StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

Ondanks het feit dat gisterenavond omstreeks 20 uur het "verlossende" nieuws kwam dat de club een einde heeft gemaakt aan de samenwerking met Marc Schneider en zijn assistent Pascal Cerrone, publiceren we gewoon de Freethielsprokkels die voor vandaag waren voorzien, evenals een bijdrage die Peter Catthoor mij bezorgde. Vanaf woensdag beginnen we met een propere lei in de hoop dat Jordi Condom die tot het einde van het seizoen zal overnemen, de ploeg weer aan het voetballen krijgt, maar dat zal absoluut niet simpel zijn.

* Marc Schneider bevestigt wat we allemaal al wisten.
In een kranteninterview maandag vertelt onze coach Marc Schneider dat hij tijdens de wedstrijd in Westerlo niks zag van waarop gedurende de voorafgaande week werd getraind. Het is de bevestiging van wat zovelen al langer hebben vastgesteld, nl. dat er geen klik is tussen de trainer en zijn spelersgroep. Dat er geen inzet is durf ik betwijfelen, maar de spelers lijken niet te beseffen wat er van hun wordt verwacht, zeg maar dat de mayonaise niet pakt en dat is geen schande, want het overkomt "waarschijnlijk" de beste koks. Als tijdens de wedstrijd zaken die in de loop van de week werden getraind niet worden uitgevoerd, zelfs al gaat het maar over details, dan zit het grondig fout. Het is voor heel wat mensen een raadsel waarom een ambitieuze clubleiding blijft accepteren dat een dure spelerskern eerder een neerwaartse spiraal vertoont dan progressie boekt. We houden absoluut geen pleidooi voor een clubleiding die er een trainerskerkhof op nahoudt, maar in de veronderstelling dat spelers en technische staf het beste van zichzelf geven (en daar ga ik nog altijd van uit), en er maar niet in slagen hun povere niveau van de voorbije maanden op te trekken, is het de hoogste tijd om in te grijpen. Voor de tweede plaats is het zeer waarschijnlijk te laat, maar met het oog op volgend seizoen kunnen er nu reeds belangrijke stappen worden gezet. Op de huidige manier verder zwoegen levert alleen maar meer gefrustreerde partijen op waardoor een aantal mooie projecten dreigen onder gesneeuwd te raken en daar heeft niemand baat bij.

* Yellow Blue diept zijn voorsprong iets verder uit.
Yellow Blue heeft zaterdag de Beverse derby tegen Kieldrecht gewonnen en vergroot hiermee zijn voorsprong op Haasdonk tot 3 punten. De buren uit Haasdonk bleven steken op een puntendeling met Rangers Opdorp. Komend weekend staat er wederom een Beverse clash op het programma die mogelijks beslissend kan zijn in de titelrace, want dan ontvangt YB de nr2 en dat is niemand minder dan het genoemde Haasdonk. Yelow Blue dankt zijn overwinning tegen Kieldrecht aan een uitstekende eerste helft waarin het aan de rust een verdiende 2-0 voorsprong had. Na rust werd het allemaal wat minder, maar een goed meevoetballend Kieldrecht was voor in te onmondig. In het wedstrijdslot viel de aansluitingstreffer alsnog, maar de 2-1 winst kwam niet meer in gevaar. Dubbel feest, want omdat Vrasene verloor veroverde YB de tweede periodetitel en is het zeker van deename aan de eindronde.

PVW.

Tweede sportieve rampjaar op rij
Afgelopen vrijdag zat ik mee op de supportersbus van de Freethielvrienden voor de trip naar Westerlo. Ondanks de nederlaag was het eigenlijk best gezellig, druk en sfeervol in het Kempense bezoekersvak. Nee, aan de supporters van Beveren zal het ook deze keer niet gelegen hebben. Maar dat even geheel terzijde.

Toen secretaris Patrick op de terugweg zijn dank uitsprak aan de buschauffeur en de meegereisde fans ontviel hem de bedenking dat het waarschijnlijk de laatste bustrip was voor dit seizoen. En ik vrees dat hij gelijk heeft. Persoonlijk vind ik dat een heel bittere vaststelling. De maand februari is zelfs nog niet volledig uit en het seizoen van Beveren is (meer dan waarschijnlijk) gedaan.

Er is veel inkt gevloeid over de overname van onze club door Bolt Football Holdings. Ik wil het kind ook niet met het badwater weggooien, want er zijn al veel zaken ten goede veranderd op en rond de Freethiel. En als Antoine Gobin er effectief in slaagt om WB en YB samen te brengen, verdient hij daar alleen al een standbeeld voor.

Maar dat neemt niet weg dat het sportieve rapport sinds de Amerikaanse overname dramatisch oogt. Op het conto: een degradatie en geen kans op promotie in de zwakste 1B-reeks in jaren. Pijnlijk als je ziet welke financiële middelen er in tegenstelling tot vroeger beschikbaar zijn.

Extra zuur is het dat beide zaken in mijn ogen perfect vermijdbaar waren als het bestuur kordaat had ingegrepen. Ik zal er tot het einde van mijn dagen van overtuigd blijven dat Waasland-Beveren vorig jaar niet was gedegradeerd als men trainer Nicky Hayen op tijd had bedankt voor bewezen diensten. Bijna elke fan schreeuwde op de lange duur om zijn ontslag. Maar de Amerikaanse bazen bleven Oost-Indisch doof.

Ook dit jaar klinkt de roep om het vertrek van Marc Schneider met de week luider. In tegenstelling tot vorig jaar nu ook letterlijk vanaf de tribunes. Ook nu geeft de clubleiding wederom geen krimp. Terwijl vele voetballiefhebbers er van overtuigd zijn dat uit deze kern meer te halen valt dan 9 nederlagen op 22 wedstrijden. Over het gebrek aan een vast systeem, enige constante in de prestaties en een over mijn lijk mentaliteit bij de spelers ga ik dan nog wijselijk zwijgen.

Het is de reden dat ik al weken bijzonder geprikkeld en gefrustreerd rond loop. Als supporter van Beveren met 28 seizoenen op de teller verwacht ik niet om elke week te winnen. Ik verwacht ook geen champagnevoetbal of een strijd om PO I. Maar ik verwacht wel dat de club er alles aan doet om haar sportieve doelstellingen (lees: voetballen in eerste klasse) te behalen. En die indruk geven Gobin en co niet! Alleen de aanstelling van Jori Condom en de rits wintertransfers wekten wat hoop. Maar die was even snel verdwenen als hij gekomen was. In ruil worden we nu alweer weken getrakteerd op een schijn van totale apathie vanuit de hoogste bestuursorganen.

Onbegrijpelijk! En vooral: het leidt bij vele fans tot (onnodige) frustraties. Want een duidelijke communicatie over de bedoelingen en de toekomstplannen van deze club zou veel ongenoegen kunnen wegnemen. Blijkbaar behoort zoiets niet tot de Amerikaanse clubcultuur. Het aan boord houden van T1's die niet voldoen, is dat dan helaas weer wel.

Peter Catthoor