StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Nog 2 foto's uit de oude doos van Danny uit Beveren met deskundige toelichting van Geert De Vreese.

We voegen nog 2 foto's toe die werden genomen op de jubileumwedstrijd van Jean-Marie Pfaff in 1982 met uiteraard onze dank aan de leverancier en de commentator.

Op de bovenste foto krijgt het feestvarken Jean-Marie Pfaff een handdruk van toenmalig bondscoach Guy Thijs, die op die bewuste avond coach was van de nationale selectie. Guy Thijs was tussen 1966 en 1969 trainer bij SK Beveren en loodste geelblauw in 1967 naar de hoogste afdeling. Hij verliet in 1969 de Freethiel om coach te worden bij eersteklasser Union. Guy werd in 1976 Belgisch bondscoach en volgde daarmee Raymond Goethals op.
Thijs behaalde met België verschillende mooie successen zoals zilver op het EK 1980 in Italië en de vierde plaats op het WK 1986 te Mexico met telkens een hoofdrol weggelegd voor Jean-Marie Pfaff. Guy Thijs overleed twintig jaar geleden op 80-jarige leeftijd.
Op diezelfde bovenste foto geeft Urbain Braems ook een hand aan Carmen, de vrouw van Jean-Marie.
Urbain Braems was toen coach bij geelblauw en is de meest succesvolste coach uit de Beverse voetbalgeschiedenis. Urbain werd in 1975 trainer bij SK Beveren en volgde daarmee Jef Jurion op. Hij bracht enkele jaren later geelblauw naar de Belgische top met als hoogtepunt de bekerzege in 1978 op de Heizel tegen Sporting Charleroi.
Urbain verhuisde daarna naar Lokeren maar keerde in 1981 terug naar de Freethiel. Won in 1983 met Beveren opnieuw de Belgische beker na finalewinst tegen Club Brugge en werd 1 jaar later landskampioen met geelblauw. Stopte daarna als coach bij geelblauw en begon in 1985 aan een Grieks avontuur bij Panonios. Urbain overleed twee jaar geleden op 87-jarige leeftijd.

Op de onderste foto krijgt Jean-Marie felicitaties van Jean Janssens, een absoluut Freethielmonument. Jean was 1 jaar daarvoor gestopt bij geelblauw om speler-coach te worden bij derdeklasser Bornem. Jean speelde liefst twintig seizoenen in het eerste elftal van Beveren, iets wat in het hedendaagse voetbal nauwelijks is voor te stellen.
Hij maakte met geelblauw de steile opgang mee van vierde klasse naar de Belgische top. Won zo als kapitein met Beveren de Belgische beker in 1978 en werd 1 jaar later zelfs landskampioen.
Een persoonlijk hoogtepunt beleefde hij in 1979 toen hij de Gouden Schoen ontving. Jean speelde zeven wedstrijden met de nationale ploeg, veel te weinig voor iemand met zoveel talent en doorzettingsvermogen. De Jean wordt er in september 79.
Op diezelfde onderste foto wacht Nico Jansen zijn beurt af om Jean-Marie te feliciteren. Nico Jansen was een Nederlandse voetballer die op dat moment actief was bij RWDM. Hij stond bekend als een bonkige spits waarmee een verdediging altijd rekening moest houden. Hij begon zijn profloopbaan bij FC Amsterdam waarmee hij in 1975 de kwartfinales bereikte van de UEFA-cup. Scoorde daarin onder meer twee keer uit bij Inter Milaan.
Verhuisde in 1975 naar Feyenoord. Scoorde voor die club ooit eens vijf goals in een partij tegen Haarlem.
Verhuisde in 1978 naar RWDM. De Brusselse club had net een glorierijke periode achter de rug met een landstitel in 1975 en een halve finale van de UEFA-cup in 1977. Verliet in 1983 Molenbeek om bij vierdeklasser Londerzeel te voetballen en sloot later zijn loopbaan af bij tweedeklasser Boom. Nico Jansen is op dit moment 70 jaar. GDV & PVW.





jean-marie