StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

De grote prognose: seizoen 2022-2023

De competitiestart staat voor de deur. Op vrijdag trapt de Challenger Pro League af met de eerste twee affiches: Virton-RWDM en FCV Dender-Lommel SK. De dag erna is SK Beveren aan de beurt in een duel tegen Beerschot. Misschien wel het eerste duel tussen de twee grootste kandidaten om de titel. Wie eindigt waar & wat mogen we dit jaar verwachten.

Het format:

Nog even overlopen: zoals je weet telt 1B, nu de Challenger Pro League, 12 teams, waarvan 4 beloftenploegen van eersteklassers. Die kunnen wel degraderen maar niet promoveren. Na 22 speeldagen wordt de competitie opgesplitst in Promotion Play Offs die strijden om de promotie, en een Relegation Play Offs die vechten voor het behoud.
In dit artikel doe ik een voorspelling naar de teams die zich zullen plaatsen voor de Promotion Play Offs en de teams die in de Relegation Play Offs moeten vechten voor een plekje in de Challenger Play Offs.

12e na 22 speeldagen: SL16
1 van de clubs die zich samen met Jong Genk maar in de laatste fase van de beloftencompetitie kon plaatsen voor een plek in de Challenger Pro League. Hoewel de beloftenkern van Standard geroemd wordt voor het aanstormend talent heeft de praktijk laten zien dat de voorbije jaren nauwelijks talenten de A-kern bereikten of de stap hogerop wisten te maken. Hugo Siquet buiten beschouwing gelaten. Zij sluiten de competitie na 22 speeldagen af op de laatste plaats volgens mijn voorspelling.

11e na 22 speeldagen: Jong Genk
De club die zich pas op de laatste speeldag van de beloftencompetitie kon plaatsen voor de Challenger Pro League. Genk treedt in deze competitie aan met een erg onbekend team, maar kunnen wel rekenen op enkele interessante namen uit de A-kern die nog in aanmerking komen voor minuten in de Challenger Pro League. Zo is er bijvoorbeeld de keeper Tobe Leysen die vorig jaar al eens mocht proeven van het 1e team of Matisse Didden die ook dicht tegen een kans bij de A-kern staat. Toch zullen zij naar mijn verwachting niet overtuigen en na 22 speeldagen eindigen op de 11e plaats.

10e na 22 speeldagen: Virton
Virton eindigde vorig seizoen troosteloos laatste maar mocht door de competitiehervorming aanblijven in de Challenger Pro League. De club wist de belangrijkste spelers te behouden, met name: Allach, Sadin, Kagé, Anne, en Vinck. Maar, het heeft zich te weinig versterkt om competitiever voor de dag te kunnen komen. Het wordt naar mijn gevoel opnieuw een lastig seizoen voor de club uit Luxemburg.

9e na 22 speeldagen: RSCA Futures
Met één van de hoogst aangeschreven jeugdopleidingen van het land, en misschien zelfs van Europa, is het uitkijken naar het voetbal dat de Ketten uit Neerpede op de mat zullen brengen. Met enkele aanstormende talenten zoals: Leoni, Vercauteren, Lissens, Takidine en Bouchouari hebben ze heel wat potentiële toptalenten in hun rangen. Goed voetbal verzekerd. De vraag blijft wel: zijn ze matuur genoeg om naast goed voetbal ook punten te pakken? Daaraan twijfelen ze allicht zelf nog aangezien ze nog op zoek zijn naar 1 of meerdere ervaren spelers om de kern te versterken. En dat zal broodnodig zijn.

8e na 22 speeldagen: FCV Dender
De enige promovendus uit Eerste Amateur draait volgens mijn voorspellingen een relatief zorgeloze reguliere competitie. In de kern van de club uit Denderleeuw zitten enkele bekende namen, en zelfs maar met een geschiedenis in Beveren. Denk aan: Jonny Rowell, Wesley Vanbelle, en Kjetil Borry. Maar ook Lallemand, Tarfi, Rajsel, en Houdret komen dezer dagen uit voor Dender. Allemaal spelers die het ooit op het hoogste niveau geprobeerd hebben. Een interessante kern die wat mij betreft best kan verrassen.

7e na 22 speeldagen: Club NXT
Wat mij betreft 1 van d&eacte verrassingen dit seizoen. Ik verwacht een strijdvaardig en sterk Club NXT te zien dit seizoen. Ambitieus is de beloftenploeg van de huidige kampioen absoluut. Dat bewijzen ze met de transfer van Lennart Mertens. De 30-jarige goaltjesdief die overkomt van Deinze. Maar ook de aanstelling van oude bekende Nicky Hayen als T1 is opvallend. Daarnaast is ook de jeugdacademie van Club Brugge de afgelopen jaren aan een stevige opmars bezig. Benieuwd wat zij kunnen brengen dit seizoen.

6e na 22 speeldagen: SK Deinze
Voor de club vlakbij Gent vrees ik een tegenvallend seizoen. De staff werd volledig vernieuwd, de sterkhouders zijn zowat allemaal vertrokken en werden maar beperkt vervangen. Toch werp ik mijn licht nog even op Kenneth Schuermans die overkwam van SK Lierse en Mamadou Koné. Die eerste forceerde een transfer bij de Pallieters na strubbelingen in de contractbesprekingen en zoekt nu zijn geluk in Deinze. Die laatste kennen we nog uit zijn periode bij KAS Eupen en enkele Spaanse Tweedeklassers. Een opvallende naam die bij Deinze zijn carrière nieuw leven in wil blazen. Samen met de rest van de kern is het afwachten wat dit vernieuwd Deinze zal kunnen brengen.

5e na 22 speeldagen: Lommel SK
De satellietclub van Manchester City haalde heel wat onbekende namen binnen maar kan toch nog altijd rekenen op een sterke en ook Belgische kern. Ze versterkten zich met Kristof Van Hout en hielden vooral de belangrijkste spelers in de ploeg. Afwachten wat de leenspelers zullen brengen. De voorbereiding was geen groot succes qua oefenwedstrijden. Maar dat dat niks hoeft te betekenen, moet ik u niet vertellen. Een zorgeloze reguliere competitie voor Lommel is wat ik verwacht.

4e na 22 speeldagen SK Lierse
De Pallieters beschikken nog altijd over een interessante kern. Jong, Belgisch en toch ook heel wat ervaring in de rangen. Het is het zwarte beest van SK Beveren en kan het de échte topclubs uit de competitie dit jaar ook weer knap lastig maken. Het versterkte zich met enkele boeiende namen zoals Rocha en Walbrecq. Daarnaast hield het de kern op Kenneth Schuermans na goed bij elkaar. Na een sterke voorbereiding zijn de Pallieters klaar voor het echte werk.

3e na 22 speeldagen: SK Beveren
Na 22 speeldagen zal de titel nog niet beslist zijn, maar aan de leiding zal SKB niet staan. Geel-blauw versterkte zich wel degelijk, maar eerder in de breedte dan écht enkele gerichte transfers die op lange termijn belangrijk kunnen zijn voor de club. Het is vooral uitkijken naar spelers zoals Brondeel, Corryn, Mulder, Coopman, en Everton Luiz. De beloftevolle talenten en leenspelers, daarnaar wordt het afwachten. Defensief mist er nog een échte kwaliteitsinjectie om competitief te zijn. Na een wisselvallige oefencampagne is SK Beveren nog niet voldoende versterkt om écht mee te spelen om de titel. Wie weet wat de Promotion Play Offs zullen brengen.

2e na 22 speeldagen: RWDM
De Brusselaars zullen SKB opnieuw aftroeven om een plek in de top 2 volgens mijn verwachting. Obbi Oulare zal het dan wel langdurig moeten missen. Het is uitkijken naar spelers zoals Kylian Hazard. Daarnaast hield het de kern goed samen. Zo wisten ze sterkhouder Théo Defourny in de rangen te houden. Ook RWDM speelde een wisselvallige voorbereiding maar lijkt wel klaar voor het echte werk. Zij zullen samen met SK Beveren en de laatste uit dit lijstje strijden om de promotie.

1e na 22 speeldagen: Beerschot
De degradant uit 1A is voor mij misschien niet de gedoodverfde kampioen, maar zal wel aan kop staan van het klassement na de reguliere competitie. De Ratten haalden stevig uit op de transfermarkt en haalden heel wat nieuwe spelers. Binnen de eigen supporterskern twijfelen ze sterk aan de kwaliteit van de nieuwe namen. Maar hier en daar duiken toch wat interessante nieuwe spelers op zoals: Hervé Matthys, Quirynen, Dante Rigo, en Verlinden. Aanvallend mag er zeker nog iets bij in Beerschot, toch lijken zij klaar voor de strijd om de titel.


Zoals gezegd zullen alle mogelijkheden nog open liggen na 22 speeldagen. Voor mij zullen SL16, Virton en Jong Genk spelen om de laatste plaats.
De titel zal dan weer een strijd worden tussen SK Beveren, RWDM en Beerschot. Naar mijn gevoel hebben de drie teams een gelijkwaardige kern. Maar in het voetbal weet je natuurlijk nooit. Afwachten wat dat zal brengen. Ik kijk er in ieder geval naar uit.

Seppe Meul.