StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Hoe zou het nog zijn met:
Floriano Vanzo

In deze reeks wordt telkens een oud-speler van Waasland-of SK Beveren onder de loep genomen. Deze week:
Floriano Vanzo.

Deze Italo-Belg streek neer op de Freethiel in de winter van 2015. Toen uit de U21-selectie van Club Brugge. Een onbekend talent van toen 21 jaar oud, die zijn jeugdreeksen doorliep in België, Italië, Slovenië, om uiteindelijk terug te keren naar zijn moederland. Deze middenvelder, geboren in La Louvière zou uitgroeien tot een vaste wisselspeler in de roulatie van verschillende coaches. Nooit echt aanspraak gemaakt op een basisplaats, of toch niet voor meerdere wedstrijden na elkaar. Maar altijd paraat om een paar minuten in te vallen. Hij zal in Beveren voor altijd herinnerd als de man die de vrije trap van Thibault Moulin in de kleine backlijn al schuivend binnenkopte tegen RSC Anderlecht. Een stuntzege nadat W-B een hele wedstrijd met z'n tienen moest spelen na een vroege uitsluiting van Milos Maric. Daarnaast stond hij bekend als een zaalvoetballer die toch een aardig balletje op een voetbalveld kon trappen. Een uiterst fijne techniek. Altijd een dribbel in huis, en uiterst onvoorspelbaar strooide hij met geniale passes. Niet altijd even secuur, maar een streling voor het oog was hij zeker. Zo iemand waarvoor je naar het stadion kwam als supporter van geel-blauw.

Dat de wegen van Floriano Vanzo en Waasland-Beveren ooit zouden scheiden stond desondanks toch in de sterren geschreven. In 4 jaar tijd verzamelde hij dan wel speelminuten in 85 wedstrijden, wist hij 8 keer te scoren en gaf hij ook nog 5 assists, een carrière op het hoogste niveau was voor de Italo-Belg toegegeven toch nét te hoog gegrepen. In 2019 trok hij de deur van de Freethiel achter zich dicht, en maakte hij een transfer naar Virton. Dat de middenvelder in Luxemburg slechts aan 10 gespeelde wedstrijden en 1 assist ging komen, hadden zelfs zijn ergste vijanden niet voorspeld. Het werd een ware flop, waarna hij de deur van het Belgisch voetbal tijdelijk dichttrok.

Floriano Vanzo verkaste naar Roemenië. Daar kwam hij eerst uit voor ACSM Poli Iasi. Een club die jaarlijks in degradatiegevaar zit in de Roemeense hoogste klasse. Daar zou hij alles samen aan 35 wedstrijden komen waarin hij 3 assists gaf. Tussendoor werd hij nog uitgeleend aan Academica Clinceni (- 2022) waar hij in 10 wedstrijden geen enkele keer zou scoren of laten scoren.

Zijn carrière dreigde in elkaar te vallen, en dus greep Vanzo in. Hij keerde terug naar zijn oude vertrouwde nest. Naar daar waar het allemaal voor hem begon, in zijn geboortestad La Louvière. Bij RAAL is hij bezig aan de 2e adem van zijn leven als voetballer. Voorlopig is het een wisselend succes gebleken. 18 keer maakte hij al minuten dit seizoen. Daarin kon hij ook al 1 keer scoren. Ik ben benieuwd hoe zijn seizoen zal eindigen. Ik wens hem het beste toe.

Seppe Meul.