wedstrijd Zondag 27 januari 1991 om 15.00 u.
Seizoen 1990-1991, tweede afdeling, 19de competitiespeeldag
FC BOOM 1 - 3 KSK BEVEREN

Beveren een maat te groot.

KSK Beveren leek de voorbije weken wat van zijn frisheid ingeboet te hebben maar wie zondagnamiddag de bende van trainer Boskamp zag voetballen in het Boomse Gemeentepark zal het moeten beamen, KSK Beveren is zonder twijfel het sterkste team in de tweede afdeling. Het verschil tussen Boom en Beveren was zondag twee doelpunten , het hadden er meer kunnen of moeten zijn.
Het begin van de partij was voor de leiders. Thuisspeler Noé kreeg reeds in de eerste minuut een geel karton onder de neus geduwd en na tien minuten strandde de doorgebroken Van Ankeren op de attent uitgekomen Vekeman. Toch kreeg de thuisploeg na een kwartier een unieke mogelijkheid om op voorsprong te komen. Van Wambeke stuurde Vereycken in het straatje maar de ex-Beverenspeler kreeg, oog in oog met doelman De Vlieger, het leer niet onder controle en weg was de kans. Nadien kwam Vereycken nog nauwelijks in de wedstrijd voor. Even over halfweg de eerste helft kwam geelblauw verdiend op voorsprong. Van Ham dwong Vekeman tot een uitstekende parade maar Buyens kende geen probleem om de rebound in het lege doel te knallen : 0-1. Beveren was nu volledig gelanceerd. Tien minuten later stuurde spelmaker Van Ham een vrije trap kort tot bij Van Der Heyden, die met een geweldige raket uithaalde, los in de winkelhaak : 0-2.
Pal voor de rust toch opnieuw spanning in de partij. Van Regenmortel zette hoog voor doel waar De Coninck met een geplaatste kopbal de verraste De Vlieger op het verkeerde been zette : 1-2, meteen de ruststand.

Tot tien minuten na de rust leek het erop of Boom volop op zoek zou gaan naar de gelijkmaker maar toen beging libero Gysels een enorme blunder. Volledig vrijstaand speelde hij veel te kort naar zijn doelman.
Vertrokken vanuit de middencirkel kon Peter Van Vossen vrank en vrij naar het Boomse doel spurten waar hij rustig doelman Vekeman omspeelde en in het lege doel besloot :1-3 en de boeken toe. Pas toen kwam het grote verschil tussen beide teams tot uiting. De statische lokale aanvallers kregen geen poot meer aan de grond en Vekeman moest zijn uiterste best doen om vernederende cijfers te vermijden. Zo moest hij uitstekende reddingen uit zijn mouw schudden op schoten van Van Ankeren en Van Vossen. Deze laatste wilde ook iets te nadrukkelijk zijn plaats in de doelschutterslijst verbeteren en vergat daarbij wel eens zijn medemaats. Hoe dan ook, de overwinning van Beveren kwam totaal niet meer in gevaar en het bleef dus bij 1-3, waarmee Boom in feite nog best tevreden kon zijn. Trainer Rik Pauwels had na de partij trouwens geen moeite om het meesterschap van geelblauw toe te geven en zei onomwonden dat dit Beveren een maat te groot is voor alle ploegen uit de tweede klasse. Beveren telt nu vier punten voorsprong op een trio, Boom, Sint-Niklaas en het verrassende Aalst. Volgende week buigt het beroepscomité zich trouwens over de "zaak-Kot".
KSK Beveren hoopt alsnog zijn gelijk te krijgen.

De ploegen :
FC Boom :

Vekeman, Daemen, Buana, Ndanga (74' De Mondt), Gysels, Noé, Klinge, Vereycken, Van Regenmortel (61' Smolders), Van Wambeke en De Coninck.

KSK Beveren :
De Vlieger, Peersman, Lodders, Massagie, Belligh, Van Britsom (89' Volckerick), Buyens, Van Der Heyden, Van Ham, Van Ankeren (87' Poppe) en Van Vossen.

Doelpunten :
27' Buyens 0-1, 37' Van Der Heyden 0-2, 45' De Coninck 1-2, 52' Van Vossen 1-3

Gele kaarten :
Noé, Lodders, Van Wambeke, Peersman en Van Ham

Scheidsrechter :
Laenens

Toeschouwers :
4000

Beroepscomité beslist : KSK Beveren krijgt overwinning op Eeklo terug en dus ook de eerste periodetitel !
KSK Beveren, de lijstaanvoerder in tweede klasse, krijgt via het beroepscomité de eerste periodetitel terug in zijn bezit. De uitslag van het duel Eeklo - Beveren blijft immers behouden op 0-3 en de uitspraak van het sportcomité wordt daarmee teniet gedaan. Meteen vergroten de geelblauwen hun voorsprong in het algemeen klassement tot zes punten, een wereld van verschil toch wel.
Voor diegenen die het graag in artikelvorm zien staan, geven we graag mee dat artikel 15 van de FIFA van doorslaggevende aard was in deze zaak.
Dat men in Beveren tevreden was, hoeft niet gezegd. De spelers voerden een vreugdedansje uit toen bestuurder Dirk Maes vrijdagnamiddag het nieuws aan hen meedeelde. "Ook voor het clubbestuur is het een zege", aldus Maes. "Wij hielden steeds staande dat ons geen schuld trof en dat werd nu dus bevestigd. Het was als het ware een eerherstel voor het Beverse bestuur", zei een tevreden Dirk Maes.