StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB TIJD OM TE SMEDEN.

Gelet op het resultaat van RWDM vrijdagavond, is het ijzer bijzonder warm om niet te zeggen heet en dus de hoogste tijd om te smeden. We zijn bijzonder blij dat SK Beveren in zijn tweede seizoen in 1B meedoet voor de titel, maar dat het geen walk over zal worden zoals Westerlo vorig seizoen, is ook al een tijdje duidelijk. Het zal dus beetje bij beetje, puntje per puntje moeten gebeuren, maar als het eindresultaat hetzelfde is dan dat van de Kemphanen, zullen we er minstens evenveel plezier aan beleven. Vandaag is zo'n dag dat er goeie zaken gedaan kunnen worden, maar dan moet het Sinterklaascadeau dat de jonkies van Genk ons vrijdag onverwachts in de schoot worpen, deze namiddag zorgvuldig worden uitgepakt. Zowel in de strijd tegen de degradatie een paar jaar geleden als vorig seizoen in een poging om het seizoen ten opzichte van Westerlo toch wat spannend te houden, werden meermaals unieke gelegenheden verprutst en dat een paar keer voor hebben is fataal.

SK Beveren behaalde zijn eerste overwinning van het seizoen pas op de vierde speeldag en deed dat op het veld van, jawel Lommel. De 0-2 eindstand laat een niet al te lastige overwinning vermoeden, maar dat was het wel. Barry met een slimme ingeving kon op slag van rust de 0-1 scoren en 2 minuten voor tijd pakte de debuterende Everton Luiz uit met een verschroeiend schot waaraan de portier van Lommel een verkoudheid zou over houden. Het zou bij dat ene doelpunt van Luiz tot nu toe blijven, maar zijn enorme werkkracht is onvolprezen. We hebben er lang op moeten wachten, maar een geweldige transfer.

Lommel is bezig aan een wisselvallig seizoen, maar dankzij een nipte 2-1 overwinning vorig weekend wist het zich naar een gedeelde zesde plaats te werken in de rangschikking en die is uiterst belangrijk aangezien de top6 aan de play-offs mag beginnen, de nrs 7 tot 12 maken op hun beurt onderling uit wie degradeert. Door de winst eerder dit weekend van Club Nxt en Deinze, kan Lommel mits verlies in Beveren een paar plaatsen zakken en dat zou met het oog op de top6 een slechte zaak zijn. De inzet voor de Noord-Limburgers op bezoek bij de koploper is dus duidelijk, nl. schade beperken of liever zelfs geen schade oplopen. Ik was wel vaker gecharmeerd van tot wat Lommel voetballend in staat is, maar het is te weinig een ploeg en rekent te veel op de aanwezige individuele klasse, maar voetbal is en blijft de ploegsport bij uitstek.

SK Beveren speelde zaterdag jl. tegen Molenbeek zeker geen slechte wedstrijd, maar het resultaat viel enigszins tegen en de vaststelling dat de Brusselaars voetballend minstens de evenknie waren, was een lichte tegenvaller. Vrijdag tijdens Genk - RWDM werd echter bewezen dat het kampioenschap wellicht niet in onderlinge duels tussen de titelkandidaten zal worden beslist.

Indien we ons louter op de cijfertjes baseren, is SK Beveren straks groot favoriet voor winst tegen Lommel. Het heeft 10 punten meer dan de Limburgers en kan een doelsaldo van +17 voorleggen tegenover -6 voor Lommel. Het is natuurlijk een cliché, maar elke wedstrijd begint met 0-0 en meestal voel ik mij pas iets comfortabeler met een bonus van 2 doelpunten en dat kan soms snel gaan, vaak ook tergend traag. Het is een positieve evolutie dat SK Beveren in de loop van de voorbije weken dikwijls met veel drang naar voor aan een wedstrijd is begonnen en daarvoor al enkele keren werd beloond. Die aanpak impliceert soms verdedigende risico's, maar vooral in thuiswedstrijden moet men die durven nemen. De thuiswedstrijden van SK Beveren (7 tot nu toe en 17 op 21) waren op een paar uitzonderingen na geen pareltjes, want met zelf het spel maken heeft het meer moeite dan verwacht, maar er staat wel een ploeg op het veld, een hecht blok met voldoende individuele kwaliteiten om de wedstrijd in ons voordeel te laten kantelen. Met een nederlaag op de Freethiel werden onze Leeuwen dit seizoen nog niet geconfronteerd en dat mag zo nog een tijdje blijven.

Het verlies van RWDM werd gisteren een tikkeltje overschaduwd door de knappe winst van Beerschot bij de Anderlecht Futures en virtueel dus even geen eerste plaats. Een puntendelng in die wedstrijd was correcter geweest, maar toch een zeer verdienstelijke prestatie van de Mannekes. De realiteit is echter dat we voor dit weekend medekoploper waren en mits winst deze namiddag alleen leider zijn met 2 punten voorsprong op de Ratten. Zo ver is het nog lang niet en de minste onderschatting van de tegenstander zou een grove fout zijn en duur betaald worden.

De Freethiel kan vandaag tweemaal in vuur en vlam worden gezet, want ook de Rode Duivels worden er op groot scherm uitgezonden. Ik weet aan welke overwinning ik het meeste plezier zal beleven, maar ben wel present voor de wedstrijd van 14 uur België - Marrokko. Tot straks !

Patrick Van Wesemael.