StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Wie maakt het meest kans op de hoofdprijs?
Dinsdag hielden we al even de heenronde van SK Beveren onder het licht, vandaag doen we een voorzichtige poging om te voorspellen wie de beste papieren heeft om de plaatsen 1 en 2 in de eindstand die goed zijn voor rechtstreekse promotie, naar zich toe te trekken.
Dat Waregem en Beerschot thans de rangschikking in 1B aanvoeren, voldoet voor eerstgenoemde aan de vooraf zelf en door de buitenwereld opgelegde verwachtingen. Dat Beerschot mee op een gedeelde eerste plaats staat nadat het vorige week 6 kostbare punten verkwanselde, is wat mij betreft even knap als onverwachts. Overigens, al even onverwachts kwam gisteren de mededeling van Beerschot dat coach Andreas Wieland van de Mannekens met onmiddellijke ingang de club verlaat om in Oostenrijk als waarschijnlijk technisch directeur aan de slag te gaan bij Lask Linz. Wat heeft die man daar schitterend werk geleverd vorig en in het lopende seizoen. Moeten toezien dat de beste spelers een voor een vertrekken, daarop noodgedwongen anticiperen met uitsluitend vrije spelers (o.a. Reyners en Tshimanga) en halverwege het seizoen mee het klassement aanvoeren, hierbij past alleen het grootste respect. Trouwens, ook het nieuws woensdag dat Oostende door de Licentiecommissie wordt gestraft en 3 punten moet inleveren, evenals een voorlopig transferverbod, is niet zo'n positief bericht, want indien de Kustboys het seizoen niet zouden uitdoen, "zou" dat o.a. voor Waregem een goeie zaak zijn, maar minder gunstig voor SK Beveren.

Het is zinloos bepaalde situaties te vergelijken, maar ik zie in Waregem het Beveren van vorig seizoen en in Beerschot het RWDM van een jaar geleden. Beveren en Waregem hadden/hebben een kern om los kampioen mee te spelen, RWDM en Beerschot moesten/moeten het hebben van de degelijkheid en collectiviteit. We weten inmiddels hoe het vorig seizoen is afgelopen. Wat zonder twijfel in het voordeel van Zulte-Waregem speelt is dat het voor een gedoodverfd titelkandidaat thuis al onwaarschijnlijk veel steken liet vallen, maar desondanks prijkt het gewoon mee op kop van de rangschikking. Hoe groot ook mijn bewondering voor de eerste seizoenshelft van de Kielse Ratten, het plots vertrek van trainer Wieland en de aanslepende financiƫle beslommeringen die ongetwijfeld mee aan de basis liggen van die exit, zullen zeker hun impact hebben op de resultaten van Beerschot in 2024. Voetbal is en blijft een raar spelletje, maar het heeft er alle schijn van dat in maart of april de rode loper mag worden uitgerold voor Vincent Euvrard en zijn mannen.

Het valt moeilijk te voorspellen welke de reactie zal zijn van de spelersroep bij Beerschot op het vertrek van hun coach, maar bij de minste terugval wordt het drummen om de plaats van Beerschot over te nemen. De ploeg die daarvoor wat mij betreft het eerst in aanmerking komt op basis van kwaliteit en ervaring, lijkt mij Deinze. Dender en Patro Maasmechelen moeten in staat worden geacht als gevreesde puntenafpakkers te fungeren, maar voor plaats 2 denk ik dat ze net iets te weinig potentieel hebben. Bij Deinze echter zitten meerdere spelers die het klappen van de zweep kennen en alhoewel het bestuur van die club zijn ambitie niet onder stoelen of banken steekt, er zal toch minder druk aanwezig zijn dan bv. SK Beveren dat best met stijle verwachtingen aan het seizoen begon, maar die werden al snel getemperd. En zoals Waregem waarschijnlijk kan profiteren van de gebeurtenissen op het Kiel, zo valt niet uit te sluiten dat ook onze Leeuwen die, rekening houdende met hun desastreuze start en de wisselvalligheid bij de ploegen uit de top6, mogelijk nog een rol van betekenis gaan spelen na nieuwjaar. Het zijn meer dan geruchten dat de club alles op alles wil zetten om zijn onverwachts gunstig klassement eind december, tijdens de wintermercato optimaal te benutten. Vanaf 1 januari worden we wellicht wijzer, want vanaf dat moment zijn overgangen van spelers officieel mogelijk.

PVW