StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

logo UIT DE KEUKEN VAN DE FREETHIELVRIENDEN


* IN MEMORIAM : KAREL ANDRIES.
Bij toeval hebben we deze week het overlijden vernomen op 24 augustus van Karel Andries. Karel is 81 jaar geworden. Bij de jeugdige bezoekers van onze website of leden van de Freethielvrienden Bornem zegt de naam Karel Andries weinig of niets, maar bij de wat oudere Klein Brabantse fans van SK Beveren gaat zonder twijfel onmiddellijk een belletje rinkelen. Karel was vanaf het ontstaan van onze supportersclub in 1975 lid en kort daarna ook bestuurslid. In zijn hoedanigheid als bestuurslid kreeg hij de bevoegdheid over de organisatie van het busvervoer, want waar door de dalende interesse voor verplaatsingen de Freethielvrienden zich thans beperken tot een busverplaatsing of 4 per seizoen, lag dat in de good old days heel anders. Tweewekelijks kregen de supporters van SKB in Bornem en omgeving de mogelijkheid om de uitwedstrijden van Geel-Blauw bij te wonen, hetzij door zelf een bus in te leggen, maar er was ook een samenwerking met eerst supportersclub De Duif uit Beveren, later Café Den Bridge in Steendorp. Er bestonden toen nog geen GSM's en late afvallers of bijkomers voor de bus melden was ver van evident waardoor ik er van overtuigd ben dat Karel waarschijnlijk enkele jaren langer bij ons was gebleven als die bustoestanden hem wat minder kopzorgen hadden bezorgd. Maar zijn job afgeven als busverantwoordelijke, no way. Met een ongeziene gedrevenheid bleef Karel, sportief mindere of goeie tijden, steeds doorgaan, want zijn club en supportersclub in de steek laten, daar was geen denken aan. Maar de jaren begonnen hun tol te eisen en na het veel te vroeg verlies van zijn echtgenote Frida, verdween zijn houvast en raakte hij, ondanks zoveel levenslust voordien, meer en meer geïsoleerd. Een vijftal jaar geleden was hij nog eens meegekomen naar de Freethiel, maar dat was eerder een uitzondering dan de start van een tweede hoofdstuk op de Freethiel. Sindsdien bleef het stil rond Karel tot het vernemen van zijn overlijden deze week.

De voetbalvrienden die Karel hebben gekend zullen hem blijven herinneren als een levenslustig iemand met een groot hart voor SK Beveren die ontelbare anekdotes heeft nagelaten welke wij nooit zullen vergeten. Zal ik er een noemen ? Vroeger was het de gewoonte in ons supporterslokaal om voor aanvang van een thuiswedstrijd nog even in het lokaal binnen te springen om een pint te drinken en met de vrienden-supporters al even in de sfeer te komen. Op zaterdagnamiddag omstreeks 18 uur werden op de Duitse televisie telkens de samenvattingen vertoond van de wedstrijden in de Bundesliga en daarin viel wel eens het woord "eigentor" wat zoveel betekent als owngoal of eigen doelpunt. Karel was blijkbaar de Duitse taal niet machtig, want bij de zoveelste keer van het horen "eigentor" liet hij zich spontaan ontvallen, "verdomme die zouden we moeten kopen, want die scoort bijna elke week". Het was de periode kort na Erwin Albert en Karel had dus een geweldige tip voor het bestuur, maar dat heeft nooit contact gezocht met de manager van "eigentor", alweer te duur zeker !

Bedankt Karel voor zoveel ongelooflijk prettige voetbalmomenten, momenten zoals we die tegenwoordig zo hard missen. Namens de Freethielvrienden Bornem hou ik er aan zijn dochter Anja en haar gezin, evenals de familie, vrienden en kennisssen van Karel, veel sterkte toe te wensen bij het verwerken van dit verlies.

Patrick Van Wesemael