StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Hoe zou het nog zijn met:

Daam Foulon

In deze reeks wordt telkens een oud-speler van Waasland-of SK Beveren onder de loep genomen. Deze week: Daam Foulon.

Deze Mechelaar kwam in de winter van 2018 over van de beloften van RSC Anderlecht. In Beveren wilde de toen nog maar 19-jarige Daam Foulon zo snel mogelijk zijn entree maken in de hoogste klasse van het Belgische voetbal.

Zijn eerste minuten maakte Foulon in Play-Off II van het seizoen 2017-2018. Met een 1-2 nederlaag opende Daam Foulon als linksachter zijn verhaal op de Freethiel. In zijn eerste volwaardige seizoen maakte de Mechelaar alle competities samen 19 keer zijn opwachting in de basis bij geel-blauw. Zelf gaf Foulon in meerdere interviews toe dat hij ietwat op zijn honger bleef zitten maar voornamelijk ongeduldig was om door te breken. Het seizoen 2019-2020, het jaar van de coronapandemie, dat werd hét jaar van Daam Foulon. In 23 competitiewedstrijden gaf de linksachter 3 assists en was hij een vaste waarde in de Beverse selectie.

Het jaar van zijn doorbraak werd ook meteen het laatste seizoen op de Freethiel voor Foulon. Daam trok de deur in Beveren achter zich dicht en trok naar Italië. Hij tekende een contract bij promovendus Benevento tot en met 2023. Van de Jupiler Pro League naar de Serie A. Niet slecht.

In Italië maakte hij maar liefst 25 keer zijn opwachting in de basis of als wisselspeler. Helaas wist Benevento zich niet te verzekeren van een verlengd verblijf in de Italiaanse hoogste klasse. Zo zou Foulon in het seizoen 2021-2022 net als Beveren vertoeven in de 2e klasse van nationale voetbal. Foulon bleef Benevento trouw en zou met de club van geel en rood opnieuw vechten voor promotie.

Hij speelde dan wel in de Serie B, maar op individueel vlak ging het Foulon absoluut voor de wind in Italië. In 27 wedstrijden gaf de linksachter 4 assists en maakte hij ook 1 doelpunt. Aan het einde van het seizoen speelden ze nog wel de Play-Offs voor promotie, maar helaas voor Foulon & co kwamen ze in de halve finale net te kort tegen Pisa.

Dit seizoen opnieuw Serie B dus. Met een nieuwe coach, die van Foulon een linksmidden heeft gemaakt, probeert Benevento dit jaar opnieuw mee te strijden voor een plekje in de Serie A volgend jaar. Voorlopig kunnen we enkel concluderen dat de Italiaanse club de start met 10/21 toch gemist heeft. Afwachten of ze de rug kunnen rechten en alsnog kunnen strijden voor die promotie.

Daam Foulon is één van de ex-spelers die na zijn passage op de Freethiel goed terecht is gekomen bij een ploeg die gelooft in onze landgenoot, die minuten maakt, en op hoog niveau voetbal kan blijven spelen. En wie weet; volgend jaar opnieuw op het allerhoogste Italiaanse niveau.

Seppe Meul.