StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Hoe zou het nog zijn met:
Djihad Bizimana

In deze reeks wordt telkens een oud-speler van Waasland-of SK Beveren onder de loep genomen. Deze week: Djihad Bizimana.

Djihad Bizimana streek op 1 juli 2018 neer in het Waasland. Op dat moment was de Rwandees een nobele onbekende in de Jupiler Pro League. Sterker nog. Om te weten te komen wat Bizimana in zijn mars had, moesten er YouTube-video's bekeken worden door de supporters van geel-blauw. Andere referentiepunten waren er niet. Maar ook die video's brachten niet veel soelaas. Voor hij in Beveren tekende was Bizimana enkel in de Rwandese competitie actief. Zo kwam hij uit voor Rayon Sports en APR FC. Ik wil niemands voetbalkennis in twijfel trekken, maar de kans is groot dat je nog nooit van die clubs gehoord hebt. Dat betekende ook dat de kennis over de Rwandese competitie niet bijster uitgebreid was. Lang verhaal kort: je kan dan wel video's bekijken zoveel je wil, een écht meetpunt was er niet. Toch zal ik één heerlijke goal van op zo'n 30 meter nooit vergeten. Wat een pegel.

De Rwandees werd in het seizoen na het boerenjaar van Waasland-Beveren gehaald. Volgens de club was hij een één op één vervanging van Victorien Angban. Dat beloofde veel goeds gezien de kwaliteiten van Angban op het middenveld samen met Seck en Morioka. Naast hem kreeg Bizimana in eerste instantie een één op één vervanging van Seck in het gedaante van Joachim Van Damme. Echter koos die niet veel later voor een terugkeer naar KV Mechelen. In zijn eerste wedstrijd voor W-B zag je zeker bepaalde kwaliteiten bij de Rwandees. Echter zag je ook meteen dat de vergelijking met Angban op z'n minst gezegd overdreven was. Hoewel hij over heel wat technische bagage beschikte, was zijn balrecuperatie, en spelinzicht toch niet helemaal vergelijkbaar met dat van de Fransman. Langzaamaan zag de technische staf van Waasland-Beveren dat ook in en Bizimana verdween geruisloos op het achterplan. In totaal kwam hij in zijn openingsseizoen wel nog 23 keer in actie.

Maar ook de seizoenen die daarop volgden werden weinig succesvol. In het jaar 2019-2020 verzamelde de Rwandese international 15 gespeelde wedstrijden. In het jaar daarna waren dat er nog slechts 7. Een vertrek leek de enige uitweg voor Djihad Bizimana.

Bij de degradatie van de club zocht de Rwandees wel degelijk andere oorden op. Die vond hij ook bij reeks-en provinciegenoot SK Deinze. Maar ook in de buurt van de Deba werd het geen onverdeeld succes. Bizimana kwam nog wel 18 keer in actie in Deinze. Echt zijn stempel drukken in de basis bij de Oost-Vlamingen lukte vorig seizoen nog niet. Beterschap in het huidige seizoen dan maar?

Het tegendeel werd werkelijkheid. De Rwandees heeft nog altijd geen minuut gespeeld dit seizoen. Zo is hij opnieuw op een zijspoor beland. Afwachten wat de januari mercato zal bieden. Hopelijk levert die een oplossing op voor de middenvelder.

Seppe Meul.