StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Ex-Leeuw keert terug naar de Belgische velden

Floriano Vanzo is terug in het land. De flamboyante middenvelder heeft een contract getekend bij La Louvi&eagravere, de Henegouwse club die ooit nog op het hoogste niveau speelde, maar ondertussen is afgezakt naar 2e amateur. Na een avontuur in Roemenië gaat hij dus opnieuw in België aan de slag.


Het was even schrikken toen ik een bericht doorgestuurd kreeg met de aankondiging van deze transfer. Floriano Vanzo die de Belgische velden opnieuw onveilig komt maken. Bij La Louvière, een mooie club en tevens aan de leiding in 2e amateur. Volgend jaar zal Vanzo 1 reeks lager actief zijn dan ons eigenste Beveren. Maar hoe is het eigenlijk gelopen met de Luikenaar? Waarom trok hij ooit de deur van de Freethiel achter zich dicht, en waar passeerde hij ondertussen?

In totaal speelde Vanzo 85 wedstrijden voor Waasland-Beveren. Daarin scoorde hij 8 keer en gaf hij 5 assists. Geen indrukwekkende cijfers, maar ook niet extreem dramatisch. Hoe dan ook, dat zijn eindbestemming 1A ging zijn, had hij misschien nooit meer verwacht. Dat hij er uiteindelijk zoveel wedstrijd kon spelen, heeft hij te danken aan zijn talent en de nodige portie doorzettingsvermogen. Vanzo had altijd wel een dribbel in huis, een zaalvoetballer op een groot veld. Hoe dan ook, de Italo-Belg had zijn plafond bereikt. Ik schilder Vanzo misschien af als een tweederangs voetballer, maar laat mij duidelijk zijn: ik ben ervan overtuigd dat elke club een Vanzo kan gebruiken om een wedstrijd open te breken, in een beslissende plooi te leggen, of een wedstrijd om te gooien. Kon dat niet in 1A, dan was er zeker plaats voor hem in 1B. In 2019 werd dat duidelijk voor hem, en hij tekende voor tweedeklasser Virton.

Daar werd het niet meteen het grootste succes. Hij kwam slechts 22 keer aan de bak en kon daar amper 1 assist afleveren. Geen statistieken om mee uit te pakken, en dus bleek zijn avontuur daar snel afgelopen. En toen ging het zoals het spreekwoord luidt 'van kwaad naar erger'. De dribbelkont tekende een contract bij het Roemeense Poli Iasi. Een kleine club op het 2e niveau in Roemenië. Daar kwam hij weer iets meer aan spelen toe, en hij krikte zijn statistieken beperkt op tot 3 assists. Opnieuw geen succes dus ging hij zijn geluk elders in Roemenië beproeven. Hij trok naar reeksgenoot Clinceni. Maar helaas bereikte hij hier zijn dieptepunt. 9 afgewerkte wedstrijden, geen doelpunt of assist.

Heel wat buitenlandse avonturen dus, net zoveel teleurstellingen. En dus keert Floriano Vanzo terug naar België. Had ik durven voorspellen dat zijn carrière deze wending zou aannemen? Absoluut niet. Zoals ik al zei zie ik in Vanzo een speler bij een degelijke club in 1B in ons land. Dat het daarom niet bij Virton lukte, kan ik ergens wel begrijpen. Net zoals nu vocht Virton ook in 2020 voor het behoud, en daar kon de Italo-Belg zich misschien niet meteen voor opladen. Ik wens hem oprecht een mooi seizoen. En wie weet wordt La Louvière de verrassing van 1e amateur volgend jaar en weten ze hun plek in het professioneel voetbal opnieuw te veroveren.

Ik houd het voor bekeken alvorens ik écht begin te dromen.

Buona fortuna, Floriano!

Seppe Meul.