StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Hoe zou het nog zijn met:
Tuur Dierckx

In deze reeks wordt telkens een oud-speler van Waasland-of SK Beveren onder de loep genomen. Deze week:
Tuur Dierckx.


Antwerpenaar en toch een jeugdproduct van Club Brugge. Het is het levensverhaal van Tuur Dierckx. Deze flankaanvaller met een leuke dribbel en een stevige versnelling kwam op 26 juli 2013 voor het eerst piepen op het hoogste niveau. Een invalbeurt van 5 minuten op de openingsspeeldag van het seizoen 2013-2014 voor The Blue Army. Zo maakte de Belgische competitie kennis met Dierckx. In zijn eerste seizoen zou hij in 7 wedstrijden minuten maken. Geen doelpunten, geen assists. Maar het talent droop er vanaf. Een jaar later begint hij nog bij Blauw-Zwart maar al snel dringt een uitleenbeurt zich op. Hij verkast voor een jaar naar KV Kortrijk om er ervaring op te doen. Met succes. Tuur komt in zijn 2e seizoen op het hoogste niveau in 39 wedstrijden aan spelen toe. Club en KVK samengeteld. Daarin scoorde hij 6 keer en gaf hij ook 2 assists.

Een jaar later keert Dierckx terug naar Jan Breydel. Tijd voor zijn échte doorbraak bij Blauw-Zwart. En die echte doorbraak komt er ook. 34 wedstrijden waarin de flankaanvaller op het veld zou verschijnen voor de Bruggelingen. Daarin scoorde hij 5 keer en gaf hij ook 3 assists. Dat zijn geen magnifieke cijfers, maar als jeugdproduct valt hij zeker op.

Toch blijkt er langzaamaan een einde te komen aan het Brugse avontuur van Dierckx. De toenmalige coach Michel Preud'Homme had duidelijk gemaakt dat Tuur niet in zijn plannen paste. De club schaarde zich achter die beslissing en dus mocht de flankaanvaller vertrekken. Terug richting de provincie Antwerpen dan maar? Sterker nog, recht naar 't Stad! Naar de oudste club van het land: Royal Antwerp Football Club. Bij de Great Old komt hij terecht in een team met ambitie om eindelijk die stap richting de eerste klasse te maken. En in die strijd om promotie zal Tuur erg belangrijk zijn. Niet alleen scoort hij de beslissende penalty in de laatste wedstrijd. Daarnaast is hij het hele jaar door een essentiële factor in het team. 27 wedstrijden, 6 doelpunten en evenveel assists. En toch komt er geen vervolg aan dit -op papier- prachtige huwelijk. RAFC is razend ambitieus en wil in eerste klasse meteen meespelen voor Play Off I. En binnen dat plan is er volgens coach Laszlo Boloni geen plaats voor Tuur Dierckx.

Hij kiest ervoor om te vertrekken. Hij blijft in de buurt en tekent voor Waasland-Beveren. Zijn passage bij W-B zal voor altijd getekend zijn door de vele zware blessures. Daardoor slaagde hij er nooit in zijn stempel écht te drukken in het team. Tot 2 keer toe rijgt hij de ene goede wedstrijd aan de andere, en dan slaat het noodlot toe. 2 zware knieblessures houden Dierckx in totaal meer dan 12 maanden aan de kant bij Waasland-Beveren. Toch zou hij in 3 jaar tijd 47 wedstrijden spelen voor geel-blauw. Daarin scoort hij 6 doelpunten en gaf hij ook 3 assists.

Dierckx kwam aan op de Freethiel in 2017, en trok de deur achter zich dicht in juli 2020. Niet naar een eersteklasser. Wel naar een andere club in geel-blauw. Hij tekent bij KVC Westerlo.

Bij Westerlo komt hij opnieuw bij een team terecht met torenhoge ambities richting de eerste klasse. Opnieuw slaagt hij samen met zijn team in zijn opzet. Toch wordt ook dat sprookje niet zonder donkere bladzijden geschreven. In het seizoen 2021-2022 scheurt hij opnieuw zijn kruisbanden.

Dit seizoen keerde hij terug op het veld en is hij opnieuw belangrijk voor de Kemphanen. Momenteel zit hij aan 5 doelpunten en assists in 22 wedstrijden. Zo is hij op weg naar zijn beste seizoen allertijden. Ik gun het hem van harte.

Tot volgend jaar in 1A, Tuur!

Seppe Meul.