StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Waasland-Beveren: en hoe ze altijd net te laat komen

Afgelopen weekend greep Waasland-Beveren voor velen de laatste strohalm in de strijd om de tweede plaats in het klassement. Die geeft recht op de promotiefinale tegen de nummer 17 van de Jupiler Pro League. De achterstand op die nummer 2, RWDM, is momenteel 2 punten. Overbrugbaar in 1 wedstrijd. Maar net zoals de afgelopen jaren komt W-B net te laat.


Neen, ik wil niet onnodig pessimistisch zijn over de laatste wedstrijden van het seizoen. De kans bestaat dat de promotiefinale nog afgedwongen wordt, en daar moeten we als club en supporters dan ook vol voor gaan. Echter, wat opvalt, is de tendens van de laatste jaren waaruit blijkt dat Waasland-Beveren te laat in gang schiet. Dat ze te laat punten beginnen pakken. En vooral, dat ze 100% kansen laten liggen met het oog op een hoger doel. Cruciale wedstrijden werden in het verleden vaak, té vaak, verloren op momenten wanneer het net niet mocht. Maar dan, als allerlaatste kans, grijpen ze toch nog die strohalm aan hoop om de kans levendig te houden. We gaan even terug in de tijd.

Seizoen 2021-2022 - Januari 2022:

Het meest recente voorbeeld is natuurlijk het huidige momentum. Na de winterstop pakt Waasland-Beveren een belangrijke 6/6 tegen Virton en Westerlo. Plotsklaps bedraagt de achterstand op Westerlo tijdelijk 7 punten, en je denkt, zou het echt? W-B speelde goed, bij momenten zelfs zeer goed, de trein leek vertrokken. Maar dan volgden verliespartijen tegen Moeskroen en Lierse Kempenzonen. 0/6, RWDM sprong voorbij Waasland-Beveren en leek ongrijpbaar. Tegen Moeskroen en Lierse Kempenzonen mag je, zeker in het momentum van toen nooit 0/6 pakken. Om in de race te blijven voor de 2e plaats had er thuis van Lierse altijd gewonnen moeten worden. Dan had de club nu minstens 1 punt voorsprong op RWDM en lagen de kaarten helemaal anders. Maar nu wordt het weer eeuwig speculeren. Kijken naar andere resultaten en bij elke eigen verliespartij beseffen dat het steeds moeilijker wordt.

Seizoen 2020-2021: April 2021:

Begin april wint Waasland-Beveren verrassend met 0-2 van het toen wervelende KV Oostende. Op dat moment won Cercle Brugge wedstrijd na wedstrijd en leken ze weg van de degradatiezorgen. Maar Waasland-Beveren won stelselmatig ook eens een wedstrijd en sloop langzaam dichter. Maar op het moment van de waarheid, in de wedstrijden tegen STVV en KV Kortrijk, 2 ploegen die niks meer te winnen of te verliezen hadden, laten we het na te winnen om Cercle voorbij te gaan en naar de 16e plek te klimmen. Een plek die volledig veilig was. Met 6 punten extra dat seizoen stond W-B wel degelijk op de 16e plaats. Maar dat gebeurde niet. Op de laatste speeldag moest W-B zelfs nog vechten voor die 17e plaats. Dankzij een eigen overwinning, want dan kan het wel, en het late in gang schieten van Club Brugge, werd Moeskroen alsnog rechtstreeks naar 1B verwezen en mocht Waasland-Beveren de degradatie/promotiefinale spelen tegen Seraing.

Seizoen 2019-2020: Januari & Maart:

Begin januari kan Waasland-Beveren in een moeilijk seizoen met een beperkte kern een historische 12/12 pakken. Thuis tegen Eupen beslist het lot, of de mentaliteit van de spelers, er anders over. W-B verliest met 0-1 van een Eupen dat niet beter was dan Beveren. Gewoon scherper, meer gefocust. Drie punten die we aan het einde van het seizoen goed konden gebruiken. Want op de voorlaatste speeldag moest Waasland-Beveren op bezoek bij rechtstreekse concurrent Moeskroen. Les Hurlus zaten op dat moment ook nog in degradatienood met de hete adem van Waasland-Beveren en Cercle Brugge. W-B kon zich verzekeren van het behoud bij winst, maar het verliest. Daardoor moest het op de laatste speeldag zelf winnen van Gent, en hopen op verlies van Cercle Brugge tegen een zorgeloos KV Oostende. Gelukkig kwam de coronacrisis langs en werden de laatste speeldag en dus de stand geannuleerd.

Geen daadkracht

Om maar te zeggen, Waasland-Beveren denkt te vaak en te snel de schaapjes op het droge te hebben. Er is een gebrek aan motivatie en focus in een moment van goede resultaten. Op momenten waar het de tegenstander uit de race kan slaan, trekken ze ze er zelf weer in. We geven de concurrentie hoop, kansen, tijd, en laten ze dan doen wat W-B niet kan. Namelijk een momentum grijpen. En dat is een probleem. Een probleem dat ons trainers, resultaten en dus ook een plaats in 1A heeft gekost. Tot 2 keer toe nu, 2 jaar op rij. Al moet dat laatste nog bevestigd worden. Maar de geschiedenis spreekt niet in ons voordeel. En neen, ik hoop niet op het gelijkaardige scenario. Ik zie dit ook als hét ideale moment om het tij te keren, en het verleden achter ons te laten. Maar dan zal het van de spelers en de club moeten komen. De supporters, die hebben er altijd gestaan. C'mon Beveren.

Seppe Meul.