StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Hoe zou het nog zijn met:
Jonathan Buatu

In deze reeks wordt telkens een oud-speler van Waasland-of SK Beveren onder de loep genomen.
Deze week: Jonathan Buatu.


Een Angolees, geboren in Luik, komt in 2015 via de jeugd van Standard de Liège, KRC Genk, een uitleenbeurt aan FC Brussels, en tot slot de beloften van het Engelse Fulham FC, in Beveren terecht. Hij is dan 22 jaar oud. Jonathan Buatu, op dat moment een beloftevolle centrale verdediger met ambitie, komt bij W-B meteen in het elftal te staan. Met succes. In totaal zal deze secure verdediger 80 wedstrijd afwerken voor Waasland-Beveren. Daarin doet hij zelfs 3 keer de netten trillen. Want ook een gevaar zijn in de zestien van de tegenstander was één van zijn grootste capaciteiten.

Na 3 jaar houdt Buatu het voor bekeken in Beveren. Niet zoals velen hem eerder voor deden langs een achterdeur ergens in het stadion waar niemand hem zag. Jonathan vertrok langs de grote poort naar het Portugese Rio Ave. Op dat moment een stabiele eersteklasser. Met de Portugese club speelt hij in de zomer van zijn vertrek zelfs 2 kwalificatiewedstrijden voor de Europa League. Helaas voor Buatu haalt Rio Ave het niet tot de groepsfase. In totaal zal hij dat seizoen 28 keer het clubshirt aantrekken. Daarin wist hij niet te scoren, maar een assist gaf hij wel. Een mooie opener in een nieuwe competitie. Een Europese topcompetitie met kleppers als Benfica, FC Porto en Sporting Lissabon.

Toch betekent dat voor Buatu niet dat hij een seizoen later écht zou uitgroeien tot een vaste waarde in het elftal van Rio Ave. Sterker nog, de trainer had plots het geloof in Jonathan opgegeven, en hij mocht beschikken. Op uitleenbasis trok hij de deur in Portugal achter zich dicht, in België ging er opnieuw een deur open voor de Belgische Angolees. Royal Excelsior Moeskroen bood Buatu een oplossing. Maar een succes werd dat niet.

In 6 maanden sprokkelde hij slechts 180 minuten bij elkaar. Een duidelijk signaal aan de Portugese club om hem terug te roepen. Een nieuwe uitleenbeurt drong zich op. Jonathan Buatu werd ondergebracht bij reeksgenoot Desportivo Aves, een degradatiekandidaat in de Portugese eerste klasse. Daar verging het hem iets beter en verzamelde hij uiteindelijk in 12 wedstrijden speelminuten. Het succes in Beveren kreeg echter geen gevolg. In de zomer die daarop volgde verkaste Buatu opnieuw naar België. Sint-Truiden wist de Angolees met een definitieve deal binnen te halen. In Limburg haalde Buatu eindelijk opnieuw het niveau dat hij voor het laatst had getoond in Beveren. Verspreid over 2 seizoenen kwam hij aan 40 gespeelde wedstrijden en 1 doelpunt.

Toch bleek het succes opnieuw van korte duur. Zo drong een nieuwe transfer zich in de winter van 2022 alweer op. Een oplossing vond hij bij het Turkse Eyüpspor. Maar ook daar kwam zijn carrière niet terug van de grond zoals gehoopt. Na zijn uitleenbeurt in Turkije trok Buatu de deur in België alweer achter zich dicht. Afgelopen zomer ging hij zijn geluk zoeken in Frankrijk. Zo tekende hij een contract voor 1 jaar bij tweedeklasser FC Valenciennes. Voorlopig heeft in een goede 6 maanden amper in 9 wedstrijden minuten gemaakt.

Na zijn vertrek in Beveren ging het niet zoals gehoopt voor Buatu. Van de ene uitleenbeurt naar de andere. Terug naar België en weer weg. Definitieve transfers rijgen zich aan elkaar. Toch hoop ik dat Jonathan Buatu in Frankrijk zijn carrière kan herlanceren.

Bonne chance, Jonathan!

Seppe Meul.