StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Hoe zou het nog zijn met:
Laurent Jans

In deze reeks wordt telkens een oud-speler van Waasland-of SK Beveren onder de loep genomen. Deze week: Laurent Jans.

Deze Luxemburgse flankverdediger kwam in de zomer van 2015 aan op de Freethiel. Dat deed hij als nobele onbekende uit de Luxemburgse competitie. Wat wist de modale voetbalfan daar toen over? Bitter weinig. Voornamelijk dat Fola Esch, zijn toenmalige team, een vaste waarde in de top 3 van de competitie was, en daar hield het dan ook op.

Het was dan ook enigszins verrassend dat Jans meteen aan de aftrap verscheen in de openingswedstrijd tegen RSC Anderlecht. Al snel bleek waarom. Deze rechtsachter blonk uit met zijn eeuwige motor, zijn spelinzicht, en listige voorzetten. Verdedigend niet altijd secuur, maar in het aanvallende voetbal dat Stijn Vreven wilde brengen, een onmisbare factor.

In totaal speelde Laurent Jans maar liefst 108 wedstrijden in loondienst van Waasland-Beveren. Daarna scoorde hij 3 heerlijke doelpunten en gaf hij ook 9 assists. Cijfers waarmee je langs de grote poort kan vertrekken bij een club als Beveren. Zijn carrière leek gelanceerd. Echter bleek niets minder waar. Een mooie transfer kreeg hij dan nog wel te pakken, maar daar bleef het bij. Hij verkaste naar het Franse FC Metz om daar in de Ligue 2 zijn stempel te drukken. Uiteindelijk kwam hij slechts 16 keer in actie voor de Franse club.

Een uitleenbeurt wenkte voor de flankverdediger. Hij ging zowaar een reeks hoger spelen, zij het in een andere competitie. Maar bij het Duitse Paderborn werd hij wel degelijk een vaste waarde in de Bundesliga. In totaal mocht hij maar liefst 24 keer aantreden in loondienst van de Duitse club. Daarin gaf hij ook 1 assist.

Na het seizoen 2019-2020 ging hij opnieuw vol voor zijn kans om te slagen bij FC Metz. Helaas voor de ijverige Jans geloofde de coach niet in zijn kwaliteiten en zou in het seizoen '20-21 geen minuut spelen voor de Franse club. In de transferperiode dat jaar, die toen tot oktober liep, reikte zich alsnog een oplossing aan. In de Jupiler Pro League zowaar. Laurent Jans trok naar Standard de Li&egrabege, en zou dus opnieuw oog in oog komen te staan met Waasland-Beveren.

Bij de Rouches werd het een wisselend succes. Hij kwam 20 keer aan spelen toe, en scoorde daarin 1 keer en gaf ook 2 assists. Echter wisselde hij basisplaatsen met invalbeurten af, en dus maakte hij ook niet meteen aanspraak op een verlengd verblijf in Luik. Van Standard ging hij naar de Eredivisie. Jans tekende een contract bij Sparta Rotterdam en hoopte daar zijn carrière nieuw leven in te blazen.

Ook vorig jaar zal bij de flankverdediger herinnerd worden als een jaar van wisselende successen. In Rotterdam kwam hij 21 keer aan spelen toe waarin hij 1 assist gaf. Van de bank ging hij naar de basis en weer terug. Het leek maar niet te lukken ergens zijn stempel te drukken zoals hij dat in Beveren deed. Opnieuw vertrekken dan maar?

Ja dus. Momenteel zit Laurent Jans opnieuw in Duitsland te voetballen. Bij Waldhof Manheim speelt de flankverdediger in de Duitse 3e klasse. Momenteel heeft hij als één van de enige binnen de club al elke minuut gespeeld. Eindelijk vertrokken. Ik hoop het alvast voor de Luxemburger met een geel-blauw hart.

Seppe Meul.