StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* IN MEMORIAM : LUC FONCKE.
Dinsdag bereikte mij via Geert De Vreese het spijtige nieuws dat Luc Foncke reeds half december op 81-jarige leeftijd was overleden. Bij de jongere supporters zal deze naam niet meteen een belletje doen rinkelen, bij de iets oudere waarschijnlijk wel. Luc Foncke was afkomstig uit het Oost-Vlaamse Nevele en van opleiding bio-ingenieur. Hij heeft bij mijn weten nagenoeg zijn hele actieve loopbaan doorgebracht bij het toenmalige Inco in Kalloo. Het moet in dit bedrijf zijn geweest dat Luc niet enkel kennis maakte met tal van supporters van SK Beveren, hij is er ongetwijfeld ook een aantal mensen tegen het lijf gelopen die zowel bij Inco als bij dat sympathieke clubke van wat verderop, iets te zeggen hadden, noem het een functie met verantwoordelijkheid. Namen als Marcel Relaes (gewezen ondervoorzitter van KSK Beveren) en Dirk Maes (jarenlang persverantwoordelijke van onze club), zullen zeker vertrouwd klinken bij de wat meer op leeftijd geraakte bezoekers van de Freethiel.

Raakpunten genoeg dus voor Luc om SK Beveren in zijn hart te sluiten en daar bleef het niet bij. Luc kwam er ook de liefde van zijn leven tegen en toeval of niet, het was toch wel de dochter van voorzitter van SK Beveren Dokter Louis Verhaert. De cirkel was rond en de betrokkenheid met de familieclub bij uitstek KSK Beveren (toen nog wel) was compleet.
Luc was vele jaren bestuurslid van KSK Beveren en beklede meerdere functies met verantwoordelijkheid waaronder het begeleiden van de scheidsrechters, voor en na de wedstrijd. Zulke jobs kon men hem wel toevertrouwen, want Luc was een zeer introvert iemand die liefst van al alles wat van op afstand bekeek. Een rustige persoonlijkheid (behalve tijdens een wedstrijd van zijn favoriete club), het ene woord nooit hoger in toon dan het andere. Ik heb Luc altijd ervaren als een klassemens waar men probleemloos respect kon voor opbrengen.

Ondanks zijn aanzien binnen de club, was Luc Foncke ook iemand bij wie de supporters nauw aan het hart lagen. Hij stond, samen met Marcel Relaes en Guy Rooms, mee aan de basis van het oprichten van de Supportersfederatie van KSK Beveren. Het was op initiatief van Luc dat KSK Beveren mij als prille tiener met een visuele beperking voordroeg bij de Nationale Supportersfederatie (NSF) als "supporter nr1", een feestelijke verkiezing die jaarlijks bij een andere club doorging. En met succes, want ik werd dat jaar op het Lisp uitverkoren door de diverse vertegenwoordigende clubs als "supporter nr1" en of het mijn supportershart heeft aangewakkerd?

Door toedoen van Luc Foncke nam KSK Beveren met mij destijds contact op om Marcel Relaes op te volgen als voorzitter van de SF van Geel-Blauw en die eer vond ik te groot om aan mijn neus te laten passeren. In die hoedanigheid met Luc als penningmeester en Rudi Beck als secretaris, heb ik Luc uiteraard bijzonder goed leren kennen en dat was een ervaring die mij als mens completer heeft gemaakt. Luc Foncke was de man van de diplomatie. Met de hamer op tafel slaan was niet aan hem besteed, maar aan diezelfde tafel tot een goed gesprek proberen te komen, daar leefde hij van op.
Lang nadat Luc zijn bestuursfunctie bij de club had neergelegd en nog meer de luwte had opgezocht, bleef zijn supportershart voor de Freethiel aan een behoorlijke frequentie kloppen en belde hij mij regelmatig nog eens op om te vragen, "is er nog nieuws en hoe gaat het met die en die"?

Ik weet met zekerheid Luc dat je altijd met grote bewondering naar mij hebt opgekeken voor de positieve manier waarop ik als blind persoon in het leven stond en in het bijzonder mij actief betrok bij het clubleven van KSK Beveren. Wel, misschien heb ik het iets te weinig gezegd of laten merken, maar dat respect was minstens wederzijds. Ik zal je dankbaar blijven mij bij deze fantastische club te hebben geïntroduceerd, meer zelfs, een ereplaatsje hebt gegeven. Bedankt daarvoor en ik weet zeker dat je een abonnement bij Eleven Sports zal bestellen om van daarboven de verrichtingen van onze Leeuwen te kunnen volgen.

Patrick Van Wesemael.