StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Het wordt ongeduldig aftellen.
De Challenger Pro League is halverwege en vanaf dit weekend wordt de eindstrijd op de spits gedreven. Met die eindstrijd valt slechts een prijs te verdienen, maar het is wel een hoofdprijs, nl. promotie naar de Jupiler Pro League. Sinds de winst van SK Beveren op het veld van Beerschot een paar weken geleden, komen enkel nog leider RWDM en SKB in aanmerking voor de ultieme bekroning van hun seizoen en zal er slechts één verweesd achter blijven, want er is zelfs geen waterkansje om bv. via barragewedstrijden met een ploeg uit 1A alsnog te promoveren. Schril contrast toch met het format van de CPL van volgend jaar wanneer de nrs 1 en 2 automatisch naar eerste klasse stijgen en het nr3 nog een dubbele confrontatie mag spelen met een team uit de JPL.

De feiten zijn nu eenmaal wat ze zijn en dus staan Molenbeek en SK Beveren voor 5 "matchen van het jaar" met als enige, maar niet onbelangrijk verschil, dat RWDM aan dit vijfluik begint met een puntje en een overwinning meer dan de Waaslanders. Het programma van beide ploegen in die 5 resterende cupmatchen ziet er min of meer vergelijkbaar uit, maar Molenbeek mag het mogelijks beslissende titelduel wel in eigen huis afwerken en dat mag het waarschijnlijk doen in een lekker gevuld en verhit sfeertje in het Edmond Machtenstadion wat zeker een voordeel is.

De vraag van 1 miljoen luidt, wat kan SK Beveren tegenover dat thuisvoordeel en kolkend sfeertje zetten ? Net iets meer klasse ? In alle bescheidenheid denk ik van wel en precies dat maakt mijn appreciatie voor wat RWDM dit seizoen presteert zo groot. Helemaal toeval kan dat niet zijn, want niet vergeten dat Molenbeek vorig seizoen tweede eindigde na het ongenaakbare Westerlo en dus vóór SK Beveren (toen nog Waasland-Beveren) finishte. Maar het misschien meest onderschatte voordeel zou wel eens het surplus aan ervaring bij onze Leeuwen kunnen worden. Met Dieumerci Mbokani voorin, eventueel Van Damme op het middenveld en Corryn, Wuytens, Bateau en Vukotic achterin en dan heb ik het niet eens over Jakov Filipovic, heeft SK Beveren een pak meer ervaring in de rangen. Ik zou zelfs zeggen eersteklasse-ervaring, maar geen idee of dat voor het specifieke voetbal van tweede klasse een voordeel is. En op die ervaring terugkomend, we kunnen er niet omheen dat de recente 4 opeenvolgende overwinningen van Geel-Blauw, in hoofdzaak tot stand zijn gekomen door uiterst efficiënt te voetballen. Er wordt aan een bijzonder hoog gemiddelde afgewerkt (een voorbeeld van kwaliteit) en ondanks het feit dat de tegenstander het meeste balbezit mag hebben, worden er weinig grote kansen voor de tegenstander toegestaan en als dat toch een keer gebeurt, staat Beau Reus pal. Die tactiek is niet de meest attractieve, maar heeft wel een vorm van rust en vertrouwen in het elftal gebracht en kan mogelijk een sterk wapen zijn in de onderlinge confrontatie met RWDM en de resterende 4 andere wedstrijden. Er moet echter enig voorbehoud worden gemaakt van deze benadering van de evolutie van de titelstrijd, want is het jullie opgevallen dat slechts een keer de naam van Beerschot en zelfs geen enkele keer de namen van Lierse Kempenzonen, Club Nxt en de RSCA futures zijn gevallen. Zij zijn uitgeschakeld voor de titelstrijd, maar het onderlinge duel tussen RWDM en SKB niet meegerekend, kunnen beide ploegen nog liefst 12 punten winnen of verliezen tegen die uitgeschakelde ploegen en dat is ontzettend veel.

PVW.