StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Hoe een competitie kapot georganiseerd kan worden

De Challenger Pro League. Of hoe ik het graag noem: het uit de hand gelopen experiment van het overkoepelend orgaan. Bij het kijken naar de organisatie heb ik heimwee naar de Exqi League. Een reeks waarin je als profclub een verplaatsing kon maken naar KSK Heist, om een week later +1.000 Antwerp-supporters te ontvangen in eigen stadion. Zoveel jaren later begeven we ons op het kerkhof van het Belgisch professioneel voetbal.


De voorstelling van het nieuwe competitieformat vorig jaar was net zo duidelijk als mijn proclamatie tijdens lockdown 1. Niemand wist waar, wanneer en hoe het zou doorgaan. Je hoopte dat het achteraf wel goed zou komen. Totaal verbaasd heb ik het bijhorende artikel een aantal keren moeten lezen alvorens ik het uiteindelijk ongeveer begreep. Een competitie met 12 clubs, waarvan 6 beloftenteams. Die ploegen kunnen niet stijgen, maar wel zakken én mogen wel degelijk deelnemen aan de Promotie Play Offs. De Play Offs bestaan uit 2 reeksen van 6. De ene reeks strijdt om de promotie, de andere voor het behoud. Die moeten uiteindelijk bepalen wie er stijgt, en wie er zakt. Héél duidelijk is het niet. Laat staan logisch. En de meningen over de deelname beloftenteams in de Challenger Pro League, die zijn na zoveel maanden nog altijd verdeeld`.

Als supporter hoop je natuurlijk dat de competitie vanaf de start eerlijk gespeeld kan worden. Zonder externe bedreigende factoren. Maar dat was buiten de organisatoren gerekend. Op de openingsspeeldag trok SKB naar degradant Beerschot. De Ratten dienden de eerste speeldag af te werken zonder fans. Dat omwille van de straf die de club opgelegd had gekregen na de incidenten op het veld van Union een seizoen eerder. Nu, daardoor werd het ook aan SK Beveren verboden supporters mee te nemen naar Het Kiel. Geen aanhang bij de openingswedstrijd van de competitie. Het seizoen was nog niet begonnen, en de eerste frustraties staken al de kop op.

Hoe verder het seizoen vorderde, hoe absurder de combiregelingen werden voor supporters van SK Beveren, maar ook Beerschot, RWDM en Lierse. Op verplaatsing naar Club NXT? Combiregeling. Met de vrienden gezellig in de auto richting Sclessin? Neen hoor. Combiregeling. Dat je geen fans wil vermengen richting Het Kiel, dat begrijp ik. Zelfs voor een verplaatsing naar het Lisp kan ik gezien de incidenten vorig jaar, nog begrip opbrengen. Alle andere opgelegde combiregelingen zijn totaal zinloos. Dat supporters dit als pestgedrag bestempelen, kan ik dan ook zeer goed begrijpen.

Maar de Pro League/KBVB is niet enkel in dit bedje ziek. Ook op andere fronten worden er betwistbare keuzes gemaakt. Zo viel er in het weekend van 17 december erg veel sneeuw in ons land. Wedstrijden zoals SK Deinze-Beerschot werden, terecht, afgelast. Echter vond de arbitrage dit niet nodig in Virton. Het meest zuidelijke punt van het land, waar op dat moment ook bakken sneeuw uit de lucht viel, het stevig gevroren had, en het veld daardoor steenhard was. Goed om blessures op te lopen die je carrière zouden beïnvloeden. Echter houdt de KBVB van een mooi potje spanning. Want het eindoordeel viel slechts enkele uren voor de partij. Toen de supporters al vertrokken waren in het Waasland richting Virton. Bij vertrek nog niet wetende of de wedstrijd wel ging doorgaan. En als ze doorging, dan was dat eigenlijk tegen alle wetten van de voetballerij in. Een duidelijke en correcte organisatie was hier opnieuw ver te zoeken.

Voor ik naar het absolute orgelpunt van mijn betoog ga, neem ik u graag nog even mee in een algemene frustratie van de voorbije weken. Dat ze niet van een heldere planning houden bij de Pro League, dat heeft u bij het lezen van dit artikel ongetwijfeld al gemerkt. Dan verbaast het u ook niet dat ook de kalender een soep is. Eentje onmogelijk te verorberen door de supporters. Wedstrijden op zondagavond. Wedstrijden om 18:00. En zelfs wedstrijden om 13:30. Zogezegd 'For the Fans'. Of dat is toch de leuze van rechtenhouder 'Eleven Sports'. Of ze écht aan de fans denken, betwijfel ik ten sterkste. Een gezin met kinderen kan onmogelijk op al deze momenten een wedstrijd komen bekijken. Maar ook alle andere supporters ondervinden wekelijks hinder in hun planning.

Save the best for last hebben ze mij altijd gezegd. In het geval van dit artikel moet ik eigenlijk maar gewoon wachten tot de Pro League of een andere instantie binnen het Belgische voetbal mij een konijn tevoorschijn tovert. Nu denk ik dat ze niet meer in staat zijn hun laatste stoot te overtreffen. U heeft het ongetwijfeld gelezen dat de uitwedstrijd tegen Jong Genk afgewerkt zal worden op de Freethiel. Waarom? De Genkies hebben geen veld ter beschikking en vonden in de buurt enkel akkoord met Visé. Hoe gaat dat dan in zijn werk, vraagt u zich af? Dan worden er simpelweg helemaal geen supporters toegelaten. Geen SKB-supporters in het uitvak en Genk-supporters in de thuistribunes. Maar ook niet omgekeerd. Niemand is welkom bij deze wedstrijd. Dat deze organisatie compleet van de pot gerukt is, hoef ik u niet te vertellen.

Waarom schrijf ik dit, vraagt u zich misschien af? Enerzijds om mijn frustraties een plek te geven. Maar anderzijds, en toch voornamelijk, dient dit als oproep naar de betreffende partijen. Een oproep waarin ik vraag om het huidige format nog eens van naderbij te bekijken. De pro's én de contra's. Zaken zoals de uitgegeven bedragen van beloftenteams aan transfers heb ik nog buiten beschouwing gelaten. Maar ook die wekken een frons bij mij op.

Dit gehele idee is uit de hand gelopen. De Challenger Pro League is een ongeleid projectiel dat dan ook maar zo behandeld wordt. Niemand weet exact wat ermee aan te vangen en dus wordt het maar op z'n beloop gelaten. Echter is de club, en vaker nog, de fan, hiervan de dupe. En dat dient een halt te worden toegeroepen. Voetbal is een spel voor het volk. Stop daarom alstublieft met het volk telkens opnieuw weg te jagen.

Seppe Meul.