StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

dekleppevanseppe.jpg DE KLEPPE VAN SEPPE.

De Challenger Pro League:
De competitie die je niet uitgelegd krijgt.

We bevinden ons in de allerlaatste rechte lijn richting het einde van de reguliere voetbalcompetitie. Beerschot wist zich vorig weekend op twee speeldagen van het einde te verzekeren van de promotie naar de Jupiler Pro League. De titel kan het bemachtigen na een bezoek aan de Freethiel nu zondag. Die club op de Freethiel heeft er een dramatisch seizoen opzitten. Een seizoen waarvan de modale supporter hoopt dat het snel voorbij is en er gebouwd wordt aan het volgende. Of toch niet? Ook na het teleurstellende jaar, en de nog veel kwalijkere achtste plaats op twee speeldagen van het einde, doet SKB nog mee voor promotie. Zij het dan met wat omwegen, en een scenario waarin er geen enkel punt meer verloren kan én mag worden.

Je krijgt het niet uitgelegd. Een club met titelambities begint aan het seizoen met een schandalige zes op vierentwintig. Duels tegen mede-titelkandidaten werden kansloos verloren, of eindigden scorenloos. Na acht speeldagen was er nochtans geen enkele club echt oppermachtig in de reeks. Maar SKB zeker niet. Het voetbal zag er niet uit, de spelers oogden vertrouwensloos, en konden ook geen wedstrijd over de streep trekken als het even meezat. Kortom, het beloofde een pijnlijk verhaal te gaan worden.

Tot plots de kentering. Acht opeenvolgende wedstrijden zonder verlies. Acht hoopgevende wedstrijden later, en we stonden opnieuw tussen de mensen. Het voetbal was nog steeds niet sprankelend, de kern leek nog altijd te weinig om de ambities van het begin van het seizoen kracht bij te zetten, en het geloof in eigen kunnen was nog altijd zoek. Maar de punten gingen eindelijk weer richting de Freethiel. SKB leunde weer aan tegen de top zes. En kwam er mondjesmaat zelfs in te staan. En dan kwam de winterstop.

Een aantal gefaalde spelers verlieten het Waasland. De ene uit heimwee, de andere uit -gewoon niet goed genoeg-. De al gehekelde Sportief Directeur Tom Van den Abbeele kwam pas écht in opspraak toen hij Kylian Hazard uit zijn datahoed toverde. Een speler met handleiding, en in de lappenmand. Een rechtstreekse versterking kan je zo iemand moeilijk noemen. Een berekend risico met het oog op de Play Offs dan maar?

Het enige wat diende te gebeuren was de flow van het laatste deel van de heenronde vasthouden. SKB slaagde echter niet in die opzet en boekte de ene nederlaag na de andere. De top zes verdween als sneeuw voor de zon. Promotie leek onmogelijk. Tot overmaat van ramp werd coach Wim De Decker nog bedankt voor bewezen diensten, en kwam de stuurloze club onder het bewind van de twee assistenten terecht.

Met nog twee speeldagen te gaan is het echter nog altijd niet volledig verloren. Al heeft SK Beveren het niet meer zelf in handen. Zelf moeten ze twee keer zien te winnen. Tegen Beerschot en Lommel wordt dat trouwens geen makkelijke opdracht. Én de concurrenten rond de zesde plaats dienen zelf punten te laten liggen. Dan, en enkel dan, zijn de promotie play-offs nog mogelijk. Of je er nu in gelooft of niet, het kan nog. Hoe ridicuul dat ook is. Dat kan enkel hier. In die knotsgekke Challenger Pro League.

Seppe Meul.