StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

TERUGBLIK OP DE PROGNOSE 2022-2023

Op 11 augustus 2022 deed ik een voorspelling voor de jaargang '22-23 in de Challenger Pro League. Wie zou na 22 speeldagen de rode lantaarn bezitten en dus in vieze papieren verkeren? En welk team zou zich in poleposition hebben genesteld voor de start van de Promotion Play Offs? Hier kijk ik terug op die voorspelling.

Van onder naar boven voorspelde ik dat SL16, beter bekend als de beloftenploeg van Standard de Liége, het seizoen zou eindigen op de 12e en dus laatste plaats. Heel gek was die gok niet: SL16 eindigde in werkelijkheid 1 plaatsje hoger op de 11e plek. De werkelijke rode lantaarn is dan weer Virton. Zelf had ik de club een net iets stabieler seizoen voorspeld met een 10e plaats na de laatste speeldag van de reguliere competitie. De club uit de provincie Luxemburg wist dit seizoen nooit resultaten te halen met de spelers die ze hadden binnengehaald. Nochtans waren enkele van deze namen niet de minste. Ik denk aan Hervé Kage, Pierre Bourdin en Vincent Koziello. Virton eindigde met 14 punten troosteloos laatste en begint met een achterstand van 4 punten op de voorlaatste in de stand: SL16.

Op plaatsen 10, 9 en 8 vinden we in die volgorde: FCV Dender, Jong Genk en SK Deinze. Vooral het eindstation van die laatste club is opvallend. In mijn voorspelling had ik de Oost-Vlamingen net wel in de Promotion Play Offs verwacht op de 6e plek. Jong Genk en FCV Dender werden door mezelf gelijkaardig aan de werkelijkheid in de onderste regionen van het klassement verwacht. De beloften van Genk had ik op de 11e plaats gezien, Voor de club uit Denderleeuw voorspelde ik een 8e plek.

De strijd om een plaats in de Promotion Play Offs werd uitgevochten door clubs die volgens mijn voorspelling nooit zo hoog of laag zouden eindigen. Op plaats 7, net naast de Promotion Play Offs vinden we Lommel SK. In mijn wereld zouden de Limburgers zich al bij al makkelijk plaatsen voor de Promotion Play Offs en eindigen op de 5e plaats na 22 speeldagen. Het werd echter een ware teleurstelling voor Lommel. Net zoals voor SK Deinze dat op de laatste speeldag haar plek verloor aan de RSCA Futures. Nochtans zou Deinze er in mijn voorspelling net wél bij geweest zijn op de 6e plaats. De beloften van Anderlecht verwachtte ik dan weer op de 9e plaats. Zij verbaasden echter vriend en vijand op de 6e plaats.

Nog straffer is de prestatie van Club NXT. Zij eindigen na 22 speeldagen op de 5e plaats. In mijn wereld gingen de Brugse beloften dichtbij de Promotion Play Offs komen maar er net naast grijpen op de 7e plaats. Opnieuw: niet dus. Club NXT is er wel degelijk bij en zo zijn ze het 2e en laatste beloftenteam in de top 6. Op de 4e plaats vinden zowel in werkelijkheid als in mijn voorspelling SK Lierse. De enige Challenger Pro League-club die nog in volledig in Belgische handen is, heeft volgens de verwachtingen gepresteerd en eindigde op de 4e stek.

Voor de plaatsen van de waarheid had ik mijn voorspelling dezelfde teams geselecteerd als het in werkelijkheid is geworden.

Mijn voorspelling:

Beerschot
RWDM
SK Beveren

De werkelijkheid:

RWDM
SK Beveren
Beerschot

Met een voorsprong van 3 punten begint RWDM als absolute topfavoriet aan de titelstrijd. SK Beveren heeft dan weer 5 punten voorsprong op nummer 3: Beerschot. Zowel RWDM als SK Beveren hebben in topwedstrijden bewezen een te duchten tegenstander te zijn en aanspraak te maken op de promotie. Naar verwachting zullen zij het met hun 2 uitvechten in de strijd om de titel. Beerschot is daarentegen een gevaarlijke 3e hond dat zomaar eens met dat been zou kunnen gaan lopen.

Dat het een helse strijd wordt, dat staat vast. De papieren liggen in het voordeel van de traditieclub uit Brussel. Toch schat ik de kansen van de traditieclub uit het Waasland zeker gelijkaardig in. Maar dat zeg ik misschien wel met een gekleurde bril.

Onderaan zal het dan weer gaan tussen Virton, SL16, Dender en Jong Genk. Virton heeft met Jeunechamps nog maar pas een nieuwe coach aangesteld. Net als FCV Dender dat met Timmy Simons een absolute klepper heeft binnengehaald. Ik verwacht echter dat de situatie ongewijzigd blijft en Virton veroordeeld wordt tot de amateurreeks.

Wat hebben we geleerd uit deze voorspelling? Ik ben blij dat ik niet op de Lotto speel. 1 plaats exact goed voorspelt, en de top 3 schatte ik juist in, echter in een compleet verkeerde volgorde. Maar nu valt het eindoordeel. 10 wedstrijden. 10 finales. Met maar 1 doel voor geel-blauw: de promotie.

Seppe Meul.