wedstrijd Zondag 11 februari 1979 om 15.00 u.

Seizoen 1978 - 1979 : Eerste afdeling, 19de competitiespeeldag

SK BEVEREN 2 - 0 THOR WATERSCHEI

Bob Stevens toont de weg.

Waterschei-trainer Jef Vliers had voor de partij zijn pionnen zorgvuldig op het schaakbord geplaatst en vooral op Schönberger en Albert was de individuele bewaking zeer uitdrukkelijk.
Maar de collectieve kracht van de leidersploeg is zeer groot en daardoor beschikt geelblauw over meerdere troeven, dat is al lang geweten.
Gedragen door de wind trok Beveren van bij het begin ten aanval waardoor de bezoekers, al dan niet vrijwillig, moesten terugplooien. Het middenveld werd door de Waaslanders overspoeld waardoor doelman Pudelko het spel in de eerste helft van dichtbij kon volgen.
Doelkansen bleven dan ook niet uit. Na zeven minuten een dwarrelende aanval van geelblauw die begon bij Janssens en eindigde bij Stevens maar de bezoekende verdediger Vander Zanden zat er goed tussen en werkte in hoekschop. Tien minuten later werd Stevens aangespeeld door Schönberger. Bob nodigde Albert uit voor een dubbelpass en zette voor doel waar Pier Janssen zijn reeds verslagen doelman Pudelko bijsprong en zo zijn ploeg behoedde voor een achterstand.
Waterschei onderging nu een ware belegering en de partij groeide uit tot een echt cup-duel, er werd voor elke morzel Freethielgrond gestreden. Op het halfuur leek het openingsdoelpunt in de maak maar de kanonbal van Jaspers werd door Millen van de doellijn gehaald. Uitstel van executie voor de bezoekers want vijf minuten later leed de net ingevallen Zink balverlies aan Baecke. De Beverse linksachter spurtte bliksemsnel zijn flank af en verstuurde de perfecte voorzet naar de eerste paal waar Stevens gepast opdook en keurig afwerkte : 1-0, een oververdiende voorsprong.
Beveren leek nu onstuitbaar. Pudelko had een geweldige reflex in huis op een kopstoot van Janssens, Stevens trof nog eens de staander en een lob van Albert ging maar net over. Ruststand 1-0 dus, een magere oogst voor de leidersploeg.

Het Beveren van de eerste helft viel niet meer te herkennen na de pauze. Tegen de wind in was geelblauw niet meer in staat om tempo te ontwikkelen en er werd nog nauwelijks een deftige aanval in elkaar gestoken. Waterschei werd steeds sterker maar doelman Pfaff werd toch niet echt aan het werk gesteld. Het dichtst bij de gelijkmaker kwam Gründel maar het schot van de Westduitser miste richting. Twee minuten voor tijd kroop Beveren weer recht en tikte de beste aanval van de namiddag bij elkaar. Cluytens speelde Schönberger aan die gepast doorstak naar de spurtende Janssens. De Beverse kapitein liet Pudelko geen schijn van kans : 2-0 en wedstrijd gespeeld. In de allerlaatste minuut belandde een schot van Hofkens nog op de dwarsligger maar het bleef dus bij een verdiende 2-0 zege voor de leidersploeg. Dichtste achtervolger Anderlecht won met 0-1 bij Lierse en volgt nog steeds op vier punten van SK Beveren. Lokeren en landskampioen Club Brugge volgen toch al op zes punten.

De ploegen :
SK Beveren :

Jean-Marie Pfaff, Jaspers, Vangenechten, Buyl, Baecke, Hofkens, Schönberger, Cluytens, Janssens, Stevens en Albert.

THOR Waterschei :
Pudelko, Millen, Vander Zanden (68' Draelants), David, Coenen, Pierre Janssen, Heyligen, Houben, Gründel, Van Holst (30' Zink) en Swinnen.

Doelpunten :
36' Stevens 1-0, 88' Janssens 2-0

Scheidsrechter :
Schoeters

Toeschouwers :
12000

Technisch directeur Robert Goethals : "Wat is counteren?"
SK Beveren blijft wekelijks de verrassing op de gezichten van zijn tegenstrevers drukken.
Die tegenstanders verwijten de leidersploeg vaak dat het niet meer is dan een counterploeg en dat het geluk meermaals aan hun zijde staat.
Met die bewering heeft technisch directeur Robert Goethals het bijzonder moeilijk.
"Wat is counteren?", stelt Goethals. "Niets anders dan terugplooien en aanvallen. Alleen de stijl per ploeg is verschillend en dat maakt het voetbal net zo aantrekkelijk. Om op Standard, Lierse en RWDM met 0-1 te winnen , moet je meer doen dan op wat geluk te speculeren. In de jongste zes partijen hebben de paal en dwarsligger ons meermaals van een hogere score gehouden. Is dat dan geluk? Ieder dwingt de doelkansen af op zijn manier. We hebben nu onze zesde opeenvolgende overwinning behaald maar vroeg of laat zal die reeks wel onderbroken worden. Dat zullen we later dan wel zien", aldus nog de immer minzame Robert Goethals.