StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB CLASH TUSSEN LUXEPAARDJES EN TREKPAARDEN ?

Het zal deze namiddag tussen 15 en 16 uur flink druk zijn in de straten die naar de Freethiel leiden met daarbij ongetwijfeld ook tal van manschappen van de ordediensten. Er wordt immers veel volk verwacht voor de kaskraker van het weekend in 1B en reken maar dat de respectievelijke kassiers zich nu reeds in de handen wrijven in de wetenschap dat beide ploegen in de play-offs nog tweemaal tegenover mekaar staan. Niet vergeten dat in het openingsweekend van de Challenger pro League Beerschot en Beveren het zonder publiek moesten stellen, maar de thuisploeg hield nipt de 3 punten op het Kiel, 1-0 na een weinig hoogstaande wedstrijd.

Met SK Beveren en Beerschot kruisen de nrs 1 en 2 van het klassement de degens met weliswaar gelijk aantal punten, maar de Mannekens tellen een overwinning meer en die is doorslaggevend voor de exacte bepaling van de rangschikking. Beerschot liet vorige zondag in Deinze een unieke kans liggen om nog een bonus overwinning en vooral 3 kostbare punten uit te lopen op SK Beveren. Met dat kloofje op zak zouden de Kielbewoners wellicht met een comfortabeler gevoel naar Beveren afzakken, maar de prijzen worden aan de meet verdeeld en die ligt nog een eind weg.

Dat Beerschot na 18 speeldagen de ranglijst aanvoert is geen complete verrassing, want zakkers uit eerste klasse (en zeker een traditieclub als Beerschot), worden bijna automatisch vanzelf tot kandidaat-promovendus gebombardeerd door de buitenwacht. Een evidentie was dat in het geval van de Mannekens niet, want een aantal sterkhouders van de vorobije jaren waaronder Holshauser vertrokken en financieel moesten de eindjes aan mekaar worden geknoopt. Geen prettige ervaring voor de supporters om kennis te nemen van die situatie, maar het gebeurt wel vaker dat in die wat moeilijke omstandigheden en uiteraard noodgedwongen, iets moois ontstaat. Een aantal eigen jeugdspelers verschijnen plots op het toneel en aangevuld met enkele ervaren landgenoten zoals een Jan Vandenberghe en enkele onvermijdelijke buitenlanders, blijkt dit, eerder onverwachts, een succesvolle mix op te leveren. Ik meen mij te herinneren dat de laatste kampioenenploeg van Lierse op een gelijkaardige manier werd geboren.
Beerschot is niet meteen de meest spektaculaire ploeg in 1B, maar men is er verdomme niet snel mee klaar. Dat mocht Deinze afgelopen weekend nog ervaren toen het 70 minuten baas was tegen Beerschot en de opgebouwde 2-0 voorsprong een te karige beloning bleke te zijn, want in het slotkwartier bracht topschutter Baeten met 2 goals de stand weer in evenwicht en het mag een klein wondertje heten dat het in de blessuretijd nog 3-2 werd voor Deinze.

Het is toch even wennen aan de financiële en sportieve weelde waarin SK Beveren tegenwoordig baadt. Het water stond de voorbije jaren meermaals tot aan de lippen en degradatievoetbal was het codewoord op de Freethiel. Een wereld van verschil met de ideale omstandigheden waarin de club (denk maar aan de zeer geslaagde winterstage in het Spaanse San Pedro Del Pinatar) zich nu kan voorbereiden op het meest cruciale gedeelte van de competitie, nl. een goeie uitgangspositie verwerven de komende 4 speeldagen om vervolgens top te zijn in de play-offs, want dat worden gegarandeerd 10 cupmatchen. Het zag tevens met Jakov Filipovic en David Hrncar tijdens de wintermercato 2 op papier uitstekende spelers hun lot aan de club verbinden. Zijn er nog betere omstandigheden denkbaar dan in dit gunstig klimaat de leider voor eigen supporters te mogen ontvangen ? SK Beveren mag op basis van de opgesomde feiten niet langer verstoppertje spelen : geen kampioe worden zal een zware teleurstelling zijn voor eenieder die verantwoordelijkheid heeft gedragen om deze voor tweede klasse superkern op de been te brengen. Anderzijds, als het verhoopte, maar o zo lastige wordt gerealiseerd (kampioen worden), mag een vat met complimenten worden getapt voor diezelfde verantwoordelijken en waarschijnlijk blijft het dan niet bij een vat schouderklopjes alleen ! We zijn er klaar voor en hopelijk krijg ik straks omstreeks 18 uur een eerste keer gelijk !

Patrick Van Wesemael.