StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Interessant artikel uit Het Nieuwsblad.
Dinsdag werd mij door Lucske een interessant artikel bezorgd uit de krant Het Nieuwsblad en we veronderstellen dat mits bronvermelding, wij deze bijdrage met jullie mogen delen.
Het is niet onze bedoeling om lukraak wat krantenartikelen met betrekking tot SK Beveren op onze website te publiceren, maar deze bijdrage lijkt mij nuttig een keer met de supporters van SKB te delen en eenieder mag er uiteraard een eigen mening over vormen. Op zichzelf zijn het vaststellingen en cijfers die geen nieuwigheden bevatten en voor het grote publiek toegankelijk zijn indien men de juiste weg weet te vinden, maar het is wel eens prettig deze info kort samengevat voorgeschoteld te krijgen.
In 'Hoe gezond is uw club?' beoordeelt Het Nieuwsblad elke eigenaar van elke profvoetbalclub in ons land. Hoe scoren de bazen van Challenger Pro League-club SK Beveren? "Ze doen inspanningen die wijzen op betrokkenheid op lange termijn, da's positief."
SK Beveren
Laatst overgenomen in: 2020
Nettoresultaat 2022/2023: -8.546.608 euro verlies
Inkomsten 2022/2023: 7.045.320 euro
Loonmassa 2022/2023: 9.295.003 euro
Kapitaalverhogingen 2019-2024: 16.915.658 euro
Plaats in de competitie: 6de in de Challenger Pro League
Wie is de eigenaar?
Global Football Holdings, de Europese tak van Amerikaanse investeringsgroep Bolt Football Holdings. De topman van de groep is miljardair David Blitzer en dat is niet de minste. Hij maakte naam als co-eigenaar van NBA-team Philadelphia 76'ers en zwaait mee de plak bij ijshockeyteam New Jersey Devils. Opvallend is dat Blitzer net als RWDM-baas John Textor participeert in Crystal Palace, maar omdat het met verscheidene fondsen is, leidde dat niet tot een belangenconflict.
Zijn ze er sportief op vooruitgegaan sinds de overname?
Nee. Kort na de overname degradeerde de club naar de huidige Challenger Pro League, waar ze nu nog speelt.
Wat zeggen de naakte cijfers?
"Beveren probeert fors te investeren om uit de Challenger Pro League te geraken. Dat zie je aan hun hoge loonmassa van 9,3 miljoen euro", analyseert sporteconoom Wim Lagae van de KU Leuven. "De jongste drie jaar hebben ze zo 20 miljoen euro verlies geleden, waardoor ze hun kapitaal altijd maar hebben moeten aanzuiveren. Bij promotie zouden ze hun loonmassa nog moeten verhogen om een kans te maken in de Jupiler Pro League. Ze zitten met een beperkt marktgebied. Beveren is een grote gemeente, maar redelijk dunbevolkt. Ze komen al snel in de zone van Antwerp en Beerschot. Zo wordt het moeilijk een groot commercieel draagvlak aan te boren. Met een goed doorverkoopmodel van spelers kunnen ze misschien nog wat goedmaken, maar slechts weinigen raken in de Union-positie."
Welke investeringen hebben ze gedaan naast het veld?
Er werd geïnvesteerd in een de aanleg van een fanzone, in een nieuw veld voor het G-voetbal, in camera's op alle trainingsvelden en in vijf extra personeelsleden. Ook werd geld vrijgemaakt voor het oplossen van alle opgestapelde infrastructuurkwalen. Lagae: "Dat de eigenaars die inspanningen doen, is positief. Dat wijst op middellange termijnbetrokkenheid. Net zoals het aanstellen van iemand als Jo Van Moer als voorzitter."
Hoe zit het met de betrokkenheid?
Een delegatie van de investeringsgroep komt minstens twee keer per jaar langs om onder andere een wedstrijd bij te wonen. Voor zover geweten is David Blitzer nog nooit op de Freethiel geweest, maar de eigenaars hebben wel een abonnement op Eleven om de wedstrijden te kunnen volgen. Van de fans is er wel kritiek dat de eigenaars nog nooit de langetermijnambities van de club hebben toegelicht.
Is er nog Belgische inbreng en respect voor de roots?
Met Antoine Gobin heeft Beveren een Franse CEO. Hij vindt lokale verankering belangrijk en speelt daar vaak op in, onder andere door een nauwe samenwerking met de gemeente. Gobin spreekt intussen al een aardig woordje Nederlands, niet evident als Fransman. Met de aanstelling van Jo Van Moer, een ex-sponsor en vader van wielrenner Brent Van Moer, hebben ze een echte Bevernaar als voorzitter. Sportief directeur Tom Van den Abbeele is een Vlaming, net als trainer Wim De Decker en de meerderheid van de technische staf. Kinesisten zijn van de REV van David Bombeke. Met dertien Belgen heeft Beveren oog voor Belgische spelers, al kijken ze ook naar het buitenland en binnen hun eigen netwerk. De nieuwe eigenaars zijn ze ook van naam veranderd. Van Waasland-Beveren naar SK Beveren. Tot groot jolijt van de fans, maar ook om een sterker merk uit te bouwen.

* En Lucske kan ook gedachten lezen!
Het is nog maar een paar weken geleden (zo ongeveer bij het aflopen van de wintermercato) dat ik mij afvroeg, hoe zou het toch zijn met Nana Opoku Ampomah? Herinner jullie, SK Beveren kon hem als 19-jarige voor een prikje overnemen van KV Mechelen en nadat hij eerst meer dan een jaar anoniem had rondgelopen op de Freethiel, ontplofte hij tijdens de play-offs met 2 prachtige doelpunten in het dudenpark van Union en Sindsdien verdween hij niet meer uit de ploeg. Snelheid was een geweldig wapen van Nana, maar hij graaide ook regelmatig zijn goaltje mee en dat mocht de kassier van SK Beveren (toen uiteraard nog Waasland-Beveren) ondervinden. Een transfer naar de Bundesliga volgde, maar dat werd geen succes waarna hij terugkeerde naar België bij de Great Old. Zijn bankrekening zal daar ongetwijfeld beter van geworden zijn, maar sportief gezien was ook dat geen succes. Wat Ampomah de voorbije tijd heeft uitgespookt weet ik niet, maar hij heeft in ieder geval van een nieuwe club gevonden en Luc Rombaut die dus mijn gedachten kon lezen en wist waar ik naar op zoek was, bezorgde mij de hiernavolgende info.
Forge FC is een Canadese voetbalclub uit Hamilton, Ontario. De club is opgericht in 2017 en speelt in de Canadian Premier League waar ze met drie titels recordhouder is. Forge FC speelt zijn thuiswedstrijden in het Tim Hortons Field. Daarna volgde nog een redelijke opsomming van wat deze club in haar prille bestaan reeds op het palmares heeft staan, maar daar heeft het merendeel van onze bezoekers geen boodschap aan. Alleszins bedankt Luc voor deze altijd nuttige weetjes over oud-spelers en wie in de toekomst het voorbeeld van Luc wil volgen, deze weetjes zijn steeds graag welkom op info@freethielvrienden.be

PVW