StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Twee oud-gedienden van de Freethiel in de spotlights.
Voor de ene is het niet de eerste keer, voor de andere wellicht een onverwachtse promotie.
Ronny Deila werd daags na het pijnlijk 2-1 verlies bij STVV ontslagen, maar een grote verrassing was dat niet. Het aanstellen van zijn opvolger als interim-coach Nicky Hayen tot het einde van het seizoen, is dat wel omdat er voor Blauw-Zwart tot die tijd best nog heel wat op het spel staat. Of het een goeie keuze is van het Brugse bestuur zal de nabije toekomst uitwijzen, maar het is toch verrassend dat Hayen wel het vertrouwen geniet waarop bv. een Philippe Clement die in een vergelijkbare functie werkzaam was bij Club, dat vertrouwen in eerste instantie niet genoot en via Waasland-Beveren en Genk voldoende erkenning kon opbouwen om bij de club van zijn hart aan de slag te gaan en met welk resultaat?
Nicky Hayen was in het seizoen 2020-2021 de opvolger van Dirk Geeraerd, maar ondanks eindeloos veel krediet en zeker geen slechte ploeg ter beschikking (denken we maar aan Michael Frey), slaagde hij er niet in W-B in de JPL te houden. Vooraleer in 2022 bij Club Nxt te belanden, was Nicky ook nog even actief als technisch directeur bij Haverfordwest County AFC in Wales.
We gunnen uiteraard de 44-jarige Hayen een succesvolle trainerscarrière, maar louter qua resultaten en qua kwaliteit die hij probeert te brengen met de Brugse beloften, kon hij tot nu toe nog niet imponeren. Hij slaagde er wel in SK Beveren tweemaal een pad in de korf te zetten (in januari nog van dit jaar en vorig seizoen op de eerste speeldag van de play-offs), maar als dat voldoende is om hoofdtrainer van Blauw-Zwart te worden, lijkt mij de lat een stukje lager te worden gelegd dan in het verleden bij Club. Toegegeven, onder Nicky's leidng konden wel enkele jonge gasten hun neus aan het venster van de eerste ploeg steken of zelfs in het basiselftal worden opgenomen en uiteindelijk is dat wel de reden waarom clubs als Genk, Anderlecht, Standard en Club Brugge hebben geijverd om hun beloftenploegen in de Challenger Pro League te kunnen inschrijven.
Onrechtstreeks mee aan de basis van het ontslag van Deila en de aanstelling van Nicky Hayen, ligt misschien wel Aboubacary Koita van STVV. De 26-jarige pleintjesvoetballer uit het Antwerpse, voelt zich sinds vorig seizoen als een vis in het Truiense water en brengt regelmatig de fans van de Kanaries en de voetballiefhebber in het algemeen, in vervoering met pareltjes van afstandsschoten die eindigen waarvoor ze zijn bestemd, nl. in doel. Ook dit weekend pakte Koita weer uit met zo'n bom waarop, ook al een gewezen speler van W-B, Nordin Jackers, geen schijn van kans had.
Het is een fijn gevoel, maar telkens wanneer Aboubacary scoort moet ik terugdenken aan zijn periode op de Freethiel toen hij door (dacht ik toch) Nicky Hayen in de ploeg werd gedropt en we voor het eerst kennis konden maken met zijn geweldige afstandstrap die W-B aan een aantal belangrijke punten hielp waardoor er een dubbele barragematch tegen Seraing uit de bus kwam, maar over de afloop daarvan zullen we het nu niet meer hebben. In zijn laatste van 3 seizoenen op de Freethiel wist Koita 7 keer de weg naar de netten te vinden in 28 competitiewedstrijden.
Stellen dat Aboubacary Koita een ontdekking van Waasland-Beveren is, lijkt dan weer te kort door de bocht, want Gent haalde hem op bij de toenmalige tweedeklasser ASV Geel, verhuurde nhem na een seizoen aan Kortrijk waarna W-B hem definitief overnam van de Buffalo's.
Aboubacary Koita is zeker niet het eerste voorbeeld van een speler die wat tijd nodig heeft gehad om zich te kunnen ontwikkelen en minstens even belangrijk, er moet een klik zijn met de coach.
En om de cirkel helemaal rond te maken, Nicky Hayen over wie we deze bijdrage begonnen, is kind aan huis bij STVV waar hij een kleine 10 jaar voetbalde.

PVW.