StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Hoe zou het nog zijn met:
Erdin Demir

In deze reeks wordt telkens een oud-speler van Waasland-of SK Beveren onder de loep genomen. Deze week: Erdin Demir.


Een Zweed in België, bij Beveren dan nog wel. We zien het zelden maar de passage van Erdin Demir is er zeker één voor de geschiedenisboeken. Al heeft zijn vertrek wel een donker kantje. Deze linksachter kwam in 2015 aan op de Freethiel. Onder begeleiding van Stijn Vreven groeide deze kleine Zweed uit tot een vaste waarde binnen het elftal. Van zijn debuut op het veld van RSC Anderlecht tot de slotwedstrijd van dat seizoen op het veld van KVC Westerlo. Erdin Demir miste in de reguliere competitie slechts 12 minuten. Ongelooflijk knappe cijfers. Die beschrijven ook direct wat je aan hem had. Demir groeide snel uit tot iemand waar je op kon bouwen in het team. Nooit gekke overtredingen, nooit extreem foute passes of looplijnen, altijd secuur, in verdedigend opzicht met de ogen op de bal, in aanvallend opzicht zowel ogen voor medespelers als voor doel.

Samen met Jans werd hij een absolute zekerheid achterin. Waasland-Beveren verzekerde zich makkelijk van het behoud dat seizoen. De toon leek gezet voor de komende jaren. Stijn Vreven bleef aan als coach, en er kwamen gerichte versterkingen. Het zag er goed uit. Voor Demir én voor Beveren. Toch bleef de secure verdediger in de eerste drie wedstrijden van het seizoen 2016-2017 in de tribune zitten. Hij werd geweerd uit de selectie, zonder échte aanleiding. Thuis tegen KV Mechelen nam de Zweed zijn plaats weer in in het elftal. En die ging hij voor de rest van het seizoen niet meer afgeven. Stijn Vreven werd nog voor de jaarwisseling de laan uitgestuurd. Tegenvallende resultaten, maar ook zijn opvolger Cedomir Janevski geloofde in de capaciteiten van Erdin Demir.

Waasland-Beveren wist zijn plaats in de hoogste afdeling vast te houden. In het seizoen dat daarop volgde beleefde W-B onder bewind van Philippe Clement een boerenjaar. W-B vertoefde lang in de linkerkolom van het klassement en eindigde uiteindelijk op de hoogste plaats ooit sinds de terugkeer in eerste klasse. Maar toch leek er een veer gebroken bij de Zweed. Zijn aflopend contract wilde hij niet verlengen. Eerst om onbekende redenen. Daarna werd duidelijk dat Demir kampte met heimwee. Hij miste zijn vrouw, zijn kinderen en ook zijn thuisland. Een vertrek leek de enige oplossing. Terug naar Zweden. Zou je denken.

Erdin Demir trok de deur van de Freethiel achter zich dicht. Echter vertrok hij niet richting Scandinavië. Erdin Demir ging bij Zulte Waregem spelen. West-Vlaanderen, Zweden, Zweden, West-Vlaanderen.. Het is niet helemaal hetzelfde. Soit. De modale supporter in Beveren stelde zich vragen. Maar de Zweed was vertrokken.

Ook in West-Vlaanderen was Erdin Demir een vaste waarde in het team. Maar toch. Waar hij in Beveren nog geen of nauwelijks een paar minuten miste, zat hij in Waregem zo nu en dan eens op de bank, of zelfs in de tribune. Ook bij Essevee was het knokken voor het behoud. Dat lukte telkens, maar ook daar leek Demir niet volledig te aarden. Op 30 juni 2021 liep het contract van Demir bij Zulte Waregem af.

Sindsdien zit de Zweed zonder club. Waar hij nu vertoeft, is een raadsel. Ik vermoed in Zweden, maar ook daar lukt het niet een club te vinden. Ik duim alvast voor Erdin.

Seppe Meul.