StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

Daarom start je niet met Ribeiro Costa

Al weken is het voer voor discussie: starten met Lucas Ribeiro Costa of inzetten als supersub. De ene supporter ziet de vinnige Braziliaan liever starten, de andere wil niet weten van een Ribeiro in de basiself. Afgelopen weekend vond dé wedstrijd van het jaar plaats op het veld van RWDM. Die heeft aangetoond dat Ribeiro niet altijd even nuttig is.


Zondag ging SK Beveren op bezoek bij RWD Molenbeek voor de match van de waarheid. Titel of geen titel. Promoveren, of opnieuw het vagevuur van de Challenger Pro League? Het antwoord moet ik u nog altijd schuldig blijven na het billijke 1-1 gelijkspel tegen de Brusselaars. Beveren was 60 minuten sterk, en mocht nadien blij zijn met het behaalde punt. RWDM leek in het slot toch nog dat gevreesde doelpunt te maken. Beau Reus en de verdediging stonden telkens pal. Dus is de strijd om de titel nog niet gestreden. Waar SKB nu wel zeker van mag zijn is dat Ribeiro Costa heeft aangetoond waarom met hem starten in de basiself geen goed idee is.

De voorbije maanden was de Braziliaan vele malen belangrijk voor geel-blauw. Telkens gebeurde dat in het slot van de wedstrijd. Strooiend met assists, dribbelende dartelen over het veld en hier en daar zelf een bal in het mandje leggen. Het deed vele supporters opperen dat deze Ribeiro altijd in de basiself dient te staan. Toch ben ik ervan overtuigd dat je de winger beter kan gebruiken als supersub. En eigenlijk ook niet in elke wedstrijd. Dat heeft afgelopen weekend pijnlijk duidelijk gemaakt.

Met nog 18 minuten te spelen komt de Braziliaan in de ploeg voor Bruny Nsimba. De stand is 1-1 en SKB moet écht nog op zoek naar dat doelpunt om zelf de touwtjes in handen te hebben in de laatste drie wedstrijden. Tegelijkertijd mocht er absoluut geen doelpunt meer vallen aan de andere kant om de promotiedroom levendig te houden. Dat zorgde voor een duidelijk onevenwicht op het veld. De defensie bleef massaal achterin om tegenaanvallen te bestrijden, en de aanvallers zakten niet mee terug om zelf op de counter te loeren. Met Mbokani, Barry, en Ribeiro heb je drie aanvallers op het veld staan die 'the extra mile' niet nemen voor het team. Verdedigend beperken ze zich tot het absolute minimum. Echter zat er in het laatste duel maar één ding op: allemaal samen aanvallen, en als team verdedigen.

Op het veld van RWDM speelde SKB nog 18 minuten met een absoluut ondertal op het middenveld. Niemand kwam de bal opeisen bij een tegenaanval. De defensieve middenvelders stonden mee pal met de verdedigers, en het tussenstation, in de vorm van Ribeiro, werd slim uit de wedstrijd gehouden. Zijn dribbels werden in de kiem gesmoord, lepe passes bereikten de bestemming niet, en zelf afdrukken is zelfs nooit gelukt. Wanneer Ribeiro op de huid gezeten wordt, kan hij zijn spel niet spelen, en zet je hem per definitie buitenspel in die wedstrijd. Er nog steeds van uitgaande dat de titel erin zit, zal hij in 1A uitsluitend tegenover dergelijke tegenstanders terechtkomen. En dan komt de vinnige Braziliaan nooit volledig tot zijn recht.

Seppe Meul.