StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Schitterende herinnering aan een monument.
We ontvingen deze week een foto met daarbij de vraag of we daarmee iets konden doen. Foto's herkennen is niet aan mij besteed en dus zonder verpinken aangeklopt bij mijn altijd beschikbare hulplijn Geert De Vreese. De gedrevenheid van Geert kennende als het over SK Beveren gaat, wist ik sowieso dat het niet zou blijven bij de herkenning van de personen op de foto, maar dat er steevast een flink woordje uitleg zou volgen en zo geschiedde ook. Dankjewel Geert en dat geldt uiteraard eveneens voor de bezorger van de foto Danny uit Beveren. Laat het voorbeeld van Danny aanstekelijk werken! En wat weet Geert ons zoal te vertellen over die bewuste foto ?

Deze foto zou in feite kunnen passen in onze rubriek van de memorabele wedstrijden want het gaat over niemand minder dan el sympatico, zelf al had hij toen die bijnaam nog niet.

Deze foto is genomen op dinsdag 20 april 1982 in het Freethielstadion. Toen stond de jubileumwedstrijd van Jean-Marie Pfaff op het programma en dit naar aanleiding van zijn tien jaar spelen in het eerste elftal van SK Beveren.

Op de foto is te herkennen van links naar rechts : Leo Martin, Gaston Berghmans, Willy Sommers, Jean-Marie zelf en de man op rechts weet ik niet zeker maar ik vermoed Gust Lancier.

Er tekenden veel vedetten van de showbusiness present. Zo was Will Tura erbij, samen met de onafscheidelijke duo's Gaston en Leo, Nicole en Hugo. Ook de Strangers, Willy Sommers, Joe Harris, Janine Bisschops, Micha Marah en Johnny Voners fleurden defeestelijke avond op. Met vice-premier Willy De Clercq was zelfs de politiek aanwezig op de Freethiel.

Waar de bloemen vandaan bleven komen mag Joost weten maar Jean-Marie en vrouwtje Carmen werden werkelijk bedolven onder een bloemenzee en de nationale doelman zag het graag gebeuren.

De wedstrijd zelf dan. Met 6000 aanwezige toeschouwers was het stadion goed gevuld voor een partij tussen SK Beveren en een nationale selectie. Bij die nationale selectie waren er onder meer Danny Pfaff, Jean Janssens en zelfs deondertussen 41-jarige Pol Vangenechten. Van de op voorhand aangekondigde spelers ontbrak alleen Johan Cruijff.

Reeds vroeg in de partij werd Jean-Marie op de proef gesteld door schoten van Soit Janssens en Boskamp maar die pogingen weerde hij af met bravoure. Nadien misten zowel Skov als Dieter Weihrauch enkele doelrijpe kansen.

Net na het halfuur kwam de selectieploeg op voorsprong. Gent-speler Koudijzer kon een voorzet van Querter met het hoofdafronden : 0-1. Net voor de pauze kwam Beveren bijna op gelijke hoogte maar het vluchtschot van Stevens werd gepareerd door doelman De Coninck. Ruststand 0-1 dus.

In de tiende minuut van de tweede helft kwam het moment waar de meeste toeschouwers wellicht voor kwamen :
de applausvervanging van Jean-Marie. De bijna 18-jarige Filip De Wilde nam zijn plaats in. Kort daarna kwam Beveren langszij via invaller Van Moer nadat kort daarvoor Weihrauch de paal had getroffen. Beveren was nu duidelijk de betere ploeg maar ook belofte Frank Peeraer kende pech toen zijn knal de dwarsligger schroeide.
Halfweg de tweede helft kwam geelblauw dan toch op voorsprong en dit met een prachtige volley van Paul Theunis.
Kort voor het einde liep Beveren nog verder uit via Patrick Schoofs maar vrijwel onmiddellijk daarop kon de selectieploeg toch nog milderen via Theo Bourdui, neef van Jean-Marie : 3-2. Meteen het laatste wapenfeit van de partij want kort daarna floot scheidsrechter Van Langenhove af.

Meteen het einde van een feestelijke avond waarin nog eens duidelijk werd dat Jean-Marie Pfaff geen enkele voetballiefhebber onberoerd laat. Men is voor of tegen hem. Het was duidelijk dat dinsdagavond enkel vrienden van Jean-Marie aanwezig waren op de Freethiel.

De ploegen :
SK Beveren :

Jean-Marie Pfaff (55' Filip De Wilde), Lorré, Garot, Buyl, Weihrauch, Schoofs, Theunis, Schönberger (64' Peeraer), Stevens (46' Wilfried Van Moer), Martens en Crève.

Nationale selectie :
De Coninck (73' Hantson), Danny Pfaff, Luc Millecamps, Leekens, Querter (60' Pol Vangenechten), Soit Janssens (73' Bordhui), Boskamp, Koudijzer, Skov (46' Tokodi), Jean Janssens en Nico Jansen

Doelpunten :
32' Koudijzer 0-1, 62' Van Moer 1-1, 67' Theunis 2-1, 88' Schoofs 3-1, 89' Bordhui 3-2

Scheidsrechter :
Van Langenhove

Toeschouwers :
6000 GDV & PVW.





jean-marie