangen en met Tom Reyners een jong goudhaantje. Een zeer belangrijke, en compatibele drietand die een gesel kan zijn voor een verdediging. Ook hier krijgt W-B een streepje voor.

Is RWDM dan uiteindelijk een te duchten concurrent voor die 2e plaats? Zeker en vast. Maar op het einde van de rit moet Waasland-Beveren altijd sterker zijn. Zeker in de onderlinge duels. Zoals ik eerder al aangaf is de enige vijand voor Waasland-Beveren in die strijd om de tweede plaats Beveren zelf. Het zal van onszelf afhangen of de kans op promotie blijft bestaan. En ik geloof erin. C'mon Beveren!

Seppe Meul.