StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Even mijmeren bij 1 november van 45 jaar geleden.
Allerheiligen is een voor veel mensen bijzondere dag, want op 1 november herdenken we onze dierbare overledenen van wie we recent of in een wat verder verleden afscheid moesten nemen. En alhoewel de tijd de pijn van dood en afscheid nemen verzacht, in deze vaak door de natuur zwaar getekende dagen, staan we net iets langer stil bij naasten of mensen voor wie we een grote bewondering hadden en ons, soms veel te vroeg, zijn ontvallen. Ik ontving gisteren dinsdag een gevoelig mailtje van de familieman bij uitstek Geert De Vreese met een heel fijne herinnering aan een voor KSK Beveren gedenkwaardige gebeurtenis en dito mens/voetballer en die wil ik jullie niet onthouden.

Als 1 november op een woensdag valt dan moet ik meteen aan iets denken.
Het zal wellicht nog niet veel voorgevallen zijn dat er op een woensdag 1 november gevoetbald wordt in het Freethielstadion. Vandaag is het dus zover met de komst van Westerlo, maar 45 jaar geleden was het ook zo.
Op die bewuste memorabele woensdag 1 november 1978 kon SK Beveren zich plaatsen voor de kwartfinales van de Europacup der bekerwinnaars. Geelblauw versloeg die avond het toenmalige Joegoslavische Rijeka met 2-0 en dit door twee fantastische doelpunten met die al even fantastische linker van Marc Baecke zaliger. Over Marc Baecke zelf kan men gerust een lijvig boek schrijven.
Marc was geen vedette maar op zijn vertrouwde linksachterplaats was hij een uitmuntende voetballer die zijn tijd meer dan 40 jaar vooruit was. Tegenwoordig verwacht men van een linksback dat hij verdedigend sterk is, dat hij aanvallend ingesteld is, dat hij snel is, technische bagage heeft, af en toe een assist uitdeelt en als het kan ook hier en daar een doelpuntje meepikt. Marc had het toen al allemaal in zich. En ja, het zijn allemaal vervlogen tijden en het is wellicht allemaal melancholisch, maar toch mag die bewuste woensdag 1 november 1978 nooit uit ons collectief Bevers geheugen verdwijnen. Alleen al ter nagedachtenis van Marc Baecke zelf.

Een bijdrage en het past perfect bij deze dag, om stil van te worden, even door onze wat vochtige ogen te wrijven en tegelijkertijd blij, zelfs fier te zijn om te beseffen dat ik die periode heb meegemaakt, de volksmens Marc Baecke goed heb gekend en eigenlijk geldt dat ook voor de man die mij deze bijdrage heeft bezorgd, maar gelukkig is die nog onder ons en hopelijk nog zeer lang! Dankjewel Geert!

GDV & PVW