StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes,blauwe datjes (08/01/2014) archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

wedstrijd Zaterdag 9 maart 1991 om 20.00 u.
Seizoen 1990-1991, tweede afdeling, 24ste competitiespeeldag
KSK BEVEREN 1 - 0 STADE LEUVEN

Maurice Van Ham zorgt voor opluchting.

Wat elke voetballiefhebber verwachtte, gebeurde zaterdagavond ook op de Freethiel. Koploper Beveren versloeg rode lantaarn Leuven. Geen verrassing dus, al moeten we stellen dat de partij geen hoge toppen scheerde en dat het beste paard de haver niet kreeg. Op geen enkel ogenblik was er sprake van enig klasseverschil en maar goed voor Beveren dat doelman De Vlieger geen off-day kende.
De brigade van trainer Frivalski speelde vrank en vrij terwijl de ploeg van trainer Boskamp krampachtig acteerde. De eerste helft kunnen we gerust overslaan want er was nauwelijks wat te beleven.
Bij Beveren lukte niets. Er was geen tempo, er waren te veel slechte passes, er was totaal geen diepgang en er waren te veel persoonlijke acties. We gingen dan ook rusten met een meer dan logische 0-0.

Het eerste vermeldenswaardige offensieve feit langs Beverse kant kwam er vijf minuten na de pauze.
Helsen speelde tekort terug naar zijn doelman waardoor Van Vossen er gepast kon tussenzitten maar de Nederlandse spits werkte af zoals in de geest van de totale Beverse prestatie. Zwak dus.
Enkele ogenblikken later deed Leuven het Freethielstadion huiveren met een scherpe counter.
Luyten kwam daardoor in een unieke schietpositie maar zijn knal ging voorlangs. Op het ogenblik dat er nogal wat Beverse supporters hun ongenoegen lieten horen, zette geelblauw zijn beste aanval van de avond in elkaar. Van Der Heyden, samen met De Vlieger, Belligh en Van Britsom wel op niveau, flitste weg op zijn linkerflank en bediende loepzuiver Van Ham, wiens kopbal doelman Phillipaerts kansloos liet : 1-0 na 71 minuten. De Freethiel slaakte een zucht van opluchting.
De moedige bezoekers waren niet meer bij machte om te reageren waardoor de Beverse zege niet meer in gevaar kwam. Een gevleide overwinning dus voor Beveren dat nog steeds zes punten voorsprong heeft op de naaste achtervolger Sint-Niklaas en toch weer een stapje dichter is bij die zo fel begeerde titel. Stade Leuven, van zijn kant, staat weer wat dichter bij een degradatie.

De ploegen :
KSK Beveren :

De Vlieger, Peersman, Lodders, Massagie, Belligh, Buyens (69' Volckerick), Van Britsom, Van Ham, Van Der Heyden, Van Ankeren en Van Vossen (52' Van Overtvelt).

Stade Leuven :
Phillipaerts, Curaba, Luyten (80' Hannouille), Depovere, Miljenovic, Helsen, Matusi, Scholtysec, Spoorenberg (88' Jordens), Brugmans en Hendrickx.

Het doelpunt :
72' Van Ham 1-0

Gele kaarten :
Miljenovic en Depovere

Scheidsrechter :
Adriaenssens

Toeschouwers :
3000

"De zaak-Kot" : deel 3.
Het Uitvoerend Komitee stuurde "het geval Kot" terug naar het Beroepskomitee en dat is bij KSK Beveren zwaar aangekomen. "Het lijkt alsof wij gefraudeerd hebben en reeds veroordeeld zijn", vertelt Bevers manager Geert Lermyte. "Op de zitting van het Beroepskomitee willen wij bewijzen dat de overganspapieren van Damian Kot en de handtekening van de gerechtigde correspondent waarrond het allemaal draait, geldig zijn".
Ter herinnering : Beveren maakte de transfer van Kot rond met de Duitse manager Reinke, die de noodzakelijke uitreispapieren van de club van oorsprong Opole bij zich had. De klacht van Eeklo betrof de handtekening die op dat document stond en die volgens de klager afkomstig was van de vroegere secretaris van de club, die echter al in jaren geen deel meer uitmaakte van het bestuur van de club. Lermyte, die tijdens de winteronderbreking naar Warschau reisde, ontkent dat dus. Lermyte geeft wel toe dat Beveren bij de transfer aan de basis verkeerd werkte, door die overgang rechtstreeks te regelen met de manager die bedoelde papieren op zak had. Zowel de FIFA als de voetbalbond verbieden dit.
Lermyte vertelt verder: "Hoe dan ook, indien wij in laatste instantie in het ongelijk gesteld worden, dan betekent dit dat wij door manager Reinke bedrogen werden. KSK Beveren zelf, en dat mag duidelijk zijn, bezondigde zich nooit aan bedrog".

GDV