StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB WIE DEELT DE EERSTE GEVOELIGE TIK UIT ?

De klapper van deze veertiende speeldag is zonder enige twijfel de confrontatie van morgenavond tussen SK Beveren en RWDM. Minder dan een maand geleden, op zondag 23 oktober stonden RWDM en SKB nog tegenover mekaar in het Edmond Machtenstadion, was een uitgekookt Molenbeek een maatje te groot voor een teleurstellend SK Beveren, want de Waaslanders mochten een uur met een mannetje meer spelen, maar konden enkel in de laatste 10 minuten een vuist maken (3-1). Sindsdien vertoeven de Brusselaars op een roze wolk en zette het een knappe 18 op 18 neer met afgelopen weekend nog een zeer overtuigende forfaitscore tegen Lommel. Onze Leeuwen realiseerden afgelopen zondag op het Lisp voor de tweede keer dit seizoen een miniserietje van 3 opeenvolgende overwinningen en zagen de eerste reeks van 3 ononderbroken winstpartijen gekelderd in, juist ja, Molenbeek op de tiende speeldag. Met een 18 op 21 voor eigen supporters de medekoploper ontvangen die 6 keer na mekaar een driepunter liet optekenen, vuurwerk gegarandeerd als we mogen afgaan op de pure cijfertjes. Met respectievelijk 30 en 27 gemaakte doelpunten beschikken SKB en RWDM over de beste aanval in tweede klasse en met in dezelfde volgorde slechts 13 en 11 tegendoelpunten, doen hun beide verdedigingen beter dan de overige teams.

Alhoewel er, reguliere en play-offs opgeteld, nog 19 wedstrijden gespeeld moeten worden en 57 punten te verdienen zijn, lijkt een eerste voorzichtige conclusie er op te wijzen dat SK Beveren en RWDM (hopelijk ook in die volgorde) de 2 voornaamste kandidaten te worden voor de titel. Natuurlijk zijn Beerschot en Lierse Kempenzonen ver van kansloos en de verschillen nog perfect overbrugbaar, in deze fase van het kampioenschap kan men beter 4 punten voor dan 4 achter staan.
De tik die RWDM op de tiende speeldag aan SKB uitdeelde kwam behoorlijk aan, maar indien onze Leeuwen er zouden in slagen zaterdagavond de 3 punten op de Freethiel te houden, zal dit eerder als een klap dan een tik worden ervaren door de verliezer en ontstaat er weer een weliswaar bescheiden kloofje, maar na een 18 op 18 onderuitgaan bij een concurrent "kan" voor de eerste twijfel zorgen.

SK Beveren begon niet echt overtuigend aan het seizoen, maar het is de voorbije weken flink onder stoom gekomen en de knappe 2-2 in de Beker van België tegen Antwerp (verlengingen en strafschoppen waren bijna overbodig) zijn geen toeval geweest. De stunt om Mbokani binnen te halen werpt vroeger dan verwacht zijn vruchten af en Dieumerci vormt op een mum van tijd met Barry reken maar een bij de tegenstander gevreesd duo. Beau Reus zal af en toe nog leergeld betalen, maar groeit zienderogen en kan voor hem rekenen op een weer betrouwbare Vukotic die meer werk heeft aan het onder controle van zijn temperament dan met zijn tegenstander en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Voeg daarbij een bank waarvan elke speler staat te trappelen om, zonder kwaliteitsverlies, te mogen invallen en dan is men van kop tot teen gewapend om een rol van betekenis te vervullen. Geen wonder dat coach Wim De Decker langs te kant staat te glunderen, want ook hij ziet en voelt dat het potentieel aanwezig is om het voetbal in Beveren letterlijk en figuurlijk naar hogere sferen te brengen. Tegen Molenbeek kan De Decker geen beroep doen op de geschorste Van Damme, maar een kandidaat kampioen valt of staat niet met de onbeschikbaarheid van een speler, zelfs al luistert die naar de naam Joachim Van Damme. Toch benieuwd of Ribeiro Costa, Kablan en Coopman beloond zullen worden voor hun sterke invalbeurt zondag jl. in Lier.

Voor RWDM zal niet verliezen in Beveren een ferme opsteker zijn, maar de ploeg is zeker in staat om op een diefje de volle pot mee te nemen naar Brussel. Het kan daarbij altijd rekenen op een zo goed als onklopbare doelman Defourny, heeft met Smeets een speler met gouden voetjes in zijn rangen en de van Deinze overgekomen Challouk is in grootse doen en heeft het in zich om zoals Ribeiro Costa, een match open te breken. Wie iemand als De Sart af en toe op de bank kan zetten heeft een goeie ploeg en dat is RWDM ook. Misschien iets minder spectaculair dan SK Beveren, maar dat zal de entourage van de ambitieuze Brusselaars worst wezen als op het einde van de rit de promotie een feit is.

Een topper als SKB - RWDM op een zaterdagavond 20 uur in een weer gezellig gevulde Freethiel en in het achterhoofd de 16 op 18 thuis en de 2-2 in de Croky Cup tegen Antwerp, we hebben alle redenen om te hopen dat het snel zaterdag 20 uur is en we 2 uur later een geweldig feestje kunnen bouwen. Maar op de start van dat feestje hoeft de trouwe aanhang niet tot 22 uur te wachten, want vanaf 18.30 uur tot 19.30 uur is er happy hour op de Freethiel. Zou de club daar in geval van winst nog een uurtje aan toevoegen na de wedstrijd als er gewonnen wordt ? Dat zou Gobin natuurlijk een transfer kunnen kosten tijdens de wintermercato ! Komaan Leeuwen !

Patrick Van Wesemael.